Cum sa fii un parinte mai bun anul acesta. 5 sfaturi de la Laura Markham
Multe persoane nu isi scriu obiective pentru noul an, deoarece observa ca, in fiecare an, isi stabilesc aceleasi obiective. Acest lucru nu inseamna, insa, un esec, ci ca te indrepti in directia buna si ca inca nu esti perfecta.
Vestea proasta este ca nici anul acesta nu vei fi perfecta. Vestea buna este ca nici macar nu trebuie sa fii perfecta, spune specialistul american in parenting Laura Markham, intr-un articol publicat pe site-ul sau.
Potrivit specialistului, copiii nu au nevoie de perfectiune de la parinti. In schimb, ei au nevoie de parinti care ii accepta cu toate imperfectiunile lor, care manifesta compasiune si respect, care isi cer scuze si se reconecteaza atunci cand lucrurile merg prost, asa cum se intampla in mod inevitabil.
Aceasta este o munca grea, deoarece presupune autoreglarea propriilor noastre emotii. Acesta este motivul pentru care solutia de a avea mai multa rabdare functioneaza de prea putine ori. In timp ce strangem din dinti pentru a ne pastra calmul, deja alunecam in raspunsul generat de stres, lupta sau fugi.
Cum sa pui furia pe pauza ca sa nu mai tipi la copil. Tehnica recomandata de Laura Markham
Primul pas ca sa ai mai multa rabdare cu copilul
Daca iti doresti sa devii un parinte mai rabdator si o persoana mai fericita, Laura Markham ne asigura ca acest lucru este posibil.
Specialistul propune 5 obiective simple care sa te ajute sa creezi o familie cu mai putin drama si mai multa dragoste. Sa practici aceste lucruri este o munca de o viata, asadar nu te astepta sa devii perfecta intr-un an. Dar, vei deveni un parinte mai linistit, cu un copil mai fericit si mai cooperant.
5 obiective ca sa devii un parinte mai bun in noul an
1. Lucreaza la autoreglarea propriilor emotii
In acest fel, vei putea fi parintele generos din punct de vedere emotional care iti doresti sa fii. Incepe prin a integra in viata ta cotidiana solutii simple care te ajuta: culca-te mai devreme pentru a te odihni mai bine, mananca sanatos pentru a-ti mentine energia, transforma comentariile negative interioare in unele incurajatoare, incetineste ritmul pentru a nu mai fi stresata.
Si, cel mai important, angajeaza-te sa-ti gestionezi reactiile. Atunci cand esti in starea de lupta sau fugi, copilul tau pare sa fie dusmanul si nu ii poti fi un ghid bun. Doar spune „Nu” oricarei actiuni cand te infurii.
Pare sa fie greu? Chiar este. Poate este cel mai greu lucru pe care il facem in viata. Insa, urgenta de a actiona este un semnal ca te afli in starea de „lupta sau fugi”. Calmeaza-ti supararea inainte sa comunici cu copilul tau.
De fiecare data cand iti restrangi propriul „tantrum”, iti reeduci mintea. De fiecare data cand alegi iubirea, faci ca alegerea urmatoare sa fie mai usoara. Nu este un alt moment mai potrivit ca sa incepi decat prezentul. Veti fi uimita de modul in care se va schimba copilul tau, pe masura ce iti imbunatatesti capacitatea de autoreglare.
10 sfaturi de la Laura Markham care iti asigura relatii linistite cu copiii
Din secretele unei mame cu multi copii: 7 trucuri cum sa-ti pastrezi rabdarea in situatii limita
2. Iubeste-i pe cei care iti sunt alaturi
Singurul lucru pe care il stim cu certitudine despre dezvoltarea copiilor este ca acei copii care se simt iubiti si apreciati se dezvolta frumos si reusesc in viata. Este important ca cei mici sa se simta iubiti si apreciati pentru ceea ce sunt.
