Te gandesti in fiecare moment ce fel de activitati sa-i oferi copilului tau, cauti idei de jocuri educative, lucruri interesante de facut, carti de citit impreuna. Stabilesti un program cu activitatile sale saptamanale: cursuri, vizite de joaca la prieteni, vizite la muzee.

Faci tot posibilul ca el sa nu se plictiseasca si sa ai in maneca o idee de activitate pentru atunci cand iti spune: “M-am plictisit!” Stii ca daca ajunge sa rosteasca aceste cuvinte este, deja, intr-o stare sensibila vecina cu irascibilitatea.

Te-ai gandit, insa, la ce se intampla cand ii organizezi prea mult programul si te transformi intr-un director de divertisment si activitati pentru copii?

Se observa tot mai multe situatii in care copiii pentru care parintii pregatesc cu minutiozitate programul, le pregatesc activitati si jocuri pentru fiecare moment al zilei si sunt mereu acolo langa copii, sa rezolve diferite lucruri pentru ei, se simt pierduti atunci cand nu au nimic de facut si sunt singuri.

Copiii de astazi nu suporta plictiseala. Si noi, ca parinti, facem tot posibilul sa nu vedem copilul ca se plictiseste. Pentru ca majoritatea copiilor au doua solutii la plictiseala: televizor sau jocuri pe calculator (laptop, tableta, telefon mobil).

Cum sa-i ajutam pe copii sa se distreze singuri?

Primul pas este sa-i invatam cum sa se simta bine si singuri, doar cu ei insisi. Adevarul este ca multi copii trebuie sa invete cum sa se joace si singuri. Si nu doar pentru cateva minute.

In functie de varsta copilului, parintele poate gasi activitati pe care cel mic le poate face de unul singur.

„Mami, joaca-te cu mine!” Solutia pe care copilul o cere zilnic face magie in educatie

1. Foloseste tehnica pasilor de bebelus

Daca este vorba despre un joc nou (un puzzle sau un joc de constructie, de exemplu), mai intai puteti sa-l faceti impreuna. Apoi, urmareste-l si ghideaza-l pentru a te asigura ca a inteles (regulile etc). Apoi, indeparteaza-te si lasa-l sa se joace singur. Incurajeaza-l sa mai puna cateva piese singur, nu-l forta sa termine jocul din prima incercare.

2. Include plictiseala in program

Ca parinte, tot trebuie sa fii directorul de activitati in casa. Trebuie sa-i prezinti tot felul de activitati, sa-l ajuti sa descopere lucruri noi. In primii sai ani, dezvoltarea sa completa este in responsabilitatea ta. Apoi vei face echipa cu gradinita, mai tarziu cu scoala. Insa, tu esti omul de baza pentru copilul tau. Este foarte bine ca te gandesti la cat mai multe activitati si jocuri interesante, prin care sa invete motricitate fina, rabdare, culorile, numerele, literele etc.

Dar, nu aglomera programul. Mai lasa si cateva ore libere, fara o activitate anume. Ar fi minunat daca ai gasi un echilibru intre “jocul singur si jocul impreuna cu parintele”, “jocul in casa si jocul afara”. Doar tu stii care este solutia cea mai buna pentru copilul tau.

Citeste pe pagina 2 alte trei sfaturi utile