Ce trebuie sa faci pentru a avea un copil fericit cu adevarat?
O fraza puternica, pe ca i-o poti repeta inca de cand este mic este “… poti face orice iti doresti, daca incerci”
Dar cum ramane cu fericirea lui? Cum ne invatam copilul sa fie fericit?
Un copil este fericit daca are un set de reguli si de norme pe care sa le respecte si la care sa se raporteze. Cum ar trebui sa fie regulile? Simple si adaptate varstei sale, aplicate fara tipete, amenintari sau pedepse.
Cele mai importante 5 reguli de care orice copil are nevoie
Pentru a ne invata copilul sa fie fericit trebuie sa il invatam sa fie optimist! Putem sa repetam iar si iar ca, indiferent ce se intampla, pentru fiecare problema exista o solutie si il putem ajuta sa o gaseasca.
Pentru a invata copilul sa fie fericit trebuie sa-i oferim un exemplu sanatos acasa: parinti relaxati si veseli. Atunci cand ii raspundem copilului, sa incercam de fiecare data sa avem o privire calma, calda si surazatoare. Starea noastra trebuie sa fie pozitiva si recunoscatoare. Copilul nu trebuie criticat, mai ales de fata cu alte persoane si trebuie sa avem mare grija la ce reprosuri facem. Astfel, in loc de “esti un neatent!” “ce dezordonat esti!”, “ce galagios esti!”, “esti un neascultator!”, alege sa eviti alte forme de exprimare, in care nu il critici pe el direct “ce camera plina cu jucarii!”, “ce oale galagioase” etc.
Invata copilul sa aiba incredere in sine! Pentru a fi fericit, un copil are nevoie de o stima de sine ridicata, trebuie sa fie inconjurat de persoane care il iubesc, sunt calme si il ghideaza cu respect. Stima sa de sine se construieste chiar de acum, din primii ani si va determina personalitatea lui viitoare, raspunsul la diferite situatii, alegerile si deciziile pe care le va lua. Atrage-i atentia si arata-i atunci cand si acolo unde greseste. Fii mereu alaturi de copil, iar bratele tale sa-i fie mereu aproape, pentru a-l lua in brate, pentru a-i oferi ocrotire si sprijin.
[ad#co-2]Cultiva-i simtul umorului! Invata-l sa aiba simtul unorului, pentru a-i permite sa detensioneze situatiile in care se afla si sa nu le perceapa atat de dramatice. Simtul umorului nu trebuie confundat cu sarcasmul, ci este un instrument mai usor, care-l invata sa zambeasca. Iar cel mai bun exemplu se deprinde tot de acasa.
Cum sa ai un copil cu simtul umorului
Transforma situatiile tensionate cu copilul in glume. 22 de fraze fermecate
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!