De La Timiditate Si Supunere La Un Copil Curajos Si Increzator 10 Solutii Pentru Parinti

0
Fiți părinți și nu prieteni

Copii prea sensibili: 10 reguli pentru părinți. Ți-e mai frică decât colegii tăi? Împărtășiți în mod spontan jocuri și bomboane cu alții? Ai click aici așteptări mari de la tine și te enervezi foarte tare dacă nu reușești să-ți îndeplinești așteptările?

Simți nevoile altora? Ești un observator atent? Te lași chinuit de remușcări? Reacționați puternic la muzică, povești și natură? Daca copilul tau are aceste caracteristici, probabil ca este un copil hipersensibil.

Ești foarte afectat de tensiunile familiale?

Este așadar unul dintre acei copii care percep un număr mai mare de stimuli și cu o intensitate mai mare decât ceilalți.

Odată hipersensibilii erau conducătorii tribului pentru că ei erau singurii care știau să interpreteze urmele, să simtă pericolele, să perceapă înaintea celorlalți ceea ce urma să se întâmple.

Ești foarte afectat de tensiunile familiale

Astăzi, însă, oamenii hipersensibili sunt adesea copleșiți de excesul de stimuli produs de societatea noastră mediatică.

  • Atunci cum să crești un copil cu această caracteristică puternic și încrezător în sine? În primul rând, copiii hipersensibili trebuie acceptați.
  • A face un copil să se simtă recunoscător pentru felul în care este făcut este cel mai important lucru pentru a-l face să se simtă bine.

În timp ce sentimentul de a nu fi ca ceilalți l-ar face nesigur și fragil. fericit cu natura lui” explică psihologul Rolf Sellin, psihoterapeut și expert mondial în hipersensibilitate, în cartea sa „Copiii sensibili au ceva în plus” (Feltrinelli).

Fiți părinți și nu prieteni

Când devii conștient că ai un copil cu această caracteristică, trebuie să te întrebi dacă stilul educațional este cel potrivit.

De fapt, deoarece hipersensibilitatea este un factor ereditar, este foarte probabil ca cel puțin unul dintre cei doi părinți să fie și el hipersensibil.

Și acest lucru îl poate determina pe părinte să se sprijine prea mult pe copil și să-l pună în centrul tuturor.

Dar pentru un copil această atitudine parentală nu este sănătoasă: este supraîncărcată, supraexcitată. O iubire care se amestecă prea mult este o iubire care se limitează și se leagă de ea însăși.

Fiți părinți și nu prieteni

Dragostea, pe de altă parte, ar trebui să te facă puternic și liber. De exemplu, o mamă care își transformă fiica într-o prietenă și confidentă încalcă spațiul personal al fiului ei, care se află împovărat de probleme parentale și de o sarcină peste puterile ei.

  • În acest fel, copiii pierd lejeritatea și familiaritatea copilărească a semenilor. În plus, părinții care doresc să fie prieteni cu copiii lor îi înșală o mamă și un tată.
  • Părinții trebuie să aibă curajul să-și ia locul cuvenit. Numai așa își pot proteja copilul, îi pot oferi sprijin și îl pot face să crească încrezător.

Oferă-i limite și reguli folosind un ton neutru al vocii

Ceea ce este necesar pentru a crește copiii încrezători în sine, mai ales dacă sunt hipersensibili, este un sistem de reguli clare care să le ofere limitele potrivite, proporționale cu vârsta lor.

Dacă un părinte continuă să cedeze cererilor copilului, de exemplu cu privire la ora de culcare, el nu face bine copilului; chiar dacă la început va părea fericit că a câștigat mereu, pe termen lung copilul va avea de suferit: a avea părinți slabi și supuși te face să te simți fragil și nesigur. Mama și tata, în schimb, trebuie să transmită limitele copiilor lor într-un mod clar și hotărât.

Trucul este adoptarea unei poziții obiective

Nu trebuie nici să zâmbești și nici să pari enervat, iar mesajul tău trebuie să fie neutru. Spune-le copiilor tăi, cu un ton de voce ca cel al comentatorilor de prognoze meteo, câtă televiziune pot urmări, că se spală pe dinți după cină, că trebuie să-și fi făcut temele înainte de a se juca.

Orice comunicați în acest mod obiectiv va fi înregistrat de către copil ca o declarație de reguli și nu va provoca o reacție personală.

Trucul este adoptarea unei poziții obiective

Ajutați-i să o facă singuri.

Așa cum absența limitelor dăunează micuțului, a-i pune prea multe limitări îl slăbește și el. Trebuie să-ți observi copilul de la distanță și să te întrebi „Ce este capabil să facă?”, „Unde mai are nevoie de ajutor?”.

  • În multe lucruri, copiii au nevoie de părinți pentru că încă nu știu să se regleze, de exemplu nu știu că mâncând prea multe dulciuri s-ar putea îmbolnăvi, și este corect ca părintele să intervină.
  • Dar pe măsură ce copiii cresc, limitele lor se lărgesc, iar părinții, fiind aproape de ei și observându-i, trebuie să înțeleagă când o pot face singuri.

Adulții își încalcă adesea limitele cu bună-credință: de exemplu, în fața unui micuț care încearcă să-și lege singur pantofii, unii intervin imediat, fără a-i lăsa timp să o facă singur: se amestecă și generează în el o senzație. de eșec și impotență.

Amintiți-vă, cel mai bun ajutor pe care îl puteți oferi unui copil este ajutorul pentru a o face singur. Ai grijă să nu-i transmiți anxietățile și temerile tale. Când ai un copil prea sensibil, ai tendința de a avea temeri și temeri pentru el.

Dar prea multe griji nu vor opri decât să-l slăbească

Dacă vrei să crească sănătos și st sincer și încrezător, trebuie să-i acorzi cea mai mare încredere și să crezi total în abilitățile lui.

De exemplu: dacă o mamă din parc își vede fiica cățărându-se pe o jucărie și într-un acces de anxietate strigă „ai grijă să nu cazi”, va ajunge să creeze atât de multă nesiguranță copilului încât nu va fi surprinzător dacă copilul cade într-adevăr. Părinții influențează enorm copiii hipersensibili.

Frica pe care o ai pentru copilul tău poate chiar să contribuie la ceea ce îți este frică să se întâmple.

Ceea ce poți face atunci când te simți anxioasă este să încerci să te detașezi, și să-ți imaginezi o mamă mai calmă (poate știi) și cu care copiii sunt mereu în siguranță și să te întrebi dacă i-ar fi frică în locul tău.

Îți poți da seama astfel dacă anxietatea ta este nemotivată și, identificându-te cu cea mai sigură mamă, te vei simți și tu mai în siguranță.

Artele marțiale pentru a favoriza relația cu corpul. Copiii hipersensibili tind să nu aibă o relație bună cu corpul. Însă contactul cu fizicul propriu este esențial pentru a rămâne centrat pe sine, pentru a-și stabili limitele și pentru a-și asuma rolul în viață.