În mod curent, diversificarea bebelușilor începe în jurul vârstei de șase luni. Dar sunt multe mămici aleg să înceapă diversificarea la vârsta de 5 luni sau chiar mai devreme.

Motivul pentru care se recomandă începerea diversificării la 6 luni este legat de faptul că se știe că de la această vârstă este un risc mult mai mic pentru bebeluși să facă alergii la diferite alimente. Un alt motiv pentru care majoritatea mămicilor aleg să înceapă diversificarea la 6 luni este acela că pe la această vârstă încep să apară primii dinți ai bebelușului. Însă, aceasta nu este o regulă. Sunt mulți bebeluși ai căror dinți încep să apară chiar și la 9-10 luni.

Pediatrii din SUA recomandă ca începerea diversificării cu cereale de orez. Însă, în Europa, diversificarea se începe cu legume sau fructe. Recomandarea majorități specialiștilor europeni este ca diversificarea să nu se realizeze cu cereale, ci cu legume sau fructe.

Însă, indiferent care este alegerea mamei, este important să se știe că bebelușul poate să facă alergii chiar și la două zile de la introducerea unui aliment nou.

Înțărcarea bebelușului la 1 an, când mama se întoarce la serviciu. Cele mai bune metode de înțărcare

Bebe nu știe să mestece? Cum să-l înveți și de ce trebuie să știe cât mai repede

RECOMANDARE! Fiecare aliment trebuie introdus și menținut trei-patru zile. În acest interval, părintele poate observa dacă bebelușul are vreo reacție alergică la alimentul respectiv. Pentru că informațiile, la început, pot fi copleșitoare, sfatul Centrului de Parenting este ca mama să țină un jurnal al diversificării. Astfel, la două zile după ce micuțul a primit banană și are o reacție pe piele, mama știe exact alimentul la care s-a produs alergia.

Bebe este pregătit pentru diversificare dacă:
Își susține singur capul și poate sta cât de cât în funduleț, chiar și susținut – atunci când îl plimbi cu căruciorul și îi ridici spătarul. Acest lucru indică faptul că va sta bine și în scaunul de masă ; Începe să se întindă după alimentele din farfuria ta, atunci când îl iei la masă cu tine ; Nu mai are reflexul de a împinge mâncarea din gură cu limba ; Și-a dublat greutatea de la naștere

Ce trebuie să știi când începi diversificarea!

Legume sau fructe – cu ce încep mai întâi? Chiar dacă nu este indicat să începi diversificarea cu fructe, întrucât sunt mult mai dulci, dacă dorești, poți să mai amâni legumele și să începi mai întâi cu piureul de mere, iar apoi să-i oferi micuțului și morcov sau păstârnac.

Crude sau preparate termic? La fel de bine, nu este o regulă în ceea ce privește modul de preparare al legumelor sau fructelor (crude sau coapte). Chiar dacă pare complicat și dificil, diversificarea nu este complicată, atâta timp cât se păstrează câteva reguli de bază: câte un aliment nou introdus la cel puțin 3-4 zile și respectarea tabelului cu alimente pe care le poți oferi bebelușului în funcție de vârstă.

Ce reacții pot avea bebelușii la alimente? Reacțiile la un aliment pe care bebelușul nu l-a tolerat bine sunt: acces de vomă, diaree sau erupție pe piele. De obicei, aceste reacții apar la 4-5 ore de la consumul alimentului. Însă, pot exista și reacții întârziate.

Ce fac dacă refuză un aliment? Dacă bebelușul refuză un aliment, nu te descuraja! Este absolut normal, iar pentru unii bebeluși poți încerca de 5-10 ori, până când va accepta noul aliment inclus de tine pe schema de diversificare. Încearcă să combini alimentul respectiv cu un altul, care știi că îi place mult și, treptat, crește cantitatea alimentului-problemă.

Cum trebuie să arate primele mese? Textura alimentelor cu care începi diversificarea trebuie să fie foarte moale.

Când pot să-i dau carne? Multe studii arată că bebelușii care primesc carne mai repede primesc un aport mai ridicat de zinc și fier, nutrienți importanți pentru creștere, conform revistei “Parents”. Poți să începi, de la 7 luni, cu carne de pui sau carne de mânzat, făcute piure.

La ce trebuie să te aștepți când începi diversificarea

Mare parte din mâncare va ajunge pe fața lor și pe haine. Instinctul și curiozitatea îi face pe bebeluși să folosească limba pentru a analiza mai bine alimentul. Astfel, ei ajung să împingă cu limba alimentele afară, astfel că, la finalul mesei, mai multă mâncare va fi pe fața lor și pe haine, decât se va mânca.

Odată cu începerea diversificării, scaunul bebelușului își va schimba culoarea și consistența, în funcție de alimentele pe care le consumă. Astfel, în timp ce morcovul fiert are tendința de a constipa, piersica și para vor face scaunul mai moale. În același timp, dacă se face exces de morcov, pielea copilului poate căpăta o nuanță de portocalie, fără să reprezinte un pericol pentru sănătate.

Tu cum ai început diversificarea copilului? Ai ales fructe, legume sau cereale?