Te intrebi cum sa-ti cresti copilul astfel incat sa ajunga un adult de succes? Si eu! La fel ca toti ceilalti parinti buni. Cum nu exista un manual de crestere al copilului, la fel, nu exista o reteta de succes general valabila.

Psihologii, insa, au ajuns sa defineasca mai multe metode care pot pune copilul pe drumul spre succes.

1. Copiii de succes au responsabilitati in casa

Atunci cand copilul nu isi spala vasele, ori nu isi strange jucariile din camera, inseamna ca cineva face aceste lucruri pentru el.

“Copilul este, astfel, absolvit de orice responsabilitate si de procesul prin care invata cum sa faca aceste lucruri.

How To Raise An AdultAtunci cand are de facut ceva in casa, invata ca lucrurile trebuie facute si ca fiecare din casa trebuie sa contribuie“, spune Julie Lythcott-Haims, fost decan la Stanford University si autor al cartii “Cum sa cresti un adult”.

In opinia autorului, un copil ce are exercitiul treburilor casnice ajunge sa fie un adolescent ce va fi mult mai responsabil fata de scoala si de familie, va fi un adult ce va interactiona mult mai bine cu colegii de lucru si va fi mult mai empatic, pentru ca va sti ce inseamna sa depui efort pentru a obtine un rezultat.

Concluzia autoarei are la baza analiza pe Harvard Grant Study, o cercetare de referinta. Astfel, oferindu-le responsabilitati in casa, copilul ajunge realizeaza ca din munca este parte a vietii.

2. Parintii ii invata abilitatile de socializare

Un alt studiu care a durat 20 de ani a analizat 700 de copii incepand cu varsta gradinitei (5 ani) pana au ajuns 25 de ani. S-a observat o legatura foarte puternica intre succesul acestor tineri de 25 de ani si abilitatile de socializare invatate de la parinti in primii ani de viata.

Copiii cu competente sociale, ce puteau colabora usor cu prieteni sau colegi, ce avea empatici, sareau in ajutorul celorlalti si isi rezolvau singuri problemele au devenit tineri de succes. Iar succesul tinerilor s-a tradus prin: burse de studiu, un job bun pana la varsta de 25 de ani, sanse foarte mici de a apela la ajutor social, ori la sprijinul parintilor, ori de a avea probleme cu legea, drogurile si alcoolul.

Studiul a fost realizat de cercetatori de la Pennsylvania State University si de la Duke University.

“Sa-ti ajuti copilul sa deprinde abilitatile de socializare si de a le oferi instrumentele dezvoltarii emotionale sunt doua dintre cele mai importante lectii prin care putem pregati copiii pentru succes”, spune Kristin Schubert, directorul de programe la Fundatia Robert Wood Johnson Foundation, care a finantat realizarea studiului.

3. Parintii copiilor de succes au asteptari mari. Efectul Pygmalion

Parintii copiilor ce au ajuns tineri de succes au avut asteptari mari de la copiii lor. Asteptarile parintilor proiectate asupra copiilor au fost deschizatoare de drumuri. Atunci cand parintele isi vede copilul la facultate, ori si-l vede in viitor avand un job de succes, transmite acest scop si copilului.

Cu acest scop mare pentru urmatorii 10-15 ani, deciziile privind activitatile, sporturile, cursurile se vor indrepta toate spre atingerea imaginii pe care parintele si copilul o au creata in minte. Este ca si cum toate obiectivele mici lucreaza impreuna pentru atingerea scopului final.

Un studiu realizat pe 6.600 de copii nascuti in 2001 realizat de profesorul Neal Halfon si echipa sa de la Universitatea din California a demonstrat ca asteptarile parintilor influenteaza mult succesul viitorului adult.

Este vorba despre efectul Pygmalion – atunci cand vezi ce este mai bun din oameni, gandirea sau asteptarile tale se transforma intr-o profetie. Astfel, cei din jur incep sa se comporte  in raport cu tine asa cum tu ii vezi. 

Un experiement similar a demonstrat si cum poti obtine rezultate de la copii :
– o clasa de copii obisnuiti. Profesorilor noi li s-a comunicat, insa, ca vor trebui sa predea la o clasa de copii exceptionali.

Cum sa cresti un copil rezistent emotional. 20 de tehnici simple si de efect

Cum disciplinezi un copil fara sa-l pedepsesti. „Puterea parintilor. Succesul copilului tau depinde de tine”

Copiii care raspund parintilor tind sa devina adulti de succes

Rezultatul uimitor a fost ca profesorii s-au comportat cu acei copii ca si cu niste copii geniali, iar rezultatele copiilor au fost ale unor copii geniali. Punandu-le eticheta de copii geniali, profesorii au generat un comportament de invatare peste medie.

Aplica de astazi aceste trei metode daca vrei sa-ti pregatesti copilul pentru succes!

Spune-ne ce crezi ca ofera unui copil sansa spre o viata de succes?

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit