Educatia copilului mic fara cuvantul „NU!”. Modul istet de a-l opri din joc fara sa planga
[ad#co-2] Educatia copilului este cea mai mare provocare a parintilor. Cu totii ne dorim sa gasim acele metode de disciplina care sa dea rezultate nu doar pe moment, ci in timp. Cum sa ne educam copilul fara sa spunem toata ziua „NU!”, fara sa strigam la el, fara sa ne enervam? Educatia copilului mic este solicitanta pentru parinti si educatori, intrucat nu avem, inca, un partener de dialog care sa ne inteleaga, sa accepte interdictia, sa inteleaga motivul pentru care nu i se permite un anumit lucru.
Cand copilul incepe sa mearga, parintele intra in cea mai lunga sesiune de examinare. El trebuia sa dea dovada de foarte multa rabdare si imaginatie pentru a descoperi cele mai bune metode de a se face ascultat de catre copilul mic.
Dar cum ajungi la acest rezultat fara sa spui zilnic, de zeci de ori, „Nu”? Care sunt cele mai bune metode in educatia copilului mic care sa puna bazele unei comunicari eficiente, a intelegerii dintre parinte si copil fara ridicare de ton, scene de nervi sau plans isteric?
Copilul plange sau se enerveaza cand il opresti din joc?
Iata doua produse care te vor ajuta sa gestionezi mai usor tranzitia copilului de la o activitate la alta, oprirea jocului, pregatirea pentru somn si incurajarea micilor responsabilitati (sa stranga jucariile, sa aseze cartile de povesti etc).
Astfel, in loc sa spui „Nu e voie”, „Nu mai alerga, hai sa te imbrac”, „Nu mai lasa jucariile aruncate”, foloseste aceste doua instrumente care-l vor motiva pe copil. Astfel, atunci cand fixezi o activitate, in loc sa te lovesti de refuz sau de incapatanare ai un copil mult mai receptiv.
Cronometrul vizual in camera
Acest instrument este ideal chiar si pentru copiii mici. Pentru ca scopul sau nu este de a-l invata orele, ci, trecerea timpului. Copiii se pierd in activitati, sunt atat de acaparati de un joc, incat nu realizeaza trecerea timpului. Iar daca tu stii ca in 10 – 15 minute trebuie sa-i intrerupi jocul pentru a-l duce la masa, ori pentru a pleca la plimbare, un cronometru vizual
va ajuta la oprirea activitatii.
Atunci cand stii ca trebuie sa-i opresti jocul, il poti anunta si verbal (in 10 minute va trebuie sa lasam jucaria sa se odihneasca, iar noi vom mergem sa mancam). Copilul mic, insa, nu are notiunea celor 5 minute.
Au efect, insa, mijloacele de avertizare vizuale sau auditive: cronometrul colorat, cronometrul pentru fiert oua, chiar si cuptorul cu microunde (pentru un deadline de 5 minute si intotdeauna cu un vas cu apa in interior).
Avantajul unui cronometru colorat este acela ca face tranzitia mai usoara la copii, de la o activitate la alta. Este recomandat si in educatia copilului cu autism sau sindromul Asperger, pentru care schimbarile se realizeaza cu o dificultate mai mare. Acest produs poate fi pus si pe perete. Cifrele mari si culoarea puternica fac mult mai usoara intelegerea notiunii de trecere a timpului.
Mecanismul de utilizare a acestui cronometru vizual este simplu: parintele sau educatorul muta discul rosu pana in dreptul minutelor pe care le considera necesare. Sa spunem 40 de minute. Pe masura ce timpul trece, discul rosu se diminueaza pana cand ajunge cu totul la 0 – moment in care ceasul ramane alb. Timpul s-a scurs!
Cronometrul vizual este indicat incepand cu varsta de doi ani. Este util chiar si pentru parinti, care aplica reguli simple de time management (atat acasa, cat si la serviciu) – pentru a face toate activitatile eficient si fara a pierde timpul.
Programul complet al activitatilor tale cu copilul de 1-3 ani (toddler)
La fel de utila este si clepsidra. Iar aici poti alege intre clepsidra cu nisip si clepsidra digitala.
Avantajul la clepsidra cu nisip este acela ca se poate folosi atat pentru motivarea copilului mic, cat si a celui mai mare, de scoala. Respecta acelasi principiu ca produsul anterior, cronometrul colorat, doar ca, de data aceasta, in locul cifrelor avem nisip. Copilul mic invata notiunea trecerii timpului si va sti ca, in momentul in care tot nisipul s-a scurs, la fel s-a intamplat si cu timpul pentru jocul respectiv. Clepsidra cu nisip este indicata atunci cand deadline-ul este mai mic de 5 minute.
Pentru copiii mai mari, de scoala, este utila clepsidra digitala. Ea poate fi reglata de la 60 de secunde pana la 99 de minute si o alarma anunta cand timpul setat s-a scurs.
La copiii mai mari este suficient doar un avertisment sonor pentru a sti ca jocul/activitatea s-a incheiat.
Cand sa folosesti cronometrul sau clepsidra (cu nisip sau digitala):
– Cronometrul si clepsidra sunt ideale cand copilul se joaca si in curand va trebui sa faca o activitate care nu este chiar pe placul sau.
– Clepsidra cu nisip este foarte buna pentru motivarea copilului mic, atunci cand trebuie sa faca ordine in camera. Curatenia printre jucarii si haine se transforma intr-un joc contra-cronometru, astfel ca activitatea, de care se eschivau pana de curand, devine amuzanta. in maxim 5 minute trebuie sa-si aranjeze toate jucariile sau cartile.
– Cand copilul se uita la televizor si vrei sa-i controlezi perioada pe care o petrece la desene, fara crize de plans, cronometrul vizual este cel mai bun prieten al parintelui.
– Cronometrul si clepsidra cu nisip (ori cea digitala) sunt ideale pentru copiii cu probleme de concentrare! Pentru ca cei mici nu au notiunea trecerii timpului, atunci cand trebuie sa faca o activitate care nu le place au tendinta de a ignora limita de timp pe care o setam verbal. Cu un cronometru colorat sau cu o clepsidra digitala vor sti ca trebuie sa se dedice acelei activitati pana cand timpul se va scurge. Nu se va simti constrans sau fortat, nu va mai incerca sa negocieze cu tine, ori sa se planga, pentru ca nu esti tu cel/cea care decide cat timp trebuie sa faca acel lucru, ci cronometrul.
De ce este atat de important jocul in dezvoltarea copilului mic
– daca copilul are teme la matematica: „Uite, rezolva jumatate din numarul de exercitii. Apoi vei lua o pauza de 15 minute, timp in care iti alegi o activitate care-ti place tie. Cand timpul s-a scurs, te reintorci la teme”. Din nou, cronometrul vizual este cel care-l „ii atrage atentia” ca trebuie sa reia temele, timpul de pauza fiind incheiat. Rezistenta copilului in a relua tema va fi mult mai mica.
– cand schimbatul in pijamale, ori de haine, se lasa cu negocieri, alergari prin casa si crize de plans. Clepsidra poate transforma aceasta activitate intr-un joc incitant, copilul simtindu-se motivat sa termine imbracatul inainte de expirarea timpului. Nu este nevoie sa convingi prin oferirea de recompense, pentru ca jocul este, in sine, o recompensa.
[ad#co-3]
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!