Toti parintii ar dori pentru copilul lor un simt al umorului dezvoltat. Dar cum il poti invata pe cel mic simtul umorului? Cat de dificil poate fi sa-l inveti cum sa spuna glume, jocuri de cuvinte, cum sa aiba prezenta de spirit? Stim ca este o provocare, in special pentru parintii care abia daca pot spune o gluma.

De ce are nevoie un copil pentru a-si dezvolta simtul umorului?

Daca este sa ne gandim la bebelusi, acestia rad atunci cand se simt in siguranta. La fel este si pentru copiii mai mari. Atunci cand sunt in cercul lor de apropiati, cu parintii, familia, prietenii de familie cu care este obisnuit, copilul se simte relaxat si atunci incepe sa-si exerseze simtul umorului.

Pe la varsta de 4-5 ani, copilul incepe sa spuna mici glume. Iar pe la varsta de 8-9 ani putem vorbi despre un simt al umorului complex, cu jocuri de cuvinte, situatii nostime din timpul zilei, poate intelege chiar si o parte dintre glumele adultilor.

De ce este important simtul umorului la copii?

Simtul umorului ii ajuta pe copii sa-si faca prieteni mai usor. Este un instrument foarte bun mai ales pentru acei copii mai timizi, de a se apara si de a se face acceptati. Simtul umorului se dezvolta si incepe sa fie tot mai complex si, in masura in care este cultivat in copilarie, cu atat mai usor ii va fi adultului sa se adapteze la nou, sa aiba un cerc de prieteni, sa se integreze mai usor la serviciu.

Simtul umorului la copii se dezvolta atata timp cat sunt inconjurati de adulti toleranti, pregatiti sa rada la glumele lor, cand au prieteni de aceeasi varsta cu ei, cand atmosfera zilnica in care traiesc este relaxata si destinsa, cand mami si tati glumesc deseori.

Ca orice comportament, si simtul umorului este copiat de la adulti. Atunci cand un adult spune o gluma obtine un feedback pozitiv de la cei din jur: zambete, poate chiar hohote de ras. Iar copilul incearca sa obtina, la randul lui, o reactie similara.

Daca vrei sa dezvolti simtul umorului la copilul tau te poti ajuta de desene, carti, cantecele, dansuri. Este recomandat sa-l incurajezi sa mearga la petreceri ale prietenilor, la spectacole de varsta lui, la activitati si jocuri in grup. De exemplu, la un spectacol pentru copii, el va invata sa aprecieze o situatie comica si o va retine pentru viitor: o banana care vorbeste, un adult imbracat in bebelus, un catel care miauna.

De cele mai multe ori, prezenta publicului stimuleaza inventiile verbale si bufoneriile, iar copilul trebuie sa aiba si el logica pentru a face aceste legaturi, pentru a intelege comicul situatiilor in care este pus.

Pana unde ar trebui sa incurajeze parintii bufoneriile?

Primul public al copilului sunt parintii. Insa, pe cat de important este incurajarea simtului umorului la copii, la fel de bine trebuie sa fie atenti la cat de multe ajung sa-i permita copilului.

Parintii sunt cei care fac regulile in familie si tot ei trebuie sa creeze un ambient care sa stimuleze spontaneitatea. Se stie ca parintii disponibili si receptivi creaza un mediu care incurajeaza copiii sa fie  mai relaxati si creativi, sa aiba umor.

In acelasi timp, copiii ar incerca sa profite de parintii care le accepta orice. Limitele si regulile trebuie mentinute in familie. In acelasi timp, nici sustinerea continua nu este indicata. Fara sa critice, parintele trebuie sa-i dirijeze copilului simtul umorului, fara sa judece.

Odata cu simtul umorului, copilul ar trebui sa invete si despre empatie. Sa se imagineze in pielea altora, sa anticipeze reactiile celor din jur si sa-si creeze singur limite pentru glumele sale, astfel incat sa nu jigneasca pe nimeni. Daca cei de langa el nu rad, atunci nu mai este umor, ci rautate sau doar o gluma neinspirata.