Din secretele unei mame cu multi copii: 7 trucuri cum sa-ti pastrezi rabdarea in situatii limita

„Opt ore de drum intr-o tara straina fara harta sau GPS, pe vreme de ploaie, cu 3 copii care vor sa alerge, sa se joace, sa fie luati in brate si sa manance. Toate in acelasi timp. Este cel mai potrivit moment pentru a face o criza nervoasa si a spune tot ce crezi despre intreaga situatie in general, si despre sotul tau, care a „planificat” aceasta calatorie, in mod special? Sau sa pui capac acestor emotii si sa te abtii, fara sa stii cand anume acestea vor iesi la suprafata si vei exploda?…”
Asa isi incepe Evghenia Negovorova, o bloggerita din Rusia si mama a 3 copii, un articol despre rabdarea cu copiii.
Cintind pe blogul sau despre calatoriile pe care le face impreuna cu familia, cititorii considera ca aceasta femeie are foarte multa rabdare si ca, uneori, nici macar nu inteleg cum reuseste sa faca fata situatiilor.
Cum sa-ti educi copilul cu calm si rabdare. 36 de idei care sa te ajute acum
Vrei sa ai mai multa rabdare cu copilul? 8 sfaturi rapide sa fii o mama zen
Evghenia Negovorova a impartasit din secretele sale, care se dovedesc foarte utile nu doar mamelor cu multi copiii, ci oricarui parinte in general.
Ea a precizat ca, in ciuda faptului ca este o persoana in general rabdatoare, are momente cand si ea cedeaza. Totusi, anumite tehnici o ajuta sa faca mai rar crize.
Un alt aspect care conteaza este varsta copiilor (felul si metodele de comunicare cu copiii trebuie adaptate varstei acestora), dar si varsta psihologica a adultilor.
„Nu mai rezist!” De unde luam rabdarea de care avem nevoie cu copiii
Crizele de plans la copii. Cele mai bune tehnici pentru parintii cu copii incapatanati
Iata 7 trucuri folosite de bloggerita Evghenia Negovorova pentru a se enerva mai putin a-si pastra calmul si rabdarea in comunicarea cu copiii:
1. Trimite furia la destinatar
Mama celor 3 copii se intreaba: „Pe cine sunt eu, de fapt, suparata? Sau pe ce? Si catre cine intentionam sa-mi directionez furia?” In acest fel, ea reuseste sa fie rationala si sa constientizeze ca sursa problemei este, de fapt, una exterioara situatiei. Aceasta atitudine ii permite sa inceapa schimbarea situatiei cu sine insasi, sa aiba o reactie mai adecvata sau, cel putin, sa fie constienta care este problema reala.
2. Observa-ti propriile nevoi
O intrebare banala autoadresata cum ar fi: „Iti e sete?” desfiinteaza, deseori, problema din fasa. Tehnica functioneaza indiferent daca abia incepi sa te enervezi sau daca esti in plina furie. O intrebare de acest gen este un apel la ratiune, chiar daca intrebarea ramane fara raspuns. Diferite nevoi simple, reale si nesatisfacute pot genera probleme mari in relatiile cu cei din jur. De exemplu, o mare cearta poate izbucni din cauza ca o persoana are nevoie sa mearga la toaleta. Evghenia Negovorova il da drept exemplu in acest sens pe fiul sau mijlociu, pe care a inceput sa-l trimita la toaleta, pentru ca incepea sa devina certaret cand resimtea aceasta nevoie. Adultii pot avea si ei reactii similare atunci cand nu le sunt satisfacute necesitatile vitale si normale.
Cum transformi un „nu” in „da”. Tehnici de negociere cu copilul de 3 ani
Cum sa ai rabdare cu copilul. Un exercitiu scurt si foarte eficient
3. Atunci cand evaluezi posibilitatile copilului si ale tale, ia in calcul varsta acestuia
Daca pe un copil de 2 ani e usor sa-l iei in brate si sa-l sustragi cu o alta activitate, este greu sa faci acelasi lucru cu un copil de 5 ani. Insa, daca celui de 5 ani ii poti reaminti de o intelegere pe care ati facut-o, e putin probabil ca un copil de 2 ani sa o respecte. De altfel, copiii mici, de multe ori, nu pot sa faca ceea ce le cer parintii: sa manance fara sa se murdareasca, sa stea linistiti, sa nu se miste etc. Aceste lucruri simple sunt accesibile pe masura ce copiii cresc. Bloggerita rusa spune ca pe ea o ajuta sa-si aduca aminte de varsta copilului: „E inca mic. Va creste si imi va fi mai usor cu el”.
