De cateva zile ma tot intreb daca sa scriu sau nu acest articol scurt. Motivul este acela ca nu am studii sau cifre concrete pe care sa ti le prezint. Ce sa-i fac? Dupa 10 ani si ceva de presa, ramane ca un defect profesional sa imi bazez afirmatiile pe lucruri concrete 🙂

In urma cu cateva luni, am lansat si editia in limba engleza a site-ului nostru. Ne-am gandit sa transmitem mesajul nostru de educatie bazata pe respect, atasament, rabdare, dialog, comunicare si ascultare si dincolo de limba romana. Si, sincer, ti se datoreaza! Pentru ca avem atat de multe reactii pozitive la articolele noastre, incat acestea sunt ca o validare a faptului ca ceea ce scriem este bine primit de parinti si rezoneaza cu obiectivele lor, sa fie parinti cat mai buni, sa evite din greselile generatiei anterioare, sa aiba o relatie frumoasa cu copilul.

Tocmai de aceea, articolele noastre au inceput sa fie traduse si publicate in editia engleza a site-ului. Ne asteptam la o reactie precum cea primita de la mamicile si taticii romani. Insa, mare mi-a fost mirarea sa descopar, din comentariile lor, o diferenta surprinzatoare.

Cum toate informatiile legate de parentingul modern sunt imprumutate din afara, de la autori straini, ce sanse ar fi fost sa descopar foarte multe mamici a caror mentalitate este, insa, rigida si negativa, chiar?

Iata, insa, cum foarte multe articole in care promovam principii constructive si, da, mult mai dificile pentru parinte (pentru ca includ constientizarea unor reactii negative ale adultului, plusul de rabdare, ascultarea adevarata a copilului etc.), am avut surpriza sa observ foarte multa reticenta si chiar argumente contradictorii.

Nu stiu daca iti mai aduci aminte, dar am avut un articol despre educatia copilului fara cuvantul Nu (poti citi articolul AICI). Iti ofeream argumente si recomandari, iar foarte multe mamici au rezonat cu acele idei. Multe dintre mamicile din strainatate s-au dovedit, insa, a fi mult mai rigide si chiar contra acestei idei. Argumentele lor erau legate de faptul ca, dimpotriva, copiii trebuie sa auda acest cuvant cat mai des, sa se obisnuiasca de mici cu refuzul, pentru ca viata este grea si nu li se cuvine totul.

screenshot2016-10-07at12-43-00

Si, apoi, ma uit la mamicile romance, atat de interesate sa afle lucruri noi, sa inteleaga comportamentul copilului, sa afle motivele reale din spatele unei reactii negative a celui mic, sa inteleaga de ce si cum sa faca astfel incat sa se inteleaga mai bine cu copilul. Adevarul este ca un copil nu se naste nici incapatanat, nici obraznic, sfidator, neascultator.

Din pacate, aceste comportamente sunt reactii negative la ceea ce facem sau spunem noi, adultii. Tocmai de aceea, schimbarea incepe, in primul rand, de la parinti, iar apoi rezultatele se vor vedea curand si frumos la copii.

Aceasta preocupare sincera o vad zilnic la zeci de parinti romani care citesc Centrul de Parenting (atat din Romania, cat si din strainatate). Atunci cand vine vorba despre mamicile din SUA, Australia, chiar UK (unde pedepsele, time out-ul, mituirea, amenintarea etc. sunt o rutina), lucrurile sunt foarte diferite. Mamicile par sa fie sigure de faptul ca, de fapt, problema este doar la copil, ca este nevoie de si mai multa autoritate si putere in relatia parinte – copil si ca, de fapt, copilul trebuie doar sa asculte de adult. Iar deductia mea are la baza modul in care mamicile din strainatate au reactionat la articolele noastre.

Foarte multe s-au dovedit reticente la ideea de a fi proactive in relatia cu copilul. Enorm de multe au citit cu interes articole de la care se asteptau sa afle cum sa-si controleze copilul. Iar articolul 4 Words to Instantly Stop a Child That Doesn’t Listen este cel mai citit articol de pe ModernParentingCenter.com, editia in engleza a site-ului CentruldeParenting.ro.

Astfel ca, draga mamica, ai din start un avantaj foarte mare si ai foarte multe sanse sa ai cu copilul acea relatie ideala la care visezi. De ce? Pentru ca te preocupa cu adevarat acest lucru si nu cauti doar metode prin care sa-ti controlezi copilul, ci vrei sa afli ce se intampla cu adevarat cu el si despre cauza reala a comportamentului sau.

Fiecare parinte actioneaza asa cum considera ca este mai bine si nu cred ca este cineva care sa faca rau intentionat copilului sau. Doar ca tu ai facut un pas in plus si vii in intampinarea nevoilor copilului tau, cauti solutii cum sa te imbunatatesti tu, in primul rand, cum sa ai mai multa rabdare si cum sa transformi fiecare experienta cu copilul tau (mai ales cele negative) in ocazii in urma carora el sa invete lectii constructive.

Si de ce sunt, pana la urma, mamicile romance printre cele mai bune din lume? Pentru ca le pasa si cauta solutii pe termen lung, nu rezolvari superficiale de moment.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit