Despre iertare. Calea catre linistea sufleteasca si catre puterea de a te conecta cu copilul

Sarbatorile si vacantele, daca nu implica mai multa agitatie ca de obicei si iti lasa un pic de timp pentru introspectie, sunt un bun prilej pentru a evalua mersul lucrurilor din viata ta, astfel incat sa stii ce ai de facut in continuare si care sunt pasii urmatori.
De multe ori, oamenii isi mentin fara sa vrea anumite blocaje emotionale din cauza faptului ca nu reusesc sa ierte anumite persoane care le-au facut sa sufere. Orice blocaj emotional consuma resurse, adica energia persoanei, astfel incat, daca aceasta persoana este parinte, el ar putea avea dificultati inclusiv in ceea ce priveste comunicarea cu copilul si conectarea cu el.
In plus, abilitatea de a ierta este una de care avem atata nevoie si in relatia cu copiii nostri, pentru a-i educa si pentru a le transmite valorile noastre.
Daca simti ca sunt persoane pe care iti vine greu sa le ierti si ca iti doresti sa faci acest lucru, citeste in continuare acest articol pentru a vedea care sunt anumiti pasi care sa te ajute.
7 greseli mari pe care le fac parintii cand se cearta cu copiii
Cuvintele de care ne e frica, dar trebuie sa le spunem copilului. 11 mituri despre viata, demontate
A recunoaste ca ai suferit
Unul dintre rolurile pe care le are mintea omului este de a ne proteja de suferinta. Cu alte cuvinte, mintea ta va face tot ce-i sta in putinta pentru a te feri de suferinta. Din acest punct de vedere, atunci cand pare evident ca o persoana ti-a provocat suferinta, este destul de greu sa treci peste. Si nici nu este nevoie sa faci asta direct, din prima.
Acum aproximativ 3 ani, unul dintre mentorii mei a spus, in timpul unui curs de vindecare emotionala, ca, pentru a depasi dificultatile emotionale pe care le implica lipsa iertarii, e suficient sa recunosti ca ai suferit. E vorba de a recunoaste acest lucru in principal si in primul rand in fata ta. Odata ce ti-l asumi in fata ta, iti va fi usor sa-l recunosti si in fata celorlalti.
La ce ajuta sa recunosti ca ai suferit? Facand asta, faci distinctia dintre actiunea celuilalt si reactia ta emotionala la actiunea lui.
In al doilea rand, daca ai luptat pana acum sa-ti depasesti suferinta, sa treci peste, sa faci sa nu te mai doara, simpla recunoastere a suferintei iti va aduce o liniste, un sentiment de usurare, de pace in suflet, pentru ca vei inceta sa negi un lucru care oricum exista in tine, adica acea suferinta.
„Sunt obosita si il bruschez, copilul ma loveste, apoi vrea in brate. Nu pot sa-l iau si simt ca il pierd”
Educatie in armonie. 25 de sugestii pentru un parinte iubitor
Pana la urma, a-ti recunoaste propria suferinta reprezinta o asumare a starii tale emotionale, o acceptare a realitatii, care iti aduce liniste sufleteasca si o noua perspectiva asupra realitatii tale.
Totusi, a recunoaste ca ai suferit aduce o impacare cu situatia, insa nu este suficient. E nevoie si de iertare.
De ce avem nevoie de iertare, odata ce acceptam realitatea? Avem nevoie si sa iertam deoarece lipsa iertarii nu ii face niciun rau celuilalt, ci ne face rau noua insine. Si, in lipsa iertarii, nu facem decat sa caram in spate dupa noi tot balastul emotional asociat evenimentelor traumatice.
Iertarea de sine
Multe persoane spun ca vor sa ierte, insa ca nu reusesc sa-i ierte pe ceilalti. Asta deoarece primul pas pentru a-i ierta pe altii este sa te ierti pe tine. Nu poti sa-i acorzi unei alte persoane ceea ce nu stii sa acorzi.
Este la fel ca iubirea: daca nu te iubesti pe sine neconditionat, nu vei putea nici sa iubesti o alta persoana neconditionat, nici macar pentru copilul tau.
Chiar daca pare mai usor sa-i ierti pe altii decat sa te ierti pe tine, nu vei putea ierta o alta persoana pana cand nu te ierti pe tine cu adevarat. A te ierta pe tine inseamna sa te primesti asa cum esti, sa iti acorzi acceptare, compasiune si iubire.
