Cum sa-i vorbesti copilului pentru a nu-l ajuta sa gandeasca. 8 greseli de parenting pe care le-am mostenit
Abilitatea de a gandi se formeaza inca din copilarie si are la baza modul in care parintii aleg sa comunice cu copiii lor. Chiar daca in ultimii ani se vorbeste foarte mult in spatiul public despre inteligenta emotionala si despre importanta ei in educatia copiilor, in continuare sunt foarte multi parinti care aplica vechile principii de educatie, cele pe care le-au mostenit de la propriii lor parinti, in ciuda faptului ca s-au convins din experienta lor ca nu au fost cele mai bune.
Autorii cartii „Inteligenta emotionala in educatia copiilor”, Maurice J. Elias, Steven E. Tobias si Brian S. Friedlander, au evidentiat 8 „antiprincipii” de educatie care reprezinta intelepciunea conventionala care ne-a fost transmisa de generatiile anterioare si care nu se mai potrivesc in educatia copiilor de astazi.
Iata cele 8 „antiprincipii” care ii determina pe copii sa nu gandeasca:
1. Spune-i tot timpul exact ce gandesti
2. Evalueaza-i ideile sau afirmatiile imediat ce le rosteste. Eticheteaza-le drept „bune” sau „proaste”.
3. Cu fiecare ocazie, impartaseste-i din intelepciunea propriei copilarii. („Pe cand eram de varsta ta…”)
4. Elimina orice sansa de dezamagire, impiedicandu-l pe copil sa urmeze o cale despre care crezi ca nu e buna. („Nu se poate intampla asa ceva.” „Un om cu minte nici nu s-ar gandi la asemenea lucruri.”)
5. Fii intotdeauna foarte serioasa. Temele pentru acasa, treburile casnice, ingrijirea fratilor, activitatile extrascolare si sportul sunt responsabilitati care trebuie tratate cu seriozitate, stoicism si demnitate.
6. Vorbeste putin. Nu e nevoie sa te repeti. Explicatiile trebuie oferite o singura data. Copiii trebuie sa asculte cu atentie prima oara si, apoi, ei stiu oricum ce vor sa spuna adultii.
7. „Fa asa cum iti spun, nu asa cum fac…”
8. Creeaza-ti o imagine perfecta. Nu ii arata niciodata copilului tau ca nu intelegi sau ca ai gresit.
In opinia celor 3 specialisti mentionati, folosirea sistematica a acestor principii poate provoca probleme ridicand blocaje in procesele de gandire ale copiilor. Asta se intampla deoarece parintii care aplica aceste principii nu le ofera copiilor informatiile de care au nevoie sau elimina din start orice posibilitate. Unele transmit nesiguranta, in timp ce altele ii trateaza pe copii ca pe niste adulti, ceea ce nu sunt.
Ce e de facut in schimb? Iata ce spun autorii cartii „Inteligenta emotionala in educatia copiilor”:
„Secretul conta in a predica mai putin si a asculta mai mult; in a spune mai putin si a arata mai mult; in a inlocui autoritatea de parinte cu persuasiunea interna; in a forma caracterul copilului pornind dinspre interior, nu in a-l impune.”
Potrivit specialistilor, aceste lucruri sunt posibile doar daca intre parinti si copii exista o relatie si ambii sunt inteligenti din punct de vedere emotional. Iata de ce este atat de important sa ne preocupam in mod constant de educatia emotionala a copilului si a noastra insine invatand sa ne intelegem emotiile, sa le acceptam, sa le integram si sa le exprimam intr-un mod constructiv.
Daca vrei sa afli mai multe despre cum poti sa educi un copil inteligent emotional, cartea „Inteligenta emotionala in educatia copiilor”, scrisa de autorii Maurice J. Elias, Steven E. Tobias si Brian S. Friedlander si avand prefata semnata de Daniel Goleman, poate fi cumparata de aici:
Sursa foto: Pexels
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!