Dependența de internet la copiii români. Cifre Salvați Copiii. Care sunt efectele negative

Aproape o treime (31%) dintre copiii români cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au petrecut mai puțin timp cu familia, prietenii sau făcând lucruri pentru școală pentru a sta pe internet. Totodată, 28% dintre copii declară că au încercat, fără să reușească, să petreacă mai puțin timp pe internet, potrivit celui mai recent studiu realizat de Organizația Salvați Copiii, în cadrul proiectului Ora de Net, se arată într-un comunicat de presă al organizației.
Referindu-se la timpul petrecut pe Internet, 40% dintre copii spun că se întâmplă foarte des sau destul de des să navigheze fără un scop anume, 23% că nu s-au simțit în largul lor atunci când nu au avut acces la internet, iar aproape 13% dintre copii afirmă că s-a întâmplat cu o frecvență ridicată să nu mănânce sau să nu doarmă pentru a fi online.
Dependența de Internet poate avea efecte negative asupra stării emoţionale a copiilor şi asupra performanţelor lor sociale şi şcolare, cei care petrec peste 6 ore online fiind semnificativ mai nemulțumiți de relația cu părinții, prietenii și profesorii și mai puțin optimiști cu privire la viitor.
Fenomenul dependenței de Internet a fost dezbătut în cadrul conferinței „Copilăria în era digitală: Timpul excesiv petrecut în fața ecranelor”, la care au participat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii, Radu Szekely, consilier pe probleme de strategie din cadrul Ministerului Educației Naționale, Mădălina Puiu, coordonator programe Responsabilitate Socială la Orange România, Georgiana Roșculeț, psiholog în cadrul Salvați Copiii, bloggerul Cristian China-Birta , vloggerița Andra Gogan și Anca Serea, susținătoare Salvați Copiii.
Participanții au putut afla de la experți în parenting, psihologi și bloggeri despre dependența copiilor de internet și tehnologie, cum se răsfrânge timpul petrecut la calculator asupra dezvoltării emoționale și cognitive a copiilor, care sunt elementele ce semnalează faptul că un copil este aproape de a fi dependent și cum îl putem ajuta să renunțe la timpul petrecut online, compensând cu alt tip de activități.
„După ce Internetul și-a făcut loc din ce în ce mai mult în viața noastră și a copiilor noștri, iată că a venit timpul să abordăm foarte serios această temă, a dependenței de Internet și tehnologie, chiar în rândul celor mai mici și mai vulnerabili dintre utilizatori. Efectele nocive, pe care timpul petrecut necontrolat pe internet il are asupra dezvoltării emoționale și cognitive a copiilor, sunt de necontestat. Problemele cu somnul, dificultăţile de comunicare, anxietatea sau depresia sunt doar câteva dintre simptomele dependenţei de internet, dar lor li se alătură prezenţa unor semne de insatisfacţie în timpul activităţilor offline, cum ar fi plictiseala sau iritabilitatea. La toate acestea părinții trebuie să fie foarte atenți și să intervină conform sfaturilor primite de la specialiști”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!