Cum sa-i faci pe frati sa nu se mai certe

In orice tip de relatie exista conflicte. Este normal si inevitabil sa nu esti intotdeauna de acord cu oamenii din jurul tau. Ceea ce este important si afecteaza calitatea relatiei este modul in care aceste conflicte sunt abordate si rezolvate, indiferent despre ce fel de relatie este vorba.

Conflictele care apar intre frati nu difera cu nimic fata de conflictele intre orice alte doua persoane intre care exista o legatura. La fel ca in multe alte situatii in care ajungi, in calitate de parinte, este bine sa stii cu ce te confrunti si sa ai cateva strategii pregatite.

Exista patru tipuri de conflicte intre frati si fiecare dintre aceste conflicte are in spate anumite emotii care genereaza tensiunea, acestea reprezentand cauzele.

Il invatam pe copil despre empatie sau il lasam sa invete singur?

Cum opresti criza de plans la copil inca dinainte sa inceapa

Iata care sunt principalele cauze generatoare de conflicte intre frati:

1. Plictiseala

Ce alta metoda este mai buna pentru un copil atunci cand se plictiseste decat sa bata la cap pe cineva despre care stie sigur ca ii va raspunde cu o reactie care va sparge plictiseala? Pentru copii este distractiv sa se afle in conflict uneori, iar aceasta reprezinta strategia pe care ei o aleg pentru a iesi din starea de plictiseala.

2. Atentia parintilor

Atunci cand copilul simte ca nu primeste suficienta atentie din partea parintilor, va face tot posibilul pana o va obtine, indiferent daca asta inseamna sa faca si lucruri „rele”.

Daca se simte apreciat mai putin, nebagat in seama sau daca simte ca ceea ce face nu este suficient sa iti atraga atentia, copilul sufera si isi manifesta aceasta dorinta de atentie prin diverse moduri care pot fi interpretate in mod eronat de catre parinti.

3. Tensiuni emotionale

Si copiii au emotii si sentimente, iar atunci cand se simt incarcati, reactioneaza asa cum stiu ei mai bine. Autoreglarea emotionala se dezvolta mai greu, iar gestionarea emotiilor se exerseaza foarte mult timp. Este foarte posibil ca cel care incepe conflictul sa se simta nedreptatit sau frustrat din motive pe care tu le-ai ratat, fiind atenta la alte lucruri.

4. Tensiune acumulata de mult timp

Atunci cand sunt folosite metode nepotrivite de rezolvare a conflictelor intre frati, se poate ajunge la acumularea in timp a unei tensiuni foarte mari. Spre exemplu, daca obisnuiesti sa iti pedepsesti copiii cand se cearta, sa ii compari sau sa ii iei apararea unuia dintre ei in mod repetat, copilul care se simte nedreptatit va acumula in timp furie si frustrare care se vor manifesta prin si mai multe conflicte.

Aceste situatii sunt normale si se intalnesc in mai toate cazurile. Este necesar sa intelegi cum functioneaza aceste conflicte, cum apar si ce le alimenteaza, insa la fel de necesar  este sa stii si ce poti tu sa faci ca lucrurile sa nu se inrautateasca si chiar sa se rezolve. Insa pe cat de important este sa stii ce sa faci, la fel de important este sa stii si ce sa NU faci.

19 lucruri pe care toti tatii de fete trebuie sa le stie si sa le faca

Cum castiga timp mamicile eficiente. 9 idei care iti vor elibera timp pentru copii si familie

Iata care sunt cele mai comune greseli pe care parintii le fac si care alimenteaza conflictele copiilor

1. Sa ignori cearta si sa il pedepsesti pe unul dintre copii

Aplicand aceasta metoda, nu faci decat sa transmiti ideea ca ceea ce simt si ceea ce s-a intamplat intre ei nu conteaza si, mai mult de atat, ca sunt si vinovati ca nu au stiut cum sa gestioneze un conflict.

O abordare ca aceasta formeaza copii care nu sunt atenti la emotiile lor, care nu vor da importanta sentimentelor si care nu vor analiza situatiile problematice din viata lor. Mai mult de atat, unul dintre frati va fi nedreptatit si va reactiona ca atare si pe viior.

2. Sa numesti tu cine este victima si cine este inculpatul

Daca faci asta, gestionezi lucrurile bazandu-te pe ceea ce tu vezi si interpretezi, insa aceasta poate fi o metoda care te poate face sa comiti multe erori. Nestiind care sunt emotiile si tensiunile care au generat conflictul, creste foarte mult riscul ca decizia pe care o vei lua pentru a „aplana” conflictul sa nu fie una potrivita.

3. Sa nu tii cont de nimic si sa ii pedepsesti pe amandoi

Atunci cand un parinte decide sa adopte aceasta strategie inseamna ca a luat deja decizia de a nu rezolva in mod real si eficient problema. Este necesar sa afli care a fost cauza conflictului, ce s-a intamplat, sa intelegi lucrurile si de abia apoi se poate interveni cu o solutie potrivita.

In alte conditii, copiii sunt considerati vinovati si „rai” pentru ceea ce s-a intamplat, iar una dintre consecintele sigure va fi reaparitia conflictului.

Pentru a gestiona in mod eficient aceste situatii si pentru a evita formarea frustrarilor si a nemultumirilor copiilor, iata 14 solutii pe care le poti aplica atunci cand esti nevoita sa mediezi un conflict intre frati:

1. Nu iti compara niciodata copiii. Nici intre ei, dar nici fata de alte persoane. Acest lucru conduce la sentimente de invidie si de inferioritate si in niciun caz nu te va ajuta sa rezolvi problema.

