Esti tatic? Vezi ce trebuie sa faci ca sa traiesti mai mult si sa fii mai sanatos
Tatal este o persoana foarte importanta pentru dezvoltarea copilului. Mai mult decat atat, tatal este, din punct de vedere biologic, la fel de capabil sa-si ingrijeasca odraselele precum mamele. In plus, tatii care au legaturi stranse cu copiii lor traiesc mai mult, au mai putine probleme de sanatate, sunt mai productivi si, in general, mai fericiti. Acestea se numara printre rezultatele importante ale primului raport State of the World’s Fathers (SOWF) „Situatia tatilor la nivel mondial”, o analiza privind paternitatea bazata pe sute de studii din toate tarile lumii. Studiul este realizat de MenCare si sustinut de Save the Children, Promundo, Sonke Gender Justice, Rutgers si Alianta MenEngage.
Studiul, diseminat in Romania de catre organizatia Salvati Copiii, a fost lansat in contextul Zilei Tatalui, care se sarbatoreste pe 21 iunie in multe tari. Raportul SOWF releva cateva disparitati care persista de foarte mult timp.
Despre relatia tata si fiica. 30 de lectii pe care orice tata ar trebuie sa i le ofere fiicei sale
Cu copilul in concediu. 16 sfaturi despre cum pot taticii sa ajute mai bine mamicile
In continuare, femeile petrec de 2-10 ori mai mult timp decat barbatii avand grija de copii sau de persoanele mai in varsta. Aceste inegalitati persista in ciuda faptului ca femeile in ziua de azi reprezinta 40% din forta de munca globala si 50% din producatorii de hrana ai lumii. Desi in crestere, munca de ingrijire neremunerata din partea barbatilor nu tine pasul cu participarea femeilor la forta de munca.
De fapt, in nicio tara din lume barbatii si baietii nu impart activitatile domestice si de ingrijire neremunerate cu femeile si cu fetele in mod egal. Acest dezechilibru are efecte negative. Dauneaza barbatilor, femeilor si copiilor. Femeile pierd oportunitati de munca si venit, iar fetelor li se rapeste deseori dreptul la educatie, ceea ce exacerbeaza inegalitatea de gen si saracia bazata pe gen. Fetele si baietii pierd beneficiile de a avea un tata implicat, iar barbatii rateaza legaturile si apropierea pe care le ofera paternitatea.
Raportul arata ca lipsa unor politici de sustinere, in special concedii de paternitate pentru tati, reprezinta o parte din problema.
Intre 61 si 77% dintre tati spun ca ar munci mai putin daca acest lucru ar insemna ca ar avea mai mult timp cu copiii lor.
Insa, desi se ofera acum concediu de maternitate in aproape toate tarile, doar 92 de tari ofera concediu pentru tati. In jumatate dintre acestea, concediul este sub trei saptamani. In Islanda, care pare a fi campioana mondiala in ceea ce priveste utilizarea concediului de paternitate de catre barbati, exista in medie 103 zile de concediu platit, dar reprezinta totusi doar o treime din concediul de maternitate.
Politicile privind concediul pentru tati, daca sunt create bine, chiar pot transforma relatiile de gen acasa, la locul de munca si chiar si in societate. In Anglia, pentru tatii care si-au luat concediu dupa nasterea copilului, probabilitatea sa participe la hranirea bebelusului si sa se trezeasca odata cu bebelusul noaptea dupa 8-12 luni a fost cu 19% mai mare decat in cazul tatilor care nu si-au luat concediu.
Trei motive pentru care taticii trebuie sa citeasca povesti copiilor. VEZI cele mai bune carti pentru tatici
Ziua Internationala a Familiei. 7 lucruri pe care nu le stiai despre familiile din Romania
Un studiu din Suedia a aratat ca fiecare luna in care tatii si-au luat concediu de paternitate a crescut venitul mamelor cu 6,7%, masurat 4 ani mai tarziu, mai mult decat pierdusera atunci cand si-au luat ele insele concediu de ingrijire a copilului.
Raportul arata ca egalitatea de gen nu poate fi obtinuta decat daca barbatii se implica in ingrijirea copiilor si familiilor lor, un subiect „aproape inexistent in politicile publice si in discursul public”.
In jur de 80% dintre barbati si baieti vor deveni tati si aproape toti barbatii au macar o mica legatura cu copiii in relatiile de ingrijire. Acestea pot avea loc intr-o familie extinsa sau una restransa, cu parinti care traiesc impreuna sau nu. In pofida acestui lucru, implicarea barbatilor abia acum incepe sa fie introdusa pe agenda globala a egalitatii de gen.
„Daca tatii ar participa echitabil la activitatile de ingrijire acasa, s-ar putea modifica natura relatiilor intre barbati si femei si copii, deoarece atat mamele cat si tatii ar avea mai mult timp pentru copii, femeilor li se ia o parte din „povara dubla”, iar tatii pot sa experimenteze bucuria, satisfactia si stresul pe care le implica ingrijirea copiilor”, declara Nikki van der Gaag, feminista si autoare a raportului SOWF.
„Asumarea rolului de ingrijire le ofera barbatilor si oportunitatea de a incepe sa se elibereze de conceptele inguste de barbatie si paternitate, oferindu-le fiilor si fiicelor lor modele pozitive, o sanatate si dezvoltare mai bune si sperante mai mari pentru viitor”, mai spune aceasta.