Înțărcarea bebelușului la 1 an, când mama se întoarce la serviciu. Cele mai bune metode de înțărcare
Un bebeluș de un an este, încă, destul de mic și de dependent de mama sa. Iar alăptarea nu îi satisface doar nevoia de sete și de foame, dar este cea mai bună metodă de a-i alina durerile cauzate de ieșirea primilor dințișori, oboseala, supărarea și teama. În plus, chiar dacă au început diversificarea, mulți bebeluși cunosc abia la această vârstă biberonul, astfel că schimbările în modul în care sunt alimentați continuă de la o lună la alta.
În același timp, se ridică întrebarea dacă mama care se întoarce la serviciu alege să-l înțarce pe bebeluș complet sau parțial.
Cum să-l înțarci pe bebe
Indiferent dacă mama hotărăște ca odată ce a început serviciul să opteze pentru o înțărcare a bebelușului completă sau parțială, recomandarea este ca acest proces să se desfășoare treptat.
Înțărcarea bebelușului – totul despre înțărcarea voluntară și înțărcarea bruscă, riscuri și sfaturi
Vrei să-i dai bebelușului lapte praf? 10 lucruri pe care orice mamă trebuie să le știe
Înțărcarea treptată a bebelușului este cea mai bună metodă, atât pentru mamă, cât și pentru cel mic. În primul rând, implicațiile de ordin fizic sunt mai lejere. Prin reducerea treptată a alăptării, cantitatea de lapte se diminuează, ca urmare a stimulării tot mai reduse ale glandelor mamare. Copilul nu va avea de suferit, întrucât mesele cu alimente solide, deja incluse în programul său, precum și aportul de apă sau de ceai, ori de sucuri de fructe (acestea din urmă fiind mai puțin recomandate și limitate la maximum 100 ml pe zi), îi vor satisface nevoia de hrană și de lichide.
Primul pas este de a reduce numărul meselor cu lapte matern. Iar în câteva săptămâni, înțărcarea va fi completă și mai puțin stresantă pentru mama și pentru bebeluș. Iată și ce alte sfaturi utile poți aplica, pentru a-l ajuta pe copil cu noul plan de alimentație:
– Mama trebuie să rămână la fel de atentă și de afectivă cu bebelușul. Atingerile, vorbele blânde și zâmbetele, care însoțesc, de regulă, fiecare alăptare, trebuie realizate și în afara acestui moment. Bebelușul se va adapta mai ușor la absența laptelui matern dacă va beneficia de aceeași atenție, de aceleași obiceiuri pe care el le asociază cu alăptarea.
[mc4wp_form id=”11298″]
– Încurajarea unei alimentații tot mai variate, într-un mediu ambiental relaxat și vesel. Copilul va aștepta cu drag momentul în care va fi așezat în scaunul lui de masă și va descoperi noi gusturi sau texturi. Acesta este un moment foarte bun pentru a-i oferi, pe lângă piureuri, și felii de fructe sau legume, bucățele de carne, pe care bebelușul să le mănânce singur.
Tabel crestere in greutate si inaltime. Greutatea si inaltimea copilului de la nastere pana la 8 ani
– Înlocuirea alăptării (și a laptelui matern) cu biberonul cu formulă de lapte. Cel mai ușor de înlocuit sunt mesele de la mijlocul zilei. Dacă bebelușul nu poate adormi, după masa de prânz, decât dacă este pus la sânul mamei, un biberon cu formulă va reuși, în timp, să facă această trecere. Treptat, odată cu creșterea cantității de alimente, biberonul va fi scos, iar copilul va adormi cel mult cu suzeta. Este important ca mama să fie atentă, în această perioadă, să nu supraalimenteze bebelușul (masa de prânz cu legume și carne + biberonul). Mama nu trebuie să-l mai alăpteze pe copil după ce acesta a mâncat alte alimente sau biberonul!
– Mama trebuie să știe care sunt momentele în care copilul cere să fie pus la sân – de regulă, înainte de somn. Cele două alternative sunt biberonul sau suzeta.
– În cazul în care pentru copil, alăptarea nu mai este o formă de hrană, ci o metodă de a se liniști, de a primi atenție sau consolare, mama trebuie să-i ofere aceeași atenție, îmbrățișări și încurajări, iar împreună cu jocuri și cu suzeta, îi poate distrage atenția copilului.
– Sprijinul celorlalți membri ai familiei, la ora de masă, este foarte important. Un copil alăptat la sân și care petrece mare parte a zilei doar cu mama sa are tendința de a fi mult mai dependent de ea. Tocmai de aceea, implicarea celorlalți membri ai familiei: partener, bunici, unchi etc în hrănirea copilului – fie masa de alimente solide, fie de biberon, va ușura și va grăbi considerabil înțărcarea bebelușului.
– Alăptarea din timpul nopții poate fi ultima masă cu lapte matern. Chiar dacă mama se întoarce la serviciu, alăptarea din timpul nopții și/sau de la prima oră a dimineții nu va fi un impediment în noul ei program. În plus, va menține legătura specială cu copilul, iar procesul de înțărcare poate continua, lejer, până când mama sau copilul vor decide că este momentul să întrerupă definitiv alăptarea.
[ad#co-3]