„Nu vorbi cu strainii!” este una dintre afirmatiile pe care fiecare parinte se simte dator sa o spuna copilului sau, stiind si vazand la televizor cate nenorociri se pot intampla atunci cand un copil este prea credul. Este un principiu pe care nimeni nu-l mai pune la indoiala si care este transmis automat din generatie in generatie, fiind vazut ca o modalitate de a-i proteja pe copii.

Dar ar trebui intr-adevar sa-i invatam pe copii ca exista un motiv intemeiat pentru a se teme de oamenii pe care nu-i cunosc?, se intreaba autoarea unui articol publicat recent de Psychology Today, psihologul cercetător Peggy Drexler, care are la activ doua carti despre familiile moderne si copiii lor. Este evitarea cel mai bun raspuns la o adresare din partea unui strain?

Adultii stiu ca nu toti strainii sunt rai si nu toti urmaresc sa le faca rau copiilor. Intr-o zi obisnuita intalnim diferite persoane cu care interactionam intr-un fel sau altul, iar pe multe dintre ele nu le vom mai revedea niciodata. Copiii nostri pot asista la aceste intalniri si sunt indreptatiti sa se intrebe de ce unei straini sunt buni, iar altii sunt rai?

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre copiii din Romania

Cum ne protejam copiii de abuzurile pe internet

Intrebarea pe care ar trebui sa si-o puna parintii este cum sa-i ajute pe copii sa faca deosebirea dintre cele doua categorii de straini, fara sa-i judece pe oameni dupa felul in care arata si fara sa ia decizii doar bazandu-se pe frica.

Cheia, increderea in propriile instincte

Raspunsul presupune ca parintii sa inceteze sa mai faca declaratii categorice care nu lasa loc de analiza sau de adaptare. Desi am putea crede ca ii invatam pe copii sa se fereasca de pericole atunci cand le spunem sa ignore tot ce nu le este familiar, in acest fel nu facem decat sa-i invatam intoleranta si indiferenta. In schimb, riscam sa facem greseala de a-i creste pe copii intr-un mediu in care ei devin prea fricosi, prea dezinteresati sau chiar nepoliticosi atunci cand vine vorba de a avea o conversatie cu o persoana pe care nu o cunosc. Riscam sa crestem niste copii care nu au curiozitatea sa afle nimic despre altii si care se tem de orice nu le este familiar. Insa, cel mai grav este faptul ca riscam sa crestem niste copii care nu sunt siguri daca si cum sa aiba incredere in propriile instincte, abilitate care poate fi esentiala in a-i preveni de la evenimentele neplacute, scrie revista americana.

Citeste mai departe cum anume il poti invata pe copil sa-si asculte propriile instincte.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit