Cum sa ai rabdare cu copilul. Un exercitiu scurt si foarte eficient
Nu obisnuiesc sa judec ce fac parintii in diferitele situatii pe care le suprind intamplator, deoarece numai acea mama stie cate are pe cap si in ce situatie se afla.
Insa cred ca, uneori, parintii ajung sa reactioneze destul de dur la actiuni minore ale copiilor din varii motive: fie ca sunt prea obositi si stresati din cauza jobului sau din cauza lipsei unui loc de munca potrivit, fie pentru ca au fost deja zeci de discutii despre acea actiune si a devenit un subiect sensibil, fie pentru ca au neintelegeri cu alte persoane sau pentru ca se simt rau fizic etc.
Cel mai mare si cel mai simplu secret al educatiei
Cele mai importante 5 reguli de care orice copil are nevoie
Poate ca un pic de rabdare si detasare ne-ar ajuta sa gestionam mai cu calm acest tip de situatii si, chiar daca avem o stare negativa, ne scapa de alti nervi si de alt stres – din relatia cu copilul.
Cum ajungi la sursa de rabdare
Poate ca te intrebi deja cum te poti detasa de problemele actuale fara ca acestea sa se fi rezolvat? Astazi iti voi prezenta un exercitiu scurt pe care il poti face oricand si oriunde si care te va ajuta sa te detasezi si sa vezi lucrurile in ansamblu in orice situatie.
Prima data, insa, iti recomand sa faci acest exercitiu acasa, in liniste, pentru ca sa-i poti simti efectul cat mai profund, iar dupa aceea iti va fi usor sa-l repeti in orice alt context.
Asadar, ia o pozitie confortabila, inchide ochii si incepe prin a asculta sunetele din jurul tau, pe fiecare in parte. Apoi constientizeaza pozitia corpului, cum stau picioarele, mainile, capul, care iti este expresia fetei, cat de incordat/a sau relaxat/a esti. Si observa-ti respiratia. Majoritatea oamenilor se relaxeaza atunci cand isi contempla respiratia. Pe masura ce respiri, simti cum corpul tau devine tot mai relaxat.
Observa, timp de cateva clipe, ce ganduri si ce sentimente, emotii ai in acest moment. Apoi, imagineaza-ti ca iesi din situatia actuala si zbori pe acoperisul unui bloc/case din vecinatate. De acolo, de sus te privesti pe tine stand in camera, in acea pozitie relaxata, avand acele ganduri si acele emotii. Observa ce ganduri ai si ce simti cand esti pe acoperisul blocului/casei si te privesti de acolo. Observa cum se schimba perceptia situatiei.
Apoi, urca si mai sus, pe un norisor si priveste de acolo la tine care stai pe acoperis. Ce ganduri ai, ce trairi ai? Doar observa-le timp de cateva minute. Observa si ce se schimba in perceptia ta asupra situatiei.
Dupa care, coboara inapoi pe acoperis, iar de pe acoperis revino aici si acum si observa cum s-a modificat perceptia ta asupra situatiei din prezent, apoi, pastreaza aceasta experienta si deschide ochii.
[ad#co-2] Dupa ce l-ai facut o data in liniste, il vei putea repeta in orice situatie, mai repede si vei simti imediat ca lucrurile sunt mai usor de gestionat decat par, vei observa ca unele lucruri poate ca nici nu conteaza atat de mult, iar pentru altele nici nu merita sa te consumi. Vei gasi astfel si resursele de rabdare pentru a ramane calm/a.
20 de sfaturi de la Maria Montessori pe care trebuie sa le stie toti parintii
Ghid de supravietuire psihologica al proaspetei mamici. 7 ganduri salvatoare
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!