Cum sa formezi un adult care sa aiba bani?
Acest articol este un Guest Post.
Toti vrem bani, indiferent daca vrem o jucarie atunci cand suntem mici, o inghetata, sau sa mergem la McDonald`s mai nou sau o masina; o noua masina cand suntem deja majori si o casa, mai tarziu, vacante, iar spre sfarsitul vietii vrem o pensie mare sa putem sa ne intretinem ca in tinerete si sa putem sa ne ajutam copiii/nepotii si, inca, sa mai calatorim.
Tuturor ne plac banii pentru ca ne aduc satisfactii, ne provoaca emotii pozitive, iar lipsa lor ne intristeaza, ajungand sa manifestam repulsii fata de bani, sa gandim negativ in privinta acumularii banilor, cheltuirii lor, iar copiii nostri, pentru ca au auzit de la noi, pleaca, pot spune, cu un handicap financiar in viata.
Banii reprezinta garantul reusitei in viata, a obtinerii casei, masinii, a vacantelor mult dorite. Cu bani poti ajuta oameni bolnavi sa se insanatoseasca, iar pe cei mai napastuiti de soarta sa ii bucuri. Banii au un rol pozitiv in viata noastra. Ei ne ofera posibilitatea sa cream si mai multa valoare in viata comunitatii noastre. Dezvoltarea financiara proprie conduce si la dezvoltarea tarii noastre.
Copiii imita ceea ce vad la parintii lor. Daca parintii lor au ajuns sa nutreasca sentimente negative fata de bani, copiii aceia vor invata ca banii sunt rai, ca nu trebuie sa avem bani, sa ne dorim bani, iar ei nu vor avea niciodata bani, nu isi vor indeplini obiectivele financiare de-a lungul vietii de oameni maturi, de adulti. Copiii crescuti in ideea banilor ca rezultat al valorii create in societate vor invata ca banii sunt buni, ca ei merita si ca pot face bani pentru a se ajuta pe ei, pentru a obtine ceea ce isi doresc si pentru a le fi de folos si celorlalti oameni. Astfel, educatia financiara porneste de la cele mai fragede varste. Repet, copiii afla informatii despre bani de la parintii lor si, chiar daca tie ca adult nu iti plac banii, intelege-le putin rostul, rolul lor.
„Maruntila si Bancnotila” aduce o nota de nonsalanta in educatia copiilor, subiectul dorindu-se a fi unul ordinar.
Si ca sa formam un adult responsabil si cu bani: cum putem sa il formam in spiritul educatiei financiare?
Formarea unui adult responsabil, matur, educat necesita timp si atentie. Un adult responsabil financiar pentru a fi creat necesita o atentie deosebita pentru acest sector in viata familiala.
Cum stam intr-o casa care nu este gratis, pe care o platim, fie intretinerea ei, fie rata, cel mai adesea, retinem ca nu exista obiective pe care sa le realizam fara bani. Cum isi poate realiza copilul nevoile si dorintele din viata adulta, daca el nu cunoaste principiile financiare, principiile care guverneaza finantele personale, banii? Si cum poate invata un adult aceste principii daca banii reprezinta un subiect tabu?
Raspunsul este: printr-o poveste, atat pentru copii, cat si pentru parinti, unde principiile financiare, informatiile de aur din sfera finantelor personale sunt explicate intr-o maniera ludica, inovativa prin imbinarea elementelor de poveste cu cele de basm.
Care sunt principiile financiare incluse in educatia financiara?
Educatia financiara porneste de la cum se fac banii, care sunt muncile adecvate varstelor si cum fiecare munca are rolul sau in societate, iar gradul de valoare adus de munca realizata denota castigul primit, caci, de exemplu, un muncitor la salubritate primeste un venit mai mic decat un antreprenor, un om de afaceri care a infiintat o firma ce a dat de mancare unor zeci sau chiar sute de familii, prin crearea locurilor de munca la firma sa.
Banii castigati nu reprezinta banii care iti ofera posibilitatea realizarii nevoilor si dorintelor, respectiv a obiectivelor financiare, ci ceea ce economisesti dupa ce cheltuiesti ceea ce ai nevoie.
Cheltuie mai putin decat castigi, pentru a avea grija de obiective, sa ajungi sa ti le realizezi, asa cum spune principiul anterior.
Economiseste sau plateste-te pe tine primul pentru a avea bani, pentru a acumula bani.
Investeste banii pe care ii economisesti, astfel, incat banii tai sa se multiplice, sa faca alti bani si sa ai posibilitatea sa obtii mult mai multe.
Ai grija cum iti investesti banii, astfel incat sa nu pierzi niciun ban din dorinta de a face mult mai multi.
Toate aceste principii sunt regasite in cartea: „Maruntila si Bancnotila”, imbracate intr-un limbaj de poveste, in care personajele le aplica sau nu le aplica, insa consecintele ies la iveala dupa un timp, fapt ce face ca cititorul, mare sau mic, sa constientizeze importanta aplicarii lor in sfera financiara.
Banii nu sunt greu de inteles, trebuie numai sa fii deschis, sa ii ”asculti”, caci glasul lor te vor face sa ii intelegi in asa fel incat sa duci o viata prospera, sa ai bani, sa fii fericit si multumit, emanand emotii pozitive in ceea ce ii priveste.
Roxana Bucur sunt, autoarea cartii de educatie financiara pentru copii „Maruntila si Bancnotila”. Planificator si consultant financiar independent, lucrand pentru ca oamenii sa inteleaga principiile financiare, „glasul” banilor, sa le aplice si, astfel, sa isi imbunatateasca situatia financiara pe viitor.
Identificand solutiile optime pentru ei, ajung sa fie fericiti si optimisti cu privire la ziua urmatoare, la vremurile ce vor veni, fara nicio grija. Sunt fondatoare a blogului „Psihologia banilor” unde urmaresc actiunile si aspectele psihologice ale deciziilor financiare si pun pe tapet etapa cea mai importanta in imbogatirea oamenilor: constientizarea banilor.
Pagina de Facebook: Psihologiabanilor
Daca vrei sa iti publicam articolul, ne poti scrie pe adresa de e-mail [email protected]. Sau ne poti contacta mai rapid la numerele de telefon: 074104885 (Ana Zidarescu) sau 0742305684 (Ana Batca).
Sursa foto: Pixabay
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!