Cum sa-l ajuti pe copil sa-si exprime emotiile

O comunicare buna intre parinte si copil este cea care permite evitarea crizelor de tantrums, a scenelor puse pe seama “rasfatului”, a neintelegerilor constante. Cu totii ne dorim sa comunicam usor si eficient cu copilul nostru, sa ne inteleaga rapid mesajul, asa cum si noi sa-i intelegem rapid adevarata nevoie.
Pana sa ajungem la acest scop mare, avem nevoie sa atingem alte obiective mai mici. Atingerea obiectivelor reprezinta insusi drumul ce dureaza ani la rand. Pentru ca totul incepe inca din momentul in care incepi sa te intelegi cu copilul si punctul de pornire este exprimarea emotiilor!
Ne infricoseaza gandul ca am putea “scapa” de sub control copilul, cand acesta va ajunge la adolescenta. Si, cumva, scopul acesta, de a avea o comunicare buna, eficienta si deschisa cu copilul, pare dificil de atins, pentru ca nu reusim sa vizualizam pasii pe care trebuie sa-i parcurgem.
Stai fara teama! Cu totii avem aceleasi intrebari si nedumeriri. Asa ca, hai sa descoperim impreuna care sunt tehnicile pe care putem sa le aplicam zi de zi, pentru a incuraja copilul sa-si exprime emotiile.
Daca ai un copil de 2 ani, atunci cred ca ai experimentat, deja, acele tantrums. Crizele de plans isteric apar ca urmare a faptului ca cel mic nu stie sa-si exprime emotia, nevoia sau frustrarea (oboseala, agitatia, foamea, obiectul la care vrea sa ajunga este prea sus pentru el, obiectul cu care vrea sa se joace este periculos si trebuie sa-l iei etc.) Despre tehnicile legate de gestionarea crizelor de plans isteric am scris si AICI.
Nu astepta prima criza de plans isteric pentru a invata copilul despre gestionarea emotiilor.
De fapt, nici nu incerca sa inveti copilul despre emotii chiar in acele minute de tantrums, pentru ca niciunul dintre cuvintele si argumentele tale nu vor ajunge la copil.
Daca ai un copil mai mare, prescolar sau scolar, gestionarea si exprimarea emotiilor este foarte importanta.
Iata cum poti invata copilul mic sa-si invete si, apoi, sa-si exprime emotiile:
1. Numeste emotiile
In timp ce aceasta tehnica este potrivita pentru copiii mici, de 2-3 ani, urmatoarele sunt utile si pentru familiile cu prescolari sau scolari.
Nu vrei ca mama sa plece la serviciu. Esti suparat/a.
Oferind un nume emotiilor, il ajuti pe copil sa-si imbunatateasca vocabularul emotiilor, astfel ca, pe viitor, sa stie sa-si defineasca singur emotia, inainte de a incepe sa planga. In aceasta etapa, vocabularul emotiilor nu este pentru tine. Tu iti “citesti” cel mai bine copilul si simti starea lui. Insa, pe copil il ajuta sa constientizeze emotia, iar cand va reveni asupra ei, va avea un nume. In timp, va invata sa si vorbeasca despre emotia sa.
Controlul sau exprimarea emotiilor? Cum poti creste astazi adultul fericit de maine
Emotiile copiilor. 5 tehnici pe care sa le aplici pentru a-ti ajuta copilul sa-si controleze emotiile
Hai sa-ti povestesc o intamplare personala. Cand baietelul meu, Luca, a inceput gradinita (la 3 ani si 3 luni), am trecut prin inevitabila perioada de acomodare la gradinita. Plangea cand trebuia sa ne despartim, dar se linistea in mai putin de 2 minute (stiu, pentru ca ma ascundeam intr-un birou de langa clasa lui si nu se mai auzea plangand). Insa, aveam grija sa ii spun mereu ca stiu ca este trist, dar ca mama se duce sa lucreze repede, iar apoi vine repejor. Seara, in weekend-uri, aveam grija sa aduc vorba si despre gradinita, punctand lucrurile frumoase si vesele pe care stiam ca le face acolo. La nici 10 zile de gradinita, imi spune: “Imi place la gradinita, dar uneori mai si plang. Pentru ca sunt trist ca tu pleci”. Si continua “dar mama face paca-paca la calculator si apoi vine repede la mine”.
Constientizarea emotiilor si a programului – al sau si al meu – s-a realizat in timp, ca urmare a repetitiilor zilnice: “stiu ca esti trist”, “lucrez repede si vin”.
Iata cum putem sa ne ajutam copiii sa-si identifice emotiile:
- sa exprimam emotiile folosind cuvinte simple
- sa folosim carti si alte instrumente care sa-i permita copilului sa vada emotia ilustrata
2. Identifica sentimentele la el sau le cei din jur
Nu trebuie sa ne chinuim prea mult sa identificam emotii. Le avem constant! Acest joc de cautare si identificare a emotiilor ne va ajuta foarte mult, pe amandoi.
Pe de o parte, eu, ca adult, constientizez cine sau ce situatii imi consuma din energie (ce anume las sa ma enerveze, de exemplu).
In acelasi timp, imi invit copilul sa-si constientizeze propriile emotii si pe ale persoanelor din jurul sau. Iata si doua idei care sa te ajute sa-ti incurajezi copilul sa-si inteleaga si sa-si exprime emotiile:
“Te-am auzit razand. Esti fericit?”
“Fetita aceea a cazut. Cum crezi ca se simte”
Cum sa-l invatam pe copil sa gestioneze emotia?
- sa-l incurajam sa descrie emotia
- apoi, sa-l incurajam sa vina cu solutii
3. Vorbeste despre sentimentele tale si cum pot fi exprimate
Ajuta-ti copilul sa verbalizeze emotiile, sa nu le tina in el. Sa presupunem ca esti cu copilul in masina. Ajungeti acasa si, cand sa parchezi, vezi ca locul de parcare este deja ocupat. Te-ai enervat. Copilul a observat sau, daca nu, va resimti nervozitatea ta in cateva minute, cand i te vei adresa, ori cand nu vei mai avea rabdare, odata ajunsi in casa. Asa se intampla de obicei. Sunt lucruri care ne consuma rabdarea si cel care resimte primul este chiar copilul.
Sa ne intoarcem in parcare. Esti in masina si te enerveaza vecinul care ti-a ocupat din nou locul de parcare. Iti vine sa spui ceva, dar te abtii, sa nu te vada copilul. Chiar in aceste secunde simti cum se acumuleaza tensiune, frustrare.
Copilul va (re)simti inevitabil schimbarea starii tale. Dar, daca nu ii comunici motivul, nu va intelege de ce te comporti diferit. De aceea, verbalizeaza-ti emotia din acel moment. Atunci cand si tu spui ceea ce simti si ce gandesti, copilul invata de la tine sa isi comunice cu voce tare emotiile: “Uite, m-am suparat pentru ca vecinul mi-a ocupat din nou locul de parcare. Dar, mai bine ma calmez si incerc sa ma linistesc. Nu are niciun sens sa ma enervez, pentru ca nu am ce face in acest moment. Mai bine ii scriu un bilet si-l voi pune pe parbriz, sa stie pe viitor.”
Pentru ca modul in care tu gestionezi emotiile si frustrarile zilnice reprezinta un exemplu pentru copil.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!