Cum opresti criza de plans la copil inca dinainte sa inceapa
Zilele trecute eram singura la cumparaturi si, imediat ce am intrat in supermarket, am vazut o mamica cu gemeni de 3-4 ani, amandoi in carutul de cumparaturi. Cumva, toate gandurile mele de sprijin s-au dus catre ea. Sa mergi la cumparaturi cu un copil, uneori, este o provocare, dar sa mergi si cu gemeni mici….
Mi-am continuat plimbarea printre rafturi in usoara graba, cu lista in mana. Din cand in cand m-am intersectat cu mamica de gemeni, iar totul parea sa mearga foarte bine la ea. Vorbea de zor cu copiii, cei mici nu pareau plictisiti, cosul lor se umplea tot mai mult.
La un moment dat, pe culoarul cu produse pentru copii, ne-am intersectat din nou. Eu am luat servetele umede, mamica s-a oprit chiar langa mine. Toti trei erau foarte fericiti si se vedea ca acel timp le facea placere.
Pe langa noi, a trecut o alta mamica, cu un baietel tot de vreo 3 ani. Mamica vorbea cu prietena ce o insotea, iar baietelul parea cam plictisit in carut. La un moment dat, cel mic intreba pe mamica despre produsele pe care le vedea pe rafturi si o intreba daca vor cumpara X sau Y produs. Mama, insa, si-a continua dialogul cu prietena, iar baietelului i-a oferit un NU scurt.
Pana sa iasa din zona produselor pentru copii, baietelul a inceput sa ridice tonul, apoi sa tipe si sa sara in carut. Mama, vizibil suparata, i-a spus sa stea cuminte, apoi a ridicat tonul si, in cele din urma, i-a oferit baietelului atentie, insa, pentru a-l admonesta.
Sa mergi cu copilul la cumparaturi poate nu este de fiecare data usor, insa, cu siguranta poate fi un moment placut atat pentru copil, cat si pentru mama.
7 tehnici care sa te ajute in timpul crizelor de plans isteric (tantrums)
Crize de plans in magazin? Cum il ajuti pe copil sa-si controleze dorintele
Atunci cand copiii fac scene de plans in public sunt doua cauze la mijloc: sunt neascultatori in mod intentionat sau sunt foarte plictisiti.
In urma cu cateva saptamani, mai citeam intr-un comentariu la unul dintre articolele noastre cum o mamica spunea ca nu si-a luat pana acum copilul de 2 ani la cumparaturi, de teama scenelor de plans pe care le vazuse, deja, multe ori, la alti copii.
In opinia mea, sa disciplinezi un copil pentru ca este plictisit nu este rezonabil. Insa, de multe ori, parintii ajung sa confunde cele doua motive pentru ca rezultatul este aproape identic: o criza de plans in mijlocul magazinului, cu o lista de cumparaturi pe care nu ai bifat-o nici pe jumatate.
Ce este de facut?
La cumparaturi cu bebelusi. Pe Luca l-am inclus, cat de repede am putut, in toate activitatile mele. Ii povesteam despre tot ce faceam, ii puneam intrebari chiar si atunci cand stiam ca nu ma intelege. Mama cumpara acum rosii. Ia uite ce rotunde si rosii sunt. Acum sa luam si salata. Uite ce verde este! Uau!
Cat stateam in magazin vorbeam incontinuu si aveam grija sa avem contact vizual cat de des puteam.
Prima lui criza de plans isteric. De ce nu o pot uita, cum m-a schimbat si de ce am ajuns sa-i fiu recunoscatoare
Ai obosit de atatea tantrumuri? 10 pasi cum sa previi crizele de plans ale copilului
La cumparaturi cu bebelusi mai mari si toddleri. Aici lucrurile au inceput sa fie si mai amuzante si mai distractive pentru amandoi. Pentru ca, in sfarsit, aveam si eu un partener de dialog, chiar daca nu vorbea bine si nici nu se putea exprima suficient. Primul lucru pe care il faceam era sa ma asigur ca are o gustarile la indemana. Aveam niste cutiute mici, in care ii puneam de acasa felii de mar, fasii de morcov, poate chiar o banana sau niste biscuitei speciali facuti pentru ei. Mai avea la indemana o jucarie sau doua. Si asa intram pregatiti in magazin.
Apoi, faceam mici jocuri. Hai sa cautam paine! Unde crezi ca este painea?
Il lasam sa aleaga singur merele sau alte fructe pe care le putea lua in mana si apoi el punea in punga.
Cautam impreuna produse pe culori.
Continuam sa vorbesc cu el incontinuu si ma asiguram ca binele lui era mai presus de orice privire ciudata priveam de la straini.
La cumparaturi cu prescolari. Aici pot incepe si crizele de plans pe motiv ca vor nu stiu ce jucarie, ori produs. Aici te invit sa citesti articolele noastre de educarie financiara pentru copii, cea responsabila pentru situatiile in care nu te mai poti intelege cu copilul din cauza unei jucarii, iar criza de plans are aceasta cauza.
Pentru a tine ocupat un copil prescolar la cumparaturi, de la culori poti trece la forme si litere. Cate lucruri avem in cos si care incep cu litera M? – mere, malai, mure, broccoli etc.
Sau il puneam sa imi spuna ce produse care incep cu litera respectiva vedea in jur.
Ori, il rugam sa numere produsele din cos, ii dadeam teme – sa caute un produs si apoi sa-l aduca in cos.
La cumparaturi cu copii de varsta scolara. Aici, lucrurile sunt mai simple. Insa, chiar si asa, un copil se poate plictisi la cumparaturi. Si aici il poti tine angajat si amuzat. Il poti incuraja sa ia si el un cos sau un carut de cumparaturi si ii dai ca tema sa cumpere 5 produse de pe lista. Eventual, ii poti da lista, sa nu le uite.
Mai puteti face un joc, in care sa anticipati cat va costa tot cosul de cumparaturi, sau ii puteti da un calculator si sa tina evidenta fiecarui produs adaugat in cos.
Dupa cum observi, acest articol nu este despre tehnici de disciplina a copilului, ci despre cum sa eviti cu mare usurinta situatii neplacute, indiferent daca se petrec la cumparaturi, ori in alt moment al zilei.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!