Absolut tot ce comunicam in casa, in familie, de fata cu copilul il formeaza si il influenteaza pe micut cu mult mai mult decat ne putem noi imagina. Astfel, un parinte cu o gandire si cu o atitudine optimista ii va insufla de mic copilului capacitatea de a vedea partea plina a paharului, ceea ce il va ajuta mult in viata.

Si viceversa, din „mainile” parintilor depresivi, stresati si suparati pe lume vor iesi copii neincrezatori, stresati si plini de frici.

Psihoterapeutul rus Serghei Kovalev a descris patru modele de educatie diferite si a punctat care sunt efectele lor pe termen lung in modul cum reactioneaza copiii crescuti in medii diferite in situatii limita.

 

1. „Esti rau, iar lumea din jurul tau este buna”. In familiile in care parintii se ghideaza dupa principiul, ei le spun copilor cat de frumosi si talentati sunt ceilalti, cat de multe reusesc ei sa faca si cat de bine se descurca, in timp ce tu, (numele copilului), ești neglijent, nu faci nimic bine si ce bine ar fi daca vei reusi să supravietuiesti cumva in aceasta lume. Are loc o comparatie constanta cu alte persoane in defavoarea propriului copil.

De regula, copiii crescuti in acest tip de educatie au tendinte autodistructive, care se pot manifesta prin incredere extrem de scazuta in sine, victimizare, alcoolism, droguri etc.

 

2. „Esti bun, dar lumea din jurul tau este rea”. In acest caz, parintii ii insufla copilului ca el este cel mai bun (inteligent, frumos, talentat etc.), iar cei din jur sunt, in cel mai bun caz, doar neinformati, ignoranti, iar in cel mai rau caz niste fiinte lipsite de sens care exista doar pentru a-l servi pe copilul lor.

Din asemenea familii provin adulti care, in situatii de stres, rezolva problemele distrugandu-i pe altii, fie ca este vorba de ruperea tuturor legaturilor cu anumite persoane, singuratate, retragere in sine. O astfel de persoana, atunci cand se confrunta cu o situatie dificila, acuza tot în jurul, considerandu-se cea mai buna.

Fara sa vrei, iti transformi copilul intr-un adult materialist. Tu faci aceste greseli?

Un parinte atent la nevoile copilului. Ce inseamna attachment parenting

3. „Esti rau si lumea din jurul este la fel”. Parinții cred ca intreaga lume este asemeni unei mlastini fetide unde traiesc numai broaste. Aceasta mlastina ii trage la fund pe toti, astfel incat este imposibil sa iesi din ea, de aceea nici macar nu merita sa incerci. Parinții le spun copiilor: toti sunt la fel, doar traieste la fel ca ceilalti si nu iesi in evidenta, asa te vei reusi sa treci cumva prin viata. In ceea ce priveste educatia copilului, parintii ii spun deseori „Este vina ta”, il compara cu alti copii, dar intr-un mod diferit decat cel din primul model. In acest model, copilul va fi rau indiferent ce ar face. De regula, intr-o asemenea familie este criticat in mod constant guvernul, sefii, soacra, prietenii, profesorii etc.

În situatii limita, o persoana educata intr-un asemenea mediu raspunde la tot ce i se intampla cu cuvintele „nici nu ma asteptam la altceva”, poate trece linistit pe langa o persoana care are nevoie de ajutor fara sa faca nimic ce i-ar sta in puteri, nemaivorbind de actiuni deosebite, eroice.

Șapte greșeli majore de educație care îi împiedică pe copii să reușească în viață

Top 14 sfaturi pe care orice tatic ar trebui sa le stie

4. „Esti bun si lumea din jurul tau este buna si prietenoasa”. Acest principiu predomina in familiile in care parintii cred ca fiecare persoana este importanta si valoroasa, capabila de multe, astfel inca lumea devine tot mai buna. Toti invata in mod constant si isi ating obiectivele. Intr-o astfel de familie exista principiul conform caruia nu imi este frica sa nu imi reuseasca ceva, voi fi ajutat mereu, si eu il voi ajuta pe cel care are nevoie de ajutor. Parintii gasesc intotdeauna motive sa-si exprime aprecieri si incurajari la adresa copilului, iar cand copilul greseste, ii permit sa-si corecteze singur greseala sau ii ofera ajutor, daca are nevoie de el.

Modelul de comportament in situatii de stres pentru adultii educati in asemenea familii este de a se schimba si de a merge mai departe.