4. Cine e responsabil pentru situatia in cauza?
Majoritatea situatiilor cand mamei ii este foarte greu si mai are putin si explodeaza apar atunci cand ea incearca sa obtina ceva de la copil: un anumit comportament intr-un anumit context, ascultare, curatenie, rapiditate etc. Toate acestea sunt necesare pentru a realiza un anumit scop. Insa cine a hotarat ca este obligatoriu sa faci asta? De fapt, mama este cea care decide ce trebuie. Daca ai asteptarea ca cel mic sa corespunda in totalitate cerintelor tale, afla ca acest lucru este imposibil, spune Evghenia Negovorova. Atunci cand parintii pun pe umerii copilului responsabilitatea pentru un succes sau pentru un esec, sau cand pun pe umerii lui vina pentru nerealizarea unui rezultat, ei ii pun in carca o greutate prea mare, pe care copilul nu o poate duce. Copilul nu creste ca si cum l-ai atinge cu bagheta fermecata. Cresterea este un proces care necesita timp si care nu intotdeauna se petrece dupa cum ne dorim. Axioma care iti va fi de ajutor este urmatoarea: Copilul este mic si s-ar putea sa nu poata, sa nu vrea sau sa nu stie sa faca ceea de ce ai tu nevoie, si nu el.
Ghid de supravietuire psihologica al proaspetei mamici. 7 ganduri salvatoare
„Nu, nu, nu!” 5 trucuri eficiente cum sa convingi un copil mic incapatanat
5. Observa frustrarea si presiunea din exterior
Sunt situatii in care parintele isi obliga copiii sa faca ceva nu pentru ca asta ar fi vointa lui, ci pentru ca i-a fost impus din afara, de catre sot/sotie, rude, societate. Si doar asa ar putea merita in ochii celorlalti sa fie considerat un „parinte bun”. Acest gen de situatii nasc si cele mai multe certuri si frustrari. E suficient sa te intrebi: „Cine are nevoie de ceea ce intentionez sa fac? Cine a decis ca este important? Cine asigura pregatirea si atingerea obiectivului? Cine este responsabil pentru rezultat?” Punandu-ti aceste intrebari, s-ar putea sa simti nevoia sa renunti la anumite actiuni sau sa-ti gasesti o explicatie legata de motivul pentru care le faci. Atunci cand o persoana este obligata sa faca ceva, apare o reactie normala de impotrivire. Frustrarea si dezacordul vor sa se manifeste si, de cele mai multe ori, acestea se manifesta la adresa copiilor. Daca, de exemplu, bunica insista sa duci copilul la ore de pian, insa celui mic nu-i place si ai mereu certuri cu el pe aceasta tema, poate ca este cazul sa ai o discutie cu persoana care crede ca este neaparata nevoie ca cel mic sa mearga la acest curs. Si poate ca acea persoana este dispusa sa-si asume responsabilitatea realizarii propriului obiectiv.
“Parca vorbim doua limbi diferite”. Cum comunici cu copilul incapatanat
„11 lucruri pe care as vrea ca toti parintii sa le stie”. Sfaturi de viata de la un pediatru celebru
6. Aminteste-ti ca tu esti adultul
O modalitate foarte eficienta care sa-ti aminteasca mereu ca tu esti adultul in relatie este sa porti o anumita bratara. Alege o bratara de orice tip pe care sa nu fie nevoie sa o scoti de pe mana. In timp ce o pui pe mana, spune-ti ca ea iti va reaminti de fiecare data ca tu esti adultul in relatia cu copilul. Si, pentru este decizia ta de a observa daca te comporti ca un adult in relatia cu copilul, vei fi mai motivata interior. Nu te va pedepsi nimeni pentru faptul ca nu asculti de bratara ta. Eu decid, eu sunt adultul. Iar bratara isi face datoria sa-mi aminteasca acest lucru.
7. Scrie despre ce se intampla
Dupa ce au loc situatii neplacute, in care nu ai reactionat cum ti-ai fi dorit, gaseste un moment de liniste si povesteste in scris ce s-a intamplat. Acest lucru te va ajuta sa iti constientizezi emotiile si actiunile. Vei sti cum anume iti doresti sa te comporti data viitoare intr-o situatie similara. Gandeste-te ce te-ar ajuta sa te comporti asa. Poti observa ce nevoi ti-ai neglijat si pe ce abilitati ale copilului te-ai bazat, desi inca nu le are. Poti si sa vorbesti cu o prietena sau cu un psiholog sau psihoterapeut, intr-o atmosfera linistita, in siguranta.
„De cate ori sa-ti spun?!” 10 cauze de ce nu ne asculta copiii
10 lucruri mici pe care sa le faci zilnic pentru a avea un copil fericit
Ceea ce ai facut pana acum nu este rau si nici bine, este doar experienta pe care nu o poti schimba. Tot prin ce ai trecut este ceea ce te face sa fii astazi asa cum esti: o persoana rationala care cauta si doreste sa inteleaga si sa schimbe niste lucruri. Iar daca te vei critica si te vei judeca mult pentru ceea ce ai facut, iti vei diminua drastic sansele de schimbare.
„Iti doresc sa ai destula putere pe acest drum nobil, dar dificil. Incearca si cauta sa gasesti ceea ce te va ajuta sa devii asa cum iti doresti sa fii. Reactiile si obiceiuriel tale pot fi schimbate, iar una dintre cele mai eficiente modalitati este sa adaugi mai multa observatie si constientizare in ceea ce se intampla”, isi incheie Evghenia Negovorova articolul publicat pe blogul sau.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!