Schimbarea copilului porneste de la noi. Cum faci solutiile sa functioneze pentru tine [VIDEO]
Strategia de schimbare a comportamentului copilului pe care ti-am descris-o in articolul precedent nu este una obisnuita pentru parinti.
Unii parinti m-au intrebat daca e in regula sa accepte comportamente care le fac rau copiilor pe termen lung, cum ar fi sa petreaca extrem de mult timp pe tableta sau pe telefon. Raspunsul meu este Nu, in niciun caz – exercitiul descris te ajuta sa dobandesti o atitudine mai relaxata care te ajuta din 2 perspective: pe de o parte, gasesti solutii mai potrivite si, pe de alta parte, dispare tensiunea pe acel subiect din relatia cu copilul, ceea ce il face pe copil sa fie mai deschis sa te asculte.
Pentru ca esti un parinte responsabil si iti pasa de viitorul copilului tau, cel mai probabil, constientizezi ca o schimbare a unor comportamente ale tale iti vor ajuta copilul sa-si schimbe comportamentul chiar in directia dorita de tine.
Iata ce mi-au scris parintii dupa emailul anterior:
– „Am decis sa nu ii mai fac reprosuri. Copilul meu are 4 ani si jumatate.”
– „Voi incepe prin a nu ii mai critica pe toti”.
– „Ce am invatat? Daca vreau o schimbare de la el, trebuie mai intai sa ma schimb eu si sa il invat si sa vorbesc cu el despre ce simte. E usor sa le cerem lor! Schimbarea incepe cu noi, parintii, si apoi si ei ne vor auzi si vor coopera.”
– „De maine voi incerca sa nu mai ridic tonul la fetita mea, sau sa o reped cand face ceva ce mi se pare mie gresit. Cred ca e suficient daca imi reuseste asta ca prim pas.
Cand e calma si ea si eu, observ cum ma intreaba la diverse lucruri daca are voie sa le faca, doar ca uneori trece peste nu-ul primit. O sa incerc sa ii raspund un pic diferit ca sa obtin o mai buna cooperare.”
Poti observa cum comportamentele tale au consecinte asupra comportamentului copilului. Si, de aceea, iti doresti sa schimbi unele comportamente ale tale si cauti solutii citind pe site-uri articole de parenting, citind carti despre educatia copiilor, ascultand inregistrari pe YouTube sau mergand la cursuri si intreband specialisti.
Totusi, acest lucru nu este intotdeauna usor. Daca imi spun ca, incepand de astazi, sa nu ma mai enervez si sa nu mai ridic tonul la copil, pentru majoritatea mamelor este abia inceputul unei calatorii catre schimbare. Aceasta calatorie poate fi lunga si grea, dar poate fi si mai scurta si mai usoara.
Asadar, sunt 2 moduri de a schimba un comportament de-al nostru care sa-l ajute pe copil sa devina asa cum ne dorim sa devina, adica sanatos, echilibrat emotional, cu incredere in sine, implicat, motivat si puternic. Inainte sa-ti spun despre ele, vreau sa-ti aduc in atentie faptul ca ale tale comportamente nu doar au consecinte asupra celor din jur, dar sunt si ele, la randul lor, niste consecinte. Comportamentul tau (fie ca e vorba despre: a tipa la copil, a-l critica, a-l acuza, a-i reprosa, a-l forta sa faca ceva, a-l pedepsi etc.) este o consecinta a emotiilor tale, gandurilor tale, convingerilor tale, valorilor tale si, in definitiv, este determinat de felul tau de a fi, de modul in care iti percepi rolul de parinte.
Revenind la cele 2 moduri de a schimba un comportament:
Calea grea este sa incerci sa schimbi un comportament doar la nivel de comportament, de obicei. Fie ca l-ai descoperit pe un site, fie ca l-ai aflat dintr-o carte sau de la un expert, un comportament nou va fi foarte greu de implementat in viata ta daca nu crezi in el, daca nu ti se potriveste. E greu sa faci ceva doar pentru ca stii ca asa trebuie. Totusi, cu perseverenta si cu mult efort, presupun ca se poate orice. Si asa cu toate comportamentele noi pe care vrei sa le schimbi.
Calea usoara este, din punctul meu de vedere, sa te privesti pe tine si relatia cu copilul ca pe un sistem si sa aduci schimbarea de sus in jos, de la un nivel profund catre suprafata, catre manifestare, in comportament. Adica, daca vezi ca al tau copil nu asculta si stii ca modul tau de a comunica il impiedica sa se schimbe, poti alege sa lucrezi cu tine la nivel de identitate (rolul tau de parinte), de valori, de convingeri, de resurse, ganduri si emotii, deoarece, facand asta, schimbarea nu doar a unui singur comportament, ci a tuturor comportamentelor pe care vrei sa le schimbi va fi o consecinta fireasca.
Cu alte cuvinte, ca sa faci lucrurile diferit, e nevoie sa devii altfel.
Ce urmeaza?
Stim foarte bine ca, daca nu ne educam in rolul de parinte, la nivel de comportament izbucnesc automat si inconstient metodele de educatie ale parintilor nostri care stim unde duc. Ce ne dorim de fapt este sa adoptam o noua mentalitate in parenting, care sa stea la baza noilor noastre comportamente care sa sustina dezvoltarea echilibrata a copilului.
Maine voi deschide inscrierile la editia a 7-a a Maratonului online „Un parinte bun, un copil fericit!”, un program online in care urmam exact acesti pasi: te insotesc sa aduci schimbarea la nivel de identitate de parinte, la nivel de valori, de convingeri, de resurse, astfel incat schimbarea comportamentului sa fie naturala si usoara pentru tine.
[ad#co-2]„Am renuntat la ideea de a fi o mama perfecta si imi doresc sa fiu mai degraba una echilibrata; cu ocazia asta am invatat sa ma iert; acum pretuiesc greselile pentru experienta pe care mi-o ofera si din care am atatea de invatat, chiar daca nu din prima. E chiar daunator sa vrei lucruri imposibile pentru ca vei obtine exact contrariul armoniei mult ravnite.
Imi asum rolul de mama in totalitate; am descoperit ca eu sunt responsabila de relatia pe care o am cu copilul meu; starile mele se reflecta si asupra lui si ne influenteaza felul in care ne conectam; tot eu am ca menire sa ii fiu punct de sprijin copilului meu, sa gasesc rabdarea necesara sa il ajut, sa ii fiu alaturi.”
Aceasta mama a participat la o editie anterioara a Maratonul „Un parinte bun, un copil fericit!” si, la fel ca ceilalti parinti care au urmat misiunile, a inteles exact ce are de facut, dupa ce a adus schimbarea in starea ei interioara, in rolul de parinte.
Acest maraton este singurul program in care poti lucra cu mine intr-un proces de coaching individual si de grup, aplicand practic tot ceea ce inveti si primind feedback permanent pentru a-ti imbunatati, in 4 saptamani, relatia cu copilul. Voi reveni maine cu detalii.
Afla din acest video de ce comportamentele noastre sunt uneori atat de greu de schimbat si care este calea usoara:
Sursa foto: Pexels
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!