Cum sa indrepti cele mai mari greseli facute fata de copilul tau
Indiferent de natura greselilor pe care le-ai facut mereu exista o cale prin care poti indrepta lucrurile. Poate ca ti-ai pierdut rabdarea si ai tipat sau ai spus lucruri pe care nu doreai sa le spui. De fiecare data cand “o dai in bara” ai o oportunitate de a aduce imbunatatiri abilitatilor tale de parinte.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care este bine sa le intelegi atunci cand esti parinte este ca nu poti fi perfect, copilul tau nu poate fi perfect si ca nimic nu este perfect. Ideea in sine de perfectiune este ca un virus care afecteaza foarte multe persoane, iar rezultatele de cele mai multe ori sunt negative.
„Am renuntat la ASE, dau la Psihologie”. Cum ajutam un adolescent sa-si aleaga singur cariera
5 lucruri care iti vor salva relatia cu adolescentul
Asta nu inseamna ca in mod intentionat sa fii neglijent si sa lasi greselile sa curga, ci saa gasesti echilibrul in ceea ce faci. Sa iti asumi responsabilitatea pentru rolul de parinte si sa iti dai toata silinta, dar sa si accepti faptul ca greselile sunt o parte naturala din viata si sa alegi sa inveti din ele, nu sa te autoblamezi sau sa te ascunzi de ele.
Autoblamarea isi are sursa si principala cauza in credinta ca nu ar fi trebuit sa existe o greseala sau ca greseala respectiva este una dintre cele grave si nepermise si tot asa. Acestea sunt credinte limitative, neavand radacini in realitatea obiectiva care nu fac decat sa te aduca in stadiul de a nu mai avea incredere in tine, in intuitia si in principiile tale. Cel mai bun lucru pe care il poti faci este sa accepti faptul ca gresesti si vei gresi si ca aceasa este normal sa se intample.
Iata 5 moduri prin care poti indrepta orice greseala ai comis fata de copilul tau:
1.Constientizeaza greseala
Inainte sa poti sa indrepti o greseala este nevoie sa constientizezi sa admiti ca ai comis una. Asa ca ia-ti un timp in care sa meditezi un pic asupra situatiei si sa identifici ce anume a condus la aceasta greseala.
2.Transforma greseala intr-o oportunitate de invatare
Unul dintre cele mai importante lucruri este sa alegi sa inveti, sa alegi sa modifici acel lucru care a condus la acest rezultat. Daca ceea ce ai facut l-a ranit pe copil, roaga-l sa te ierte pentru comportamentul avut si explica-i ce s-a intamplat. Astfel ii vei arata ca iti asumi responsabilitatea pentru actiunile tale si ca ai constientizat greseala, prin urmare stii ca este nevoie sa iti ceri scuze. Nu uita ca cei mici preiau comportamentele parintilor integral.
3. Nu iti pierde simtul umorului
Umorul este cel care diminueaza vina si emotiile negative. Atunci cand poti sa impartasesti din greselile pe care le faci si sa faci haz de necaz, nu vei mai fi atat de infricosata de ideea de a face greseli.
6 lucruri pe care sa le faci cand adolescentul isi da ochii peste cap
6 semne ca adolescentul este indragostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos cum sa-l ajuti sa gestioneze situatia
4. Cere ajutor atunci cand ai nevoie
Atunci cand nu esti sigura de rezolvarea unei situatii sau cand nu ai nici cea mai mica idee despre cum ai putea sa procedezi nu ezita sa ceri ajutorul. De fapt, este cel mai indicat sa faci acest lucru. Sigur exista persoane care te pot ajuta in mod specific cu situatia pe care o intampini. Chit ca este o prietena foarte buna, un terapeut, o comunitate de parinti sau orice altceva, sigur vei gasi sprijinul de care ai nevoie atata timp cat cauti.
5. Ce vei face diferit data viitoare?
Adreseaza-ti mereu aceasta intreabare. Ce poti sa faci diferit data viitoare astfel incat rezultatul sa fie cel dorit? Gaseste acele lucruri care te pot ajuta in acest sens si care ti se potrivesc.
Este important sa nu uiti ca atunci cand iti doresti cu adevarat sa indrepti lucrurile vei gasi si solutiile care ti se potrivesc cel mai bine.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!