Copilul se simte mult sigur pe el si colaboreaza mai usor, atunci cand invata sa anticipeze lucrurile pe care trebuie sa le faca de-a lungul unei zile.

De exemplu, el stie ca dupa masa de pranz urmeaza o perioada scurta de joaca linistita si apoi somnul de praz. Si ca, dupa ce se trezeste din somnul de praz, urmeaza gustarea.

Copilul este mult mai relaxat atunci cand il obisnuiesti cu un program.

10 lucruri pe care ai fi vrut sa le stii inainte sa ai un copil

Programul complet al activităților tale cu copilul de 1-3 ani (toddler)

Cum sa cresti un copil rezistent emotional. 20 de tehnici simple si de efect

Insa, este dificil pentru un parinte cu un copil mic sa stabileasca un program si apoi sa il respecte. Copilul mic are propriul ritm, o zi nu seamana cu alta si, peste toate, este oboseala ta si propriul tau program incarcat.

Secretul unui program reusit al copilului este ca parintele sa fie organizat. Este dificil pentru parintii de astazi, atat de ocupati. Insa, daca aveti o agenda pe care notati tot ce trebuie sa faceti, astfel incat lucrurile neimportante sa nu se transforme in urgente. Daca aveti pregatit un meniu pentru urmatoarele 3-4 zile, daca aveti organizate plata facturilor si alte lucruri de organizare, atunci veti aplica aceleasi principii de organizare si in rogramul copilului:

– Stabiliti o ora pentru masa de pranz
– Stabiliti o ora de somn
– Stabiliti un interval de joaca dupa-amiaza
– Stabiliti o ora pentru cina etc
– Stabiliti o ora pentru baia copilului.

Incearca sa nu ai decalaje mai mari de 30 de minute. Dar nu uita sa respecti si copilul, starea in care se afla etc. Astfel, vor fi zile in care copilul nu va dori sa manance, ori va manca mai putin. Nu-l forta. Si este recomandat sa ii faci baie zilnic, mai ales vara. Dar daca se intampla intr-o seara sa nu reusiti, nu este un capat de lume. Fii organizata, dar ramai pregatita si pentru neprevazut si accepta aceste lucruri cu calm si relaxare.

Cele mai importante 5 reguli de care orice copil are nevoie

Leadership pentru copii. 8 tehnici prin care ii poti invata sa devina lideri

40 de idei ieftine sau gratuite cum sa-ti petreci vacanta de vara cu copilul

In timp, copilul va urma aceasta rutina si se va adapta programului familiei. Copilul are nevoie sa fie indrumat, sa i se arate o directie. Si, in timp, vei observa cat de organizat si de usor se desfasoara lucrurile in familia voastra.

Pentru ca daca tu uiti sa, de exemplu, sa dezgheti carnea pentru cina, te vei stresa, te vei grabi sa inlocuiesti meniul din acea seara, vei fi mai nervoasa, nu vei acorda atentia si timpul copilului tau, acesta ti-o va cere chiar mai mult decat in orice alta zi. Si, uite asa, din cauza lipsei tale de organizare, se poate strica o dupa-amiaza frumoasa in familiei. Sa spunem ca aceasta situatie este o exceptie.

Principalul SECRET pentru o organizare eficienta cu copiii

Educatia copilului mic fara cuvantul “NU!”. Modul istet de a-l opri din joc fara sa planga

Dar ce se intampla atunci cand este o obisnuinta? Iti poti imagina ce stres si incordare este in acea familie? Si totul se poate rezolva doar cu putina organizare.

Nu poti avea pretentia de la copil sa aiba o rutina si sa o respecte, daca tu nu esti un exemplu bun.

Evident, vor fi situatii in care nu veti putea mentine acelasi program: deplasari, concedii, vizite etc.

Sfatul este sa mentineti programul cat mai apropiat de cel cu care copilul este obisnuit. Astfel, viata ta ca mama si a voastra ca parinti va fi mult mai simpla si relaxata.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit