Cum sa ii ajutam pe copii sa faca fata esecului
In momentul in care devenim parinti, tot ceea ce ne dorim pentru copii este sa fie sanatosi si sa aiba o viata plina de reusite. Insa, de multe ori uitam ca in viata avem parte si de situatii in care nu reusim, in care nu putem sa ducem la indeplinire tot ceea ce ne-am propus si atunci va trebui sa stim cum sa facem fata esecului.
Este in responsabilitatea noastra sa-i invatam pe copii cum sa se comporte, nu doar in situatiile fericite si in perioadele de satisfactie, ci, mai ales atunci cand nu reusesc, cand intampina probleme, cand pierd etc.
Daca nu vor invata cum sa tolereze si cum sa reactioneze in situatiile de esec, atunci copiii vor deveni vulnerabili si anxiosi, vor deveni nesiguri pe ei, nu vor mai dori sa incerce si sa experimenteze lucruri noi. Cum asteptarile lumii in care traim sunt din ce in ce mai mari, iar parintii incep sa puna presiune pe copii pentru a deveni invingatori vedem din ce in ce mai multi copii care se simt bulversati chiar si pentru cel mai mic pas gresit.
Invatarea si consolidarea abilitatii de a face fata lucrurilor, de a trece peste esecuri este absolut necesara pentru copii, astfel incat sa devina din ce in ce mai independenti, de a reusi in eforturile si incercarile viitoare.
Iata mai jos ce putem face noi ca parinti pentru a-i invata pe copii sa depaseasca esecurile:
1. Sa dam dovada de empatie – in momentele in care vedem copilul ca nu a trecut cu bine peste un test, peste un examen, nu a reusit sa castige un concurs etc. specialistii ne recomanda sa traim alaturi de copil situatia, sa ii intelegem starea, emotiile. Nu este indicat sa ii comunicam ca totul este ok, faptul ca data viitoare va fi mai bine, ci sa fim acolo, copilul sa ne simta ca suntem cu adevarat preocupati de ceea ce traieste si simte: “Vad ca esti foarte dezamagit, stiu cat de mult iti doreai acel premiu/ nota maxima……”
2. Sa discutam cu copiii despre momentele in care noi am experimentat situatii nefavorabile – foarte important este sa comunicam copiilor faptul ca “a esua” face parte din viata si ca li se intampla tuturor, inclusiv noua ca parinti. Sa le povestim momentele din viata noastra care nu au decurs asa cum ne-am dorit si sa le explicam ca, uneori ceea ce ne propunem, chiar daca am muncit mult nu poate fi indeplinit si ca este ok sa se intample si asa.
Cum sa cresti stima de sine a copilului tau in 5 pasi simpli
Despre iubire – prin ochi de copil. Iubirea centrata pe valori sau iubirea centrata pe rezultate?
3. Din fiecare moment de esec sa il ajutam si sa il invatam pe copil abilitati de acceptare si de rezolvare a problemelor. Astfel, daca nu a reusit sa ia o nota maxima la un test sa discutam cu copilul si sa gasim alte modalitati prin care ar putea sa isi imbunatateasca rezultatul pe viitor.
4. Sa le explicam copiilor ca vor fi situatii cand, pur si simplu trebuie sa acceptam ceea ce ni se intampla, ca nu avem ce face si sa trecem mai departe, vor fi momente cand nu vom fi placuti de anumite persoane, cand ne vom simti lasati pe din afara si vom fi nevoiti sa invatam cum sa facem fata acestor situatii fara a ne afecta buna functionare.
Un cuvant pe care multi parinti il spun de zeci de ori pe zi copiilor ii programeaza pentru esec
5. Uneori este nevoie sa facem un pas inapoi si sa le permitem copiilor sa dea piept cu esecul – chiar daca ne este greu sa nu intervenim mereu, se recomanda sa ii lasam pe copii sa invete si singuri, sa incerce pana reusesc, sa devina siguri pe ei atunci cand gases solutii, sa aiba incredere in ei atunci cand trebuie sa faca fata unor noi provocari.
Cum vorbesti cu copilul? Il programezi pentru esec sau pentru succes?
Cum scoala ne invata sa gresim si programeaza copiii pentru esec
6. Daca observam ca nimic din ceea ce facem nu are efect, iar copilul este din ce in ce mai afectat putem face apel la terapie, la ajutorul unui specialist.
Ca parinti este nevoie sa ii ajutam de mici sa deprinda abilitatile necesare pentru a se descurca singuri, pentru a fi capabili sa gestioneze situatiile mai dificile ale vietii si numai prin incercari si erori copiii vor deveni adulti rezistenti.
Vreau ghidul din 3 pasi
Ajuta-ti copilul sa se acomodeze usor la gradinita!