Fiecare copil este unic, deci e nevoie de o abordare diferita pentru fiecare copil ca sa se simta vazut si apreciat, spune Laura Markham. Munca grea pentru parinti este sa-si accepte copiii drept ceea ce sunt, sa-i pretuiasca pentru ca sunt asa, chiar si in timp ce ii ghideaza comportamentul. Cum sa faci asta? Privind la lucruri din perspectiva lui, empatizand cu el si celebrand fiecare pas in directia buna. Si, poate cel mai important, bucura-te de copilul tau!
3. Ramai conectata
Copiii coopereaza si ne „urmeaza” ghidarea atunci cand se simt conectati cu noi. Totusi, separarea se intampla, asa ca este nevoie sa ne reconectam de fiecare data.
Adu-ti aminte ca timpul de calitate este despre conectare, nu despre predare, deci este in mare parte nestructurat. Imbratiseaza copilul in fiecare dimineata si cand iti iei ramas bun. Apoi, cand va reintalniti mai tarziu, petrece 15 minute concentrandu-te exclusiv pe copilul tau. (Ce sa faci in acele 15 minute? Asculta-l, faceti diferite lucruri, imbratiseaza-l, radeti, jucati-va, empatizeaza, asculta mai mult. Nu aveti suficient timp? Totusi, ce ar putea fi mai important?..)
Nu mai lucra si inchide-ti telefonul si calculatorul inainte de cina, pentru a te putea concentra asupra familiei. Luati cina impreuna, fara ecrane si ascultati-va unii pe altii. Discuta cu fiecare copil in fiecare seara inainte de culcare.
Laura Markham iti spune planul din 10 pasi rapizi prin care sa nu mai tipi la copil
Cele mai bune 35 de sfaturi de parenting de la Alfie Kohn, Laura Markham si Maria Montessori
4. Fii un model de respect
Daca vrei sa cresti copii atenti si respectuosi, chiar si in perioada adolescentei, respira adanc si vorbeste-le cu respect. In definitiv, copiii invata din comportamentul nostru. Daca nu ne putem gestiona propriile emotii, nu ne putem astepta ca ai nostri copii sa invete sa-si gestioneze emotiile. Nu este intotdeauna usor atunci cand te simti suparata, asadar tine minte aceste mantre:
- „Nu este o urgenta.”
- „Eu sunt modelul.”
- „Se comporta ca un copil pentru ca este un copil.”
- „Nu o lua personal.”
- „Si asta va trece!”
5. Raspunde nevoilor si sentimentelor care genereaza comportamentul copilului tau
Cel mai important moment in care e nevoie sa ramai conectata cu copilul tau este atunci cand are un comportament nepotrivit. Orice comportament „nepotrivit” este un semn ca al tau copil are nevoie de ajutorul tau pentru a-si gestiona emotiile puternice sau pentru a-si indeplini anumite nevoi nesatisfacute. Odata ce abordezi sentimentele sau nevoile, comportamentul se schimba. Daca poti sa ghidezi prin iubire, sa redirectionezi pentru a preveni, mai degraba decat sa pedepsesti si sa stabilesti limite cu empatie, veti avea copii autodisciplinati care doresc sa te urmeze.
Desigur, copilul tau va face greseli, si tu vei face. Nu exista parinti perfecti, nici copii perfecti si nici familii perfecte. Insa, exista familii care traiesc in iubire si in cadrul carora toti evolueaza. Singura modalitate de a crea o asemenea familie este sa faci zilnic alegeri care sa te duca in aceasta directie. Nu este magie, ci doar o munca constanta. Doar alege mai putina drama si mai multa iubire. Vei fi uimita cat de multe vei obtine cu aceasta schimbare de perspectiva.
Cum sa-ti educi copilul cu calm si rabdare. 36 de idei care sa te ajute acum
Vrei sa ai mai multa rabdare cu copilul? 8 sfaturi rapide sa fii o mama zen
„Nu mai rezist!” De unde luam rabdarea de care avem nevoie cu copiii
Sursa foto: Pixabay
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!