2. Ofera atentie individuala in mod egal. Copiii care se simt iubiti si primesc atentie in mod egal din partea parintilor au sanse mult mai mici sa intre in conflicte in mod repetat.

3. Atunci cand copiii sunt tensionati, evita sa ii lasi singuri. Aceste situatii reprezinta contextul ideal pentru un cou conflict. Din cauza tensiunii, copiii isi pierd rabdarea mult mai repede, iar nivelul de iritabilitate este crescut in mod considerabil, ceea ce duce la formarea conflictelor cu foarte mare usurinta.

4. Nu il responsabiliza pe unul dintre frati pentru ceilalti mai mici decat el. Aceasta nu este o responsabilitate a copiilor, ci a parintilor. Sa ai grija de un copil necesita anumite capacitati si aptitudini care nu sunt dezvoltate suficient la copii, iar acest lucru il incarca pe copil inca de la inceput cu o tensiune emotionala care se va revarsa pe fratele sau pe fratii de care este obligat sa aiba grija.

5. Invata-i pe copii despre negociere si rezolvarea problemelor. Atunci cand copiii dezvolta abilitatea de a rezolva probleme si de a negocia, isi pot gestiona conflictele singuri sau chiar le pot preveni.

6. Stabileste standarde de respect in familie. Atunci cand copiilor le este clar ce inseamna respectul si cunosc limitele acestuia, conflictele nu se vor mai naste cu atata usurinta. Dar pentru asta este necesar ca parintii sa aplice aceste reguli in general, copiii doar urmand exemplul.

7. Introdu conceptul de echipa. Daca cei mici se percep ca pe o echipa si nu individual, atunci sansele de aparitie a conflictelor sunt considerabil mai mici, lucrand impreuna, nu impotriva celuilalt.

Iti doresti un copil cu incredere in sine? Iata 12 lucruri pe care sa nu le faci niciodata

Cand parintele tipa la copil. 7 urmari negative care il pot afecta pe viata

8. Nu adopta niciodata pedepsele fizice sau orice alt gen de pedepse. Copiii care sunt supusi unor astfel de tratamente dezvolta la randul lor comportamente agresive care se vor manifesta in toate relatiile din viata lor.

9. Fii empatica si asculta ceea ce au de spus copiii. Dupa cum am vazut si mai devreme, emotiile sunt cele generatoare de conflict. Atunci cand sesizezi ca lucrurile se incing, poti incepe o discutie cu ei despre ceea ce simt si despre ceea ce isi doresc si sa gasiti impreuna solutii. Astfel, tensiunea se va dizolva, iar conflictul in mod cert va fi aplanat.

10. Stimuleaza gestionarea emotiilor. Acest proces este legat in mod direct de autoreglarea emotionala de care fiecare persoana este capabila. Emotiile sunt naturale, iar exprimarea acestora intr-un mod sanatos este ceea ce mentine un echilibru emotional.

11. Primul pas in prevenirea unui conflict este intelegerea emotiilor. Atunci cand intelegi ceea ce simti si iti poti identifica emotiile, este mult mai usor sa previi o reactie nedorita. Copiii pot face acest lucru atunci cand sunt invatati si cand se simt liberi sa exprime ceea ce simt.

12. Invata-i pe copii ca furia este o reactie aparuta in urma unei frici sau a unei dureri. De multe ori, ceea ce simtim cel mai pregnant nu este adevarata emotie, ci doar o suprafata a unei alte emotii mai profunde. Atunci cand copiii invata sa recunoasca adevaratele cauze ale furiei, nu vor mai reactiona agresiv si isi vor exprima calm dorintele si nemultumirile.

13. Ajuta-i pe copii sa dezvolte capacitatea de empatie. Atunci cand acestia vor invata sa priveasca lucrurile si din alta perspectiva in afara de cea proprie, vor reusi sa inteleaga si emotiile celorlalti oameni cu care se afla in conflict. Acest lucru va va scuti de foarte multe conflicte.

14. Gasiti solutii impreuna pentru exprimarea emotiilor intr-un mod constructiv. Cu siguranta, exista si alte metode de a-si exprima furia in afara de tipat si lovit, insa, pentru a si pune in practica acest lucru, este necesar sa ii lasi pe copii sa isi gaseasca singuri solutiile. Le poti face anumite sugestii, insa este important ca ei sa isi aleaga singuri metodele pe care le simt cele mai potrivite pentru ei.

Conflictele sunt o parte naturala a oricarui tip de relatie si uneori pot parea coplesitoare, insa lucrurile pot fi gestionate cu calm atunci cand ai strategiile potrivite.  Este posibil ca unele sa functioneze, iar altele nu. Cel mai important este sa observi ce functioneaza cel mai bine pentru tine si copiii tai.

Sursa foto: www.unsplash.com

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit

Taguri

Teodora Bahna

Buna, eu sunt Teodora Bahna, redactor la Centrul de Parenting din toamna lui 2016. Sunt NLP Practitioner si studenta la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti. Imi doresc sa devin Coach, iar cea mai mare pasiune a mea este psihologia. Deviza dupa care imi ghidez viata este ca intotdeauna exista o cale catre noi si catre ceea ce ne dorim. Si daca nu exista, cred cu putere ca putem face una.

Articole similare

Utilizăm fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care CentruldeParenting.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close