De câte ori nu am văzut părinți stresați, jenați sau de-a dreptul enervați pentru că odrasla lor mică refuză să dea și altui copil jucăria sa? Poate chiar noi înșine am avut momente de supărare din acest motiv.

Pentru noi, adulții, este de bun-simț să oferim un obiect unei alte persoane, dacă aceasta și-l dorește, mai ales când știm că ni-l va returna peste puțin timp. Ceea ce nu este cazul copiilor mici. La vârsta de doi-trei ani, un copil nu are încă noțiunea timpului bine conturată și nu înțelege faptul că va primi înapoi în curând acea jucărie. El crede că trebuie să se despartă de jucăria lui, poate chiar cea preferată, pentru totdeauna.

Din acest motiv, copilașii mici nu înțeleg conceptul de a da celuilalt, de a împărți lucrurile cu alții. Iar noi, adulții, părinți, educatori sau bone, avem tendința să facem abuz de acest concept. Noi spunem „împarte cu alții”, dar în realitate ceea ce vrem să spunem este „Dă-i altui copil lucrurile tale”. Iar pe termen lung acest lucru nu duce la nimic bun.

Ce putem face în această situație? „Este cel mai potrivit ca cei mici să gestioneze aceste situații singuri, în timp ce adulții se asigură că nu se lovesc și nu se rănesc între ei”, scrie Janet Lansbury, autoarea cărții „Elevating Child Care: A Guide to Respectful Parenting”.

Potrivit autoarei citate, „atunci când noi intervenim, fără să fie nevoie, insistând ca un copil să împartă ceva cu alții, îl privăm pe acel copil de o experiență socială de învățare. Și atunci când insistăm ca acest copil să-și împartă lucrurile înainte să înțeleagă pe deplin ce înseamnă acest lucru, riscăm să transformăm cuvântul „a împărți” într-un cuvânt rău”.

Copilul începe să dea lucrurile și altor copii, începe să împartă cu alții atunci când simte empatia față de ceilalți. Iar empatia este „modelată prin răbdarea și încrederea părintelui în el”, mai spune Janet Lansbury.

Tu cum reacționezi atunci când copilul nu vrea să împartă jucăriile cu alți copii?

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit