Fobia de scoala, o boala ignorata. Care sunt solutiile

Pe fondul stresului mare si al presiunii puternice pe care le resimt in legatura cu scoala, 2 copii din Arad au fost diagnosticati cu o boala numita fobie de scoala.
Fobia este o teama puternica ce devine permanenta, astfel incat elevului ii este pur si simplu teama de scoala, iar situatia devine cu adevarat grava, spun specialistii, mai ales atunci cand frica se transforma intr-o suferinta fizica. Doi copii din Arad au fost diagnosticati cu fobie de scoala, iar acum invata acasa cu ajutorul unui dascal.
„Fobia scolara este un diagnostic vechi, face parte, de fapt, din anxietatea de performanta prezenta la copii, la adolescenti. Se recomanda, in primul rand, psihoterapie validata stiintific, pentru ca minorul sa invete sa gestioneze acele situatii activatoare”, explica psihologul Ramona Pencea, pentru Digi24.ro.
„In statisticile noastre exista 2 copii diagnosticati cu fobie scolara, probabil exista mai multi copii care nu sunt diagnosticati, dar care nu au ajuns la noi. Teama fata de responsabilitatea pe care o implica scoala cunoaste diferite nivele de un elev la altul”, relateaza consilierul educational Dan Parva.
Medicul neurolog Mihaela Pungan avertisment foarte SERIOS despre sistemul de invatamant: “Draga scoala, de ce faci asta?”
24 de moduri de a afla ce a facut copilul la scoala fara sa-l intrebi direct
Dar, ce spun alti elevi? „Am simtit si eu, de cateva ori, ca nu vreau sa vin la scoala pentru ca nu gaseam o motivatie, cred ca asta este din cauza faptului ca scoala, in momentul de fata, nu se bazeaza atat de mult pe nevoile reale ale elevilor, si ca este o programa, dupa parerea mea, putin invechita”, este de parere Valeriu, un elev.
Alex, un alt elev spune: „Referitor la fobia fata de scoala, mi se pare ca este foarte important ca copilul sa aiba o comunicare acasa cu parintii, sa inteleaga ca este sustinut si sa inteleaga ca are o motivatie si sustinere din partea parintilor pentru a continua studiile”.
O colega, Bianca, ii sfatuieste pe colegi: „sa se gandeasca daca profilul pe care l-au ales li se potriveste, si daca ar vrea sa obtina o cariera, ar putea sa ajunga din cauza asta depresivi, sa ajunga la psiholog, pentru cp nu fac ce le place”.
Profestorii spun ca de vina este sistemul romanesc de invatamant, care ii impovareaza peste masura pe copii.
„In prezent, copiii au cu totul si cu totul alte asteptari fata de scoala, de cum aveam noi acum 20-30 de ani, lucrurile evolueaza foarte repede, si scoala ar trebui sa se adapteze la modul in care invata copiii in ziua de astazi”, declara Sorin Haiduc, directorul Colegiului National „Dimitrie Tichindeal” din Arad.
Unde gresesc parintii si scoala in educatia armonioasa a copilului? Iata ce spune psihologul
„Mai intai fa-ti temele, apoi te joci”. De ce acest indemn este distructiv
Rata abandonului scolar din Romania este de aproximativ 19%. Insa, nu esxista o statistica in ceea ce priveste numarul elevilor care renunta la a merge la ore din cauza stresului pe care il resimt din cauza scoalii.
Specialistii avertizeata ca parintii trebuie sa ia in serios situatiile in care copiii se plang, de exemplu, ca se sufoca sau tremura numai la gandul ca maine incepe o noua zi de scoala. Sunt semne clare ale unei posibile fobii.
Vizioneaza si materialul video pe aceasta tema realizat de jurnalistii Digi24:
Copilul nu-si face singur temele. Ai curaj sa aplici aceasta solutie paradoxala?
Razboiul temelor pe acasa. Cum sa-i pui capat in 10 pasi
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!