Îmi iubesc mult copilul și vreau să fiu o mamă bună. Vreau să-i ofer iubire, căldură, înțelegere, atenție, dar și multe activități care să-l bucure, pasioneze, intereseze și să-l învețe ceva.

Citesc cărți, bloguri, site-uri, pagini de Facebook despre diverse activități, sfaturi de educație și de comportament, caut să-i cumpăr cele mai bune cărți pentru vârsta lui.

Petrec cât pot de mult timp lângă el. Am ales concediul de maternitate de doi ani tocmai pentru a avea mai mult timp pentru el și, chiar dacă am și alte activități de făcut, știu că petrec cu el cu mult mai mult timp decât petrec multe mămici cu copilașii lor.

Și, totuși, de foarte multe ori suprind la mine un sentiment de frustrare că nu petrec suficient timp de calitate cu copilul. Înțeleg foarte bine că a petrece timp cu cineva nu înseamnă automat că acest timp este și de calitate. În timp ce sunt cu el, trebuie să mai fac și diverse alte lucruri, multe chiar pentru el, cum ar fi spălat, gătit, curat, uneori trebuie să vorbesc la telefon, alteori plecăm să rezolvam diverse lucruri în oraș.

La sfârșitul unei zile pline de lucruri de rezolvat, în care, deși a fost toată ziua lângă mine, nu am petrecut aproape deloc timp de calitate, mi-am spus: Stop! Nu vreau să am doar impresia că sunt împreună cu copilul. Vreau ca și el să simtă acest lucru.

Cum transformi un timp pierdut in timp de calitate cu copilul. Distractia de pe drum

Cum economisesc timp. 7 lucruri pe care le fac impreuna cu copilul

Care este soluția?, m-am întrebat. Și mă tot gândesc de câteva luni la acest lucru. O variantă de răspuns ar fi programarea activităților pentru fiecare zi sau pentru o săptămână. Într-adevăr, programarea activităților m-a ajutat să fiu mai organizată în activitățile cu el, în sensul că știu ce materiale și când trebuie să le cumpăr, nu rămân în pană de idei atunci când el pare plictisit de toate jucăriile etc.

Dar, această soluție nu a rezolvat în totalitate problema. A petrece timp de calitate cu copilul înseamnă mai mult decât a-ți organiza ziua și a-ți programa activitățile pe care ulterior chiar să le pui în practică. Timpul de calitate mai presupune ceva.

Recent, am înțeles care este ingredientul ce lipsea din această ecuație: a fi prezent. Am înțeles că, mai presus de orice activități, trebuie să fiu prezentă. Altfel spus, trebuie să las grijile la o parte, să arunc din minte orice gând legat de lucrurile pe care le am de rezolvat, de telefoanele pe care trebuie să le dau, de oboseală sau de plictiseală.

Și, dacă nu reușesc în mod automat, trebuie ca, în mod conștient, să fac acest lucru și să mă concentrez pe momentul prezent, în care cel mic mi se așează în poală cu câte o cărticică și îmi cere să-i citesc din ea sau în care vrea să-i învârt titirezul pe podea sau să-i arunc mingea.

Chiar și zece minute petrecute fiind prezentă sunt mai valoroase decât o săptămână în care stăm cu copilul, dar ne gândim la meniul pe următoarele zile, la facturile pe care le avem de plătit sau de unde să mai facem rost de bani.

Și argumentul că toate aceste gânduri vizează lucruri pe care le facem, în definitiv, pentru el nu are sens, atâta timp cât el are nevoie de mama lui aici și acum, prezentă 100% și 150%, dacă s-ar putea. Și, știți ceva? Este chiar foarte distractiv!

Dr. Cristian Andrei: “Este greu sa cresti copilul neavand timp pentru el”

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit