Cum sa il ajuti pe copil sa invete de doua ori mai repede
Toti parintii isi doresc copii care sa invete bine la scoala si care isi construiesc inca de mici un viitor stralucit. Pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie ca celui mic sa ii placa sa cunoasca lucruri noi si sa isi gaseasca strategia potrivita pentru a acumula mai eficient noile informatii.
Cu toate ca fiecare copil este diferit si are propriul stil de invatare exista trucuri care functioneaza indiferent de aceste stiluri.
„Nu vreau sa merg la scoala!” Cum afli adevarata cauza si cum motivezi copilul
3 motive pentru care copilul nu-si face temele. Sfaturi de la psihopedagog cum il poti ajuta sa-i placa scoala
Iata 5 trucuri prin care copilul tau poate invata orice de doua ori mai repede:
1. Invata-l pe copil sa pastreze lucrurile simple
Atunci cand lucrurile sunt complicate ele devin automat si neplacute. Daca devin neplacute deja copilul nu isi mai doreste sa petreaca timp practicand respectiva activitate, iar acest lucru este cat se poate de normal. Pentru a evita, totusi,acest scenariu este necesar ca cel mic sa inceapa cu lucrurile simple din orice isi doreste sa invete.
Spre exemplu, sa zicem ca ai un copil care isi doreste sa cante la un instrument. Daca acesta va incepe cu unele dintre cele mai grele acorduri i se va parea complicat, va dura mult si isi va pierde rabdarea si interesul. Prin urmare, este necesar sa inceapa cu bazele oricarui lucru si sa se asigure ca mai intai stapaneste lucrurile cele simple, iar mai apoi tot restul va decurge cu mult mai multa usurinta si indemanare.
2. Invata-l sa isi sectioneze activitatile
De foarte multe ori lucrurile merg mai bine atunci cand sunt sectionate. De ce? Pentru ca nu este practic si nici eficient sa vrei sa faci totul de-o data. Copiii isi doresc totul si acum, iar asta ii poate impiedica in a avansa deoarece aceasta metoda nu functioneaza.
Invata-l pe copil cum sa isi imparta o activitate in mai multe parti si sa se ocupe de ele pe rand. Astfel, niciun domeniu, oricat de nou, nu i se va mai parea fioros si mult.
3. Incurajeaza-l sa vorbeasca despre ceea ce a invatat
Pentru ca memorarea informatiei sa fie eficienta si pe termen lung este nevoie de intelegere profunda a lucrurilor. Pentru a te asigura ca cel mic intelege lucrurile pe care le invata la un nivel mai profund, roaga-l sa iti povesteasca si tie ce a invatat, ce anume ii place cel mai mult, ce isi mai doreste sa stie despre subiect, etc. Astfel copilul isi insuseste informatiile mult mai usor asociindu-le cu preferinte, interese, planuri de viitor, etc si nu va mai fi nevoie sa reinvete aceste lucruri dupa o perioada de timp deoarece le
va tine minte pentru mult timp.
4. Sugereaza-i sa scrie
Nu mai este un fapt necunoscut ca scrisul ajuta procesul de memorare. Copiii au o memorie foarte buna, insa daca vor scrie informatiile noi cu care intra in contact procesul de memorare devine mult mai eficient si mai stabil. Testeaza asta cu copilul tau si vedeti care sunt rezultatele.
5. Invata-l sa ia pauze eficiente
Pauzele sunt cele care dicteaza ritmul invatarii. Daca acestea sunt luate la timpul potrivit oboseala intarzie sa apara sau mai bine, nu apare deloc. In functie de varsta copilului si de cat de multa rabdare are gasiti un interval la care sa introduceti cate o pauza.
6. Repetitia ramane mama invataturii
Repetitia este un factor cheie in ceea ce priveste informatiile noi. Acestea pot deveni cunostinte stabile la care copilul tau sa aiba constant acces doar daca le repeta in mod corect.
Gasiti impreuna ritmul de repetitie potrivit pentru copilul tau astfel incat acesta sa nu invete in zadar si sa isi poata aminti informatiile invatate cu usurinta si peste mai mult timp. Nu iti pune limitari si fiti creativi! Puteti forma o poveste cu informatiile noi atunci cand mergeti spre parcul de joaca, puteti sa faceti un joc cu intrebari din informatiile respective si nu numai.
7. Invata-l sa gaseasca o aplicabilitate practica a noilor informatii
Cea mai rapida si cea mai eficienta forma de invatare ramane cea practica.Atunci cand aplici notiunile teoretice ele devin cunostinte stabile la care ai oricand acces. Gasiti impreuna metode si oportunitati de a pune in practica ceea ce invata copilul tau. Daca nu aveti acces la contexte naturale atunci creati voi chiar acasa ce aveti nevoie.
7 sfaturi cum sa faci diminetile inainte de scoala sau gradinita mai usoare
Vrei sa ai un copil mai destept? 14 lucruri pe care le poti aplica de astazi
Este important de stiut ca uitarea este un fenomal natural si necesar psihicului uman. Scopul acesteia este sa nu mentinea mintea constienta aglomerata de acele informatii asupra carora exista o intelegere supeficiala si care nu sunt folosite decat foarte rar. Mintea constienta nu are o capacitate extrem de mare din perspectiva volumui de informatii pe care le poate sustine, astfel incat exista procesul de uitare care asigura o functionare eficienta si o “curatare” a zonei.
Cu aceste metode copilul tau va invata mult mai eficient si mai rapid noile lucruri si mai mult de atat, va avea o intelegere practica si profunda si nu una superficiala si mecanica menita doar sa aglomereze mintea copilului ca mai apoi informatiile sa fie date uitarii. Este important ca invatarea sa fie eficienta si nu facuta intr-un mod superficial pentru a castiga notele date la scoala. Indiferent daca nota obtinuta de copilul tau este una mare, ceea ce conteaza, de fapt, este ceea ce a inteles, ceea ce a aplicat si ceea ce va putea folosi si pe viitor.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!