Cum ii condamnam pe copiii nostri la esec fara sa ne dam seama
Toti parintii isi doresc sa-si educe copiii astfel incat acestia sa devina oameni adevarati. Fiecare parinte se foloseste de informatiile pe care le stie, pe care le afla, de educatia pe care a primit-o, la randul sau, de la parintii lui sau de ceea ce crede ca este potrivit intr-un moment dat.
Cu siguranta, fiecare parinte are cele mai bune intentii pentru copilul sau si acest lucru este laudabil. Insa, din pacate, unii adulti folosesc instrumente, afirmatii si actiuni nepotrivite atunci cand incearca sa-si educe cat mai bine copiii.
Iata 6 lucruri pe care ne putem surprinde ca le spunem copiilor nostri si care, pe termen lung, le dauneaza mult.
1. „Cand eram de varsta ta puteam sa fac asta.” Nu are niciun rost sa puneti accentul pe superioritatea fata de copil, subliniind ca faceati lucrurile mai bine si mai usor. Nu sunteti concurenti cu copilul. El intelege ca sunteti mai puternic si ca puteti face mai multe lucruri deoarece sunteti adult si vrea sa creasca si sa devina „ca tata” sau „ca mama”. In schimb, atunci cand ii spuneti ca erati mai bun decat el si in copilarie, micutul s-ar putea descuraja si si-ar putea pierde speranta ca va deveni la fel de bun. Mai potrivit ar fi sa-i povestiti copilului cum ati ajuns sa aveti un anumit succes, ce greutati ati intampinat si ce ati simtit. Aceasta discutie va va apropia, iar copilul va va respecta mai mult si va avea incredere in el.
Parintii copiilor de succes au acest lucru in comun
Scrisoare catre o mama care si-a uitat copilul
2. „Nu lua cu tine jucaria la gradinita, o s-o pierzi!” Ati putea folosi mai degraba propozitii care incep cu „eu” pentru a-i comunica micutului posibilele pericole sau consecintele propriilor actiuni. In respectiva forma, ceea ce spuneti nu-l va supara, deoarece veti vorbi despre sentimentele pe care le aveti, si nu despre defectele lui. Ati putea spune: „Iti propun sa lasi jucaria in masina – mi-e teama ca s-ar putea pierde la gradinita. Ce parere ai?”
3. „Nu ai talent in domenul acesta”, „El nu are auz muzical”, „Mda… nu va iesi un mare pictor din tine”. Multi parinti nu constientizeaza efectele negative de durata ale unor asemenea comentarii. Deseori, supararea parintelui provine din faptul ca vrea sa vada cum odrasla lui are succes, cum este primul in toate. Unii parinti cred ca, daca cel mic nu are talente deosebite in anumite activitati, este mai bine sa-l tina departe de acestea. Totusi, atelierele si cercurile pentru copii se adreseaza nu numai geniilor si campionilor! Daca unui copil ii este interesanta o anumita activitate, daca ii place sa o faca, nu-l privati pe copil de aceasta placere si mai dati-i o sansa.
4. „O sa afli cand o sa cresti mare.” Un copil care aude permanent o asemenea afirmatie va inceta la un moment dat sa le mai puna intrebari parintilor. In plus, copilul ar putea sa-si formeze o viziune aproape mistica legata de unde pot fi aflate cunostintele: omul afla totul automat si brusc, atunci cand implineste o anumita varsta sau chiar inaltime. Asta inseamna ca, pentru a fi inteligent, trebuie doar sa astepti sa treaca timpul, nu sa studiezi. In realitate, este esential ca parintii sa intretina curiozitatea copilului, sa-i stimuleze interesul fata de lumea inconjuratoare. Daca nu stii raspunsul la o intrebare pe care ti-o pune, spune-i sincer acest lucru. Promite-i ca vei cauta raspunsul in carti sau pe internet si respecta-ti promisiunea. Cum ai putea parafraza aceasta fraza? „Inseamna ca esti interesat de Cosmos? Grozav! Mi-ai pus o intrebare destul de grea si imi e greu sa-ti raspund fara sa ma pregatesc. Porpun ca, diseara, sa-l intrebam pe tati sau sa cautam intr-o carte.”
Comunicarea cu copilul: 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui
Cum ii poti face rau copilului tau fara sa vrei. I se poate intampla oricui
5. „Ma scoti din minti!” Spunand acest lucru, te prezinti ca o persoana neputincioasa si incompetenta. Mai mult decat atat, il faci pe copil responsabil de starea ta. Insa copilul nu este singurul vinovat pentru oboseala si starea ta de irascibilitate. Totusi, daca te simti fara puteri, nu este cazul sa te prefaci ca ai o stare plina de energie si sa organizezi jocuri zgomotoase. Fii sincera cu copilul: ai dreptul sa ai momente de oboseala, tristete si chiar de furie. In aceste situatii, ia-ti un moment de „time-out”. Important este sa nu tii in tine aceste sentimente negative care sa te faca sa explodezi, mai devreme sau mai tarziu. Putem parafraza in felul urmator: „Am avut o zi grea si am nevoie de putina odihna. Ai putea sa te joci in liniste in camera ta? Iar mai tarziu vom bea impreuna lapte cu miere si vom citi o poveste.”
6. „Esti surd?” Ironiile si sarcasmul, spre deosebire de umor, sunt foarte periculoase in educatia copiilor. Acestea dinamiteaza relatiile bune si armonioase dintre parinte si copil si ridica o bariera a neintelegerilor. Copilul ar putea sa nu arate ca e suparat, insa asta nu inseamna ca remarca parintelui nu l-a afectat. Mai mult, nu uitati ca cei mici inteleg lucrurile spuse literalmente, nu inteleg foarte bine sensul metaforelor. Spunandu-i „Locul tau este printre gunoieri” sau „Nu ai minte deloc!”, riscati chiar sa-l speriati. Copiii mai mari luati deseori peste picior de catre parinti ajung nelinistiti, inchisi in sine si neincrezatori in fortele proprii. Sarcasmul si ironiile sunt resimtite de copil ca si orice alta forma de agresiune, asa ca va sugeram sa renuntati definitiv la aceasta abordare.
Copii cu toane. Afla ce se ascunde, de fapt, in spatele acestui comportament
Cum personalitatea parintilor il formeaza pe copil. 4 modele de educatie si efectele pe termen lung
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!