Elimina tensiunile din relatia cu copilul. 10 cuvinte salvatoare

Orice om se controleaza mai greu dupa ce se enerveaza. Uneori, relatiile cu copiii devin foarte tensionate si atunci s-ar putea sa avem impresia ca cei mici ne testeaza rabdarea sau limitele si singurul nostru scop ar putea fi sa ne impunem autoritatea.
Sau, daca un parinte ridica vocea sau are un alt comportament agresiv, s-ar putea mai tarziu sa regrete.
Iata 10 cuvinte care, daca le ai in vedere de fiecare data cand se apropie o situatie delicata cu copilul tau, te vor ajuta sa pastrezi o atmosfera calma si placuta in familie, iar relatia cu copilul va deveni mai frumoasa.
1. Vorbeste in soapta
In diferite momente ale comunicarii in cadrul relatiei parinte-copil, pot aparea tensiuni si, pe fondul stresului si incordarii, parintele poate ridica vocea. Insa, ceea ce le scapa pentru moment parintilor, strigatul este, in realitate, un semn al propriei slabiciuni. Ce trebuie sa stie parintii este faptul ca cei mici reactioneaza la intonatie si la tonul vocii mai degraba decat la continutul discursului. Si atunci, ce este de facut ca sa te faci auzit in orice moment de catre copil? Exista o solutie mult mai eficienta decat strigatul la copil si aceasta solutie este urmatoarea: sa te asezi la nivelul copilului, sa stabilesti contact vizual, sa te apropii de urechea lui si sa incepi sa vorbesti foarte incet. Acest lucru necesita un autocontrol puternic din partea parintelui, insa rezultatele sunt exceptionale.
„Nu, nu, nu!” 5 trucuri eficiente cum sa convingi un copil mic incapatanat
10 lucruri mici pe care sa le faci zilnic pentru a avea un copil fericit
2. Posibil
Atunci cand un copil aude un „nu”, explodeaza, in special daca ii este foame sau este obosit. Insa, poti folosi ca alternativa cuvintele „poate” sau „posibil”. De exemplu, cand copilul te intreaba „Iesim afara?”, ii poti spune „Poate ca vom iesi afara, daca iti strangi jucariile si te imbraci rapid”. Aici nu este vorba de conditionarea copilului, ci mai degraba de organizare eficienta pentru a gasi o solutie de a realiza dorinta copilului. In acest fel, copiii sunt motivati sa se implice si ei, la randul lor. Apoi, ceea ce urmeaza este predictibil: strangem jucariile, ne imbracam si iesim afara. Insa, este extrem de important ca parintii sa-si respecte promisiunile. Expresii precum „vom vedea” sau „putin mai tarziu” sunt la fel de eficiente.
3. Iarta-ma
Si adultii fac greseli. Ce putem face, in conditiile in care nimeni nu este perfect? De obicei, suntem dispusi sa ne cerem iertare de la rude, prieteni sau colegi de serviciu. Insa si copiii nostri au aceeasi nevoie, daca am gresit in fata lor. Astfel, copilul invata sa ii respecte pe cei din jur. Un bun exemplu al parintelui il formeaza pe copil si il ajuta sa inteleaga ca nimeni nu este perfect.
„Oricata atentie i-as da, tot nu-i ajunge!” Cum poate rezolva un parinte ocupat problema lipsei de atentie a copilului
10 lucruri pe care ai fi vrut sa le stii inainte sa ai un copil
4. Stop
Acesta este semnalul care il opreste pe copil, ii poate intrerupe actiunile pe care dorim sa le intrerupem si ii sugereaza ce sa faca in schimb. De exemplu, atunci cand copilul alearga prin casa, este inutil sa-i tii morala. Este suficient sa spui „Stop!” si sa spui ce ai vrea sa faca in schimb: „Aseaza-te, te rog, la masa si aranjeaza puzzle-ul”. Stabileste din timp cu copilul ca „Stop joc” este o tehnica ce actioneaza fara exceptie in orice imprejurari: toate actiunile inceteaza (de exemplu, daca nu se respecta regulile jocului, sau daca jocul devine periculos, neplacut, excesiv de zgomotos etc.). O conditie ca acest instrument sa-si pastreze eficienta este sa il folosesti doar in situatii exceptionale. La fel, si copilul are dreptul sa il foloseasca in situatii de urgenta.
5. Ochii
Reusim sa ascultam cu mai multa atentie o persoana atunci cand o privim in ochi. Atunci cand vrei sa te asiguri ca cel mic te asculta, intreaba-l „Unde iti sunt ochisorii?”. Fa acest lucru cu calm, gingasie, zambind sau cel putin neutru, in caz contrar copiii vor refuza sa te priveasca in ochi. Cui ii place sa priveasca in ochi o persoana care striga? Si, in momentul in care copilul te priveste in ochi, ai toata atentia lui.
6. Invatam
Cand copilul tau face vreo greseala, iata fraza care iti vine in ajutor: „Este in regula, nu s-a intamplat nimic grav. Cu totii invatam”.
7. Tu poti!
Aminteste-i copilului ca poate face ceea ce isi propune, in special in situatiile in care se indoieste de acest lucru. Faptul ca nu reuseste sa obtina rezultatul dorit pentru moment inseamna doar ca va realiza ce isi doreste daca va depune mai mult efort si va exersa. Spune-i copilului ca stii ca el poate s-o faca. Cel mic se va simti mai incurajat daca ii vei spune un secret: pentru multe dintre lucrurile pe care le faci astazi cu usurinta a fost nevoie de multe eforturi si incercari.
Relatii armonioase cu copiii. 11 reguli pentru parinti
20 de moduri in care poti sa calmezi rapid un copil agitat
8. Prezenta
Atunci cand copilul iti pune o intrebare, daruieste-i privirea, prezenta si atentia ta. Cand iti povesteste ceva, asculta-l cu atentie. Aceste lucruri inseamna enorm pentru copil! Mai ales ca cei mici simt imediat cat de tensionati suntem si in ce masura suntem prezenti in conversatia cu ei.
9. Pentru totdeauna
In relatia cu copiii apar diferite discutii, conflicte, reguli si limitari. Insa, anumite lucruri sunt intangibile si iubirea noastra fata de ei este unul dintre aceste lucruri. In anumite momente este deosebit de important sa le spunem copiilor acest lucru si este vorba in special de zilele in care lucrurile nu au mers prea bine. Aceasta ar trebui sa fie o parte din ritualul de dinainte de culcare. Cat de bine si de increzator se simte un copil caruia parintii ii spun in fiecare seara „Te iubesc si te voi iubi mereu, orice s-ar intampla”! Copiii au nevoie sa simta ca sunt acceptati si iubiti neconditionat si ca vor avea aceasta iubire pentru totdeauna.
10. Radeti
Multe dintre lucrurile care ne deranjeaza sau chiar ne enerveaza, ne irita nu ar fi asa daca am putea sa radem de ele. Asa ca, data viitoare cand te deranjeaza sau te enerveaza ceva, gandeste-te cum poti transforma acea situatie in gluma.
20 de moduri simple de a-ti construi o relatie apropiata cu copilul
Un parinte atent la nevoile copilului. Ce inseamna attachment parenting
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!