Te simti stoarsa de energie? Elimina aceste 11 cauze ca sa ai o viata implinita
Mirela Retegan: „Pentru multi, a fi parinte inseamna multe responsabilitati si putine bucurii”. Solutia care rezolva toate problemele din relatia cu copilul
Iata 8 ganduri care sa te ajute in procesul de iertare de sine:
1. A te ierta inseamna a te accepta asa cum esti, cu bune si cu rele, stiind ca poti evolua in directia pe care ti-o doresti.
2. A te ierta inseamna sa iti acorzi compasiune, stiind ca esti om, ca ai limitarile tale si ca ai facut tot ce a tinut de tine pentru ca lucrurile sa fie cat mai bune posibil.
3. Nu uita: in fiecare clipa a vietii tale, dai maximum posibil din ce poti sa dai, esti maximum posibil din ce poti sa fii si esti cat se poate de buna, autentica si performanta, cu resursele pe care le ai atunci. Meriti iertarea ta. Meriti iubirea ta. Meriti totul.
4. A te ierta inseamna sa iti acorzi iubire neconditionata. Imagineaza-te pe tine ca stai in fata ta si imagineaza-ti cum iti acorzi iubire neconditionata, care topeste toate reprosurile, toata vinovatia, toate imperfectiunile pe care le vezi la tine.
5. Alege sa lasi in spate trecutul si sa mergi catre viitor. A regreta, a nu putea sa ierti inseamna a ramane blocata in trecut, a aloca trecutului mult mai mult timp si energie decat este necesar. Asta inseamna ca nu iti mai ramane suficienta energie pentru provocarile din prezent, pentru relatiile cu cei dragi, inclusiv pentru relatia cu copilul, nici pentru job sau pentru alte activitati pe care le ai.
Greseli de parenting. Cele mai frecvente 27 de erori pe care toti parintii le fac
Cum sa fii fericita in relatia de cuplu. 5 sfaturi de la psiholog
6. Invata lectiile trecutului. De multe ori, persoanelor cu care lucrez le vine foarte greu sa extraga o lectie pozitiva dintr-o intamplare care le-a provocat suferinta. Totusi, avand intentia de a gasi lectia pozitiva si insistand asupra acestei intentii, vine si raspunsul. Gandeste-te ce anume ai invatat din acea experienta si cum te-a ajutat ulterior. Poti alege sa inveti lectia si sa mergi mai departe.
7. Alege sa ai incredere in Dumnezeu, in Univers ca lucrurile din viata ta se deruleaza si se vor aranja intr-un mod constructiv pentru tine, chiar daca este sau a fost nevoie sa treci prin experiente neplacute. Odata ce ai invatat lectia, nu mai ai nevoie de ele. Iti faci rau singura daca te blochezi in ele si nu le lasi sa plece. Lasa-le sa plece in trecut, nu le mai tine in prezent gandindu-te la ele.
8. Poti sa-ti spui in fiecare dimineata sau in fiecare zi o afirmatie legata de iertare, de iertarea de sine. Formuleaz-o cum simti ca suna cel mai potrivit pentru tine si spune-ti-o in fiecare dimineata pana cand simti ca iertarea s-a asezat in sufletul tau. Iata un exemplu: „Ma iert si ma eliberez de trecut. Traiesc in prezent.”
Asadar, nu mai pierde timpul si energia cu regrete. Ofera-ti iertarea ta, primeste-ti iertarea si elibereaza-te. Poti face asta chiar acum!
Daca simti ca iti este greu sau ca ti-ar lua mult timp sa treci prin aceste procese de una singura, iti pot fi alaturi in sedinte individuale de consiliere si coaching. Daca iti doresti sa ma ai alaturi in acest proces, incepe prin a-mi scrie un email pe adresa ana.batca@centruldeparenting.ro. E important sa stii ca nu esti singura si ca iti sunt alaturi ca sa reusesti!
De ce sa sarbatoresti greselile copilului tau. Abordarea constructiva a greselii de la Shefali Tsabary, autoarea cartii „Parintele constient”
Somatizarea la copii: 5 emotii negative care provoaca boli fizice
Sursa foto: Pixabay
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!