Cum putem ajuta un copil sa depaseasca frica si anxietatea?
[ad#co-1]Inainte de a va vorbi despre ceea ce putem face efectiv pentru a-l ajuta pe copil sa isi depaseasca frica si anxietatea, sa vedem ce inseamna fiecare dintre ele.
Astfel : FRICA – reprezinta starea de adanca neliniște și de tulburare, provocata de un pericol real sau imaginar; lipsa de curaj, teama, infricoșare.
ANXIETATEA – este starea de neliniște, de teama nedeterminata (insoțita de tulburari fiziologice).
Cand copiilor le este frica, pot deveni inflexibili, agresivi, incapatanati sau timizi. Ca parinti, cand ne vedem copiii intr-o astfel de situatie, in loc sa le oferim timpul si rabdarea de care au nevoie, devenim, la randul nostru panicati si frustrati.
Atunci cand observam ca frica si anxietatea devin prea puternice si ii impiedica sa efectueze activitati obisnuite sau placute este momentul sa intervenim, deoarece ele nu vor disparea de la sine.
Ce putem face?
In continuare cateva sugestii de unde sa pornim :
- sa oferim intelegere, rabdare si o impulsionare – ca parinti este bine sa reactionam cu calm si relaxare, deoarece atunci cand copilul se confrunta cu frici si suparari, el nu are nevoie de un parinte care sa fie frustrat si nerabdator. Trebuie sa ii impulsionam si sa ii incurajam sa incerce lucrurile de care se tem, fara a se simti coplesiti. Dar, tot timpul sa ii observam reactiile, sa il ascultam cand are ceva de spus, sa nu il fortam sa faca ceva atunci cand nu este pregatit. Procesul poate dura ceva timp, depinde de cat de profunda este frica.
- Sa avem grija de propriile ingrijorari si sa incercam sa le depasim – de obicei, copiii cu frica si anxietate au parinti care se ingrijoreaza tot timpul. Copiii ne pot simti temerile si starile de anxietate, iar acest lucru duce la preluarea starii (devine insisi agitati, nervosi, tematori etc.) si la scaderea increderii in ei.
- Jocul de rol – in cazul copiilor mai mici este de mare ajutor. Parintele pretinde ca el este cel fricos, iar copilul intervine, el fiind cel increzator, care ajuta.
- Putem transforma fricile prin joaca – unii copii au nevoia sa vorbeasca la nesfarsit despre un lucru infricosator, in timp ce altii nu vorbesc deloc despre ceea ce ii tulbura. Joaca este unul dintre cele mai puternice unelte de ajutorare a unui copil cu frici. Copiii anxiosi se simt mici si nesiguri, dar, fofosind anumite jocuri putem sa le crestem increderea in ei.
In situatiile in care copilul se confrunta cu frica si anxietatea este bine de stiut ca are nevoie, in primul rand, de rabdate si intelegere. Astfel, copilul se va simti mai sigur pe sine si mai putin rusinat, apoi, prin incurajare si joaca va iesi din acea stare.
Somatizarea la copii: Bolile ca raspuns la situatiile de stres
Alti 9 pasi pentru a reduce anxietatea la copii
Centrul de Parenting va recomanda sa fiti impreuna si alaturi de copii, sa faceti cu ei lucrurile de care, poate, si voua va genereaza frica (sa mangaiati un soricel, sa stati aproape de terariul in care se afla o reptila sau o insecta mai mare). Copilul va lua exemplul parintelui si va intelege ca, la orice varsta, poate exista frica sau anxietate, dar ca aceste stari si momente pot fi depasite cu putin curaj si incredere in sine.
[ad#co-3]
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!