Dr. Mihai Craiu: Nu dati aspirina copiilor. Este periculoasa!

In prezent, peste 6.000 de elevi sufera de infectii respiratorii si gripa, conform statisticilor oficiale. In aceste conditii, autoritatile le recomanda parintilor sa-si tina copiii acasa in vacanta intersemestriala si sa-i vaccineze.
In contextul epidemiei de gripa, este necesar sa discutam despre masurile de igiena care pot preveni boala. Multor parinti li se pare deplasat sa le spui copiilor cum sa se spele pe maini, in nas, cum sa stranute sau sa iti sufle nasul. Totusi, aceste gesturi mici ne pot feri de boala.
Atunci cand e vorba de copii, o mare parte din responsabilitate le revine parintilor. Parintii trebuie sa stie, de exemplu, ca aspirina poate deveni periculoasa pentru copii, avertizeaza medicul pediatru Mihai Craiu.
Acesta a precizat: „Evident ca unui parinte care are un copil cu varsta mica sau cu comorbiditati, cu factor de risc, as mai cita aici copiii si tinerii pana la 18 ani care primesc cronic aspirina, este de spus ca acestia sunt la un risc foarte grav de complicatii din cauza gripei, nu voi detalia, dar sunt parinti care trebuie sa stie chestia asta”, scrie Digi24.ro.
„Daca are gripa, parintele sa nu-i dea aspirina copilului! Se poate produce o complicatie motala, se numeste sindrom Reye si-i afecteaza ficatul si creierul in acelasi timp. E vorba de copii pana la varsta de 18 ani. De altfel, scrie si-n prospectul aspirinei”, mai spune pediatrul citat.
Aceleasi riscuri le au si alte produse care contin salicilati, adica conservanti. „Sa zicem conserve de compot, care are o concentratie mare de salicilat, la un pacient gripat nu-i cea mai buna idee. Exista raportari in literatura de specialitate de sindrom Reye dupa salicilat non-medicamentos”, arata dr. Mihai Craiu.
Cele 3 mari greseli pe care le fac romanii in contextul epidemiei de gripa
In primul rand, un test facut acasa pentru detectie rapida de gripa nu trebuie sa inlocuiasca un consult medical. „Eu ca pediatru incurajez parintii care au un copil ce pare bolnav, cu boala febrila, sa mearga la medic, nu sa-si sune doctorii de familie sau sa citeasca pe internet”, spune dr. Mihai Craiu.
Al doilea lucru este convingerea romanilor ca antibioticele rezolva bolile acute febrile respiratorii. Doua treimi dintre parintii romani care au copii cu febra asteapta prescriptie de medicamente, arata dr. Craiu. „Eu imi invat rezidentii ca in cazurile in care parintii cer antibiotice sa investeasca cinci minute intr-o discutie blanda cu parintele. In fond, noi suntem avocatii copilului, nu ai spaimelor parentale”, spune pediatrul.
Al treilea lucru este spaima de vaccin. „Avem o fobie care e intr-o crestere accelerata si se cauta tot felul de explicatii: ba ca e alergic la ou, ba ca nu e momentul. Raspunsul scurt si clar este ca vaccinul antigripal existent in Romania este unul dintre cele mai sigure, daca e facut la momentul oportun – momentul oportun e undeva in noiembrie, nu acum, dar poate fi facut si acum, intrucat in doua saptamani apar anticorpii”, a explicat dr. Craiu.
Urmareste materialul video publicat de Digi24.ro pe aceasta tema:
Sursa: Captura Digi24.ro
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!