3. Stabileste reguli si tine-te de ele

De la o anumita varsta nu vei putea interzice 100% televizorul sau calculatorul. Depinde foarte mult si de obiceiurile pe care le aveti acum. Insa, atunci cand vine vorba despre televizor si calculator (inclusiv tableta sau telefon mobil), trebuie sa existe un program. Primul lucru pe care trebuie sa il faci aici este sa determini cat timp petrece copilul zilnic in fata ecranului: televizor + tableta + laptop + telefon mobil. Poate reusesti sa faci asta chiar in aceasta seara, ori in weekend, fara sa-si dea seama si copilul de ceea ce faci. Apoi, limiteaza numarul de minute pe care copilul il va petrece in fata ecranului, iar aceste doua articole de mai jos au sfaturi foarte utile care te vor ajuta:

Copilul tău se uită prea mult la TV? Șase sfaturi care te vor ajuta
Cand copilul nu se dezlipeste de telefon, tableta si calculator. Reguli pentru parinti in lumea digitala

4. Ia-ti concediu de la functia de „Director de activitati”

Un copil nu isi poate ocupa timpul de unul singur. Si nici nu trebuie sa il lasi! Doar ca, uneori, trebuie sa faci si tu o pauza de la organizarea minutioasa a programului sau si sa-l lasi sa se joace si singur, sa-si creeze propriile jocuri, sa-si foloseasca singur imaginatia si sa gaseasca singur rezolvari si solutii.

Pentru ca joaca de unul singur nu doar ca il va invata sa-si gaseasca o ocupatie fara interventia sau ghidajul tau, dar ii va cultiva increderea in abilitatile proprii, va simti satisfactia gasirii unei solutii de unul singur, va capata mai multa incredere in deciziile sale si nu ii va fi teama sa ia aceste decizii.

Reusita are loc atunci cand lucrurile se desfasoara cu pasi mici. Copilul trebuie incurajat sa se descurce fara tine in diferite situatii (mici si usoare pentru el).

Incepe cu: „Ma intorc intr-un minut! Abia astept sa vad ce ai desenat!”. Apoi, tine-te de cuvant si revino in camera. In timp, poti creste perioada de timp in care copilul se joaca fara tine. Daca este vorba despre un copil mic, ramai in camera, pentru a-l supraveghea, dar lasa-l sa se joace singur.

5. Cutia anti-plictiseala

Pregateste din timp o cutie anti-plictiseala (una putin mai mare, cu capac). Si pune acolo cateva jucarii sau o carte, hartie colorata si cateva creioane, tuburi de la hartia igienica, lipici, plastilina, poze printate. Iar cand copilul iti spune ca se plictiseste, scoate cutia si lasa-l sa descopere singur ce activitati si jocuri poate initia cu acele lucruri din cutie.

Iata si cateva recomandari: