Cum sa nu ai un copil vulnerabil
Sumarizand motivul pentru care este importanta o toleranta la disconfort cat mai ridicata vom spune ca pentru a depasi momentele dificile in viata si pentu a accede in viata profesionala catre cele mai profunde si ravnite obiective este nevoie sa reusim sa gestionam in mod sanatos si eficient emotiile neplacute si momentele de greutate.
Stim deja faptul ca un lucru pe care il au in comun oamenii de succes sau care au depasit situatii de viata negative, chiar extreme, este fix aceasta toleranta ridicata la disconfort, fie el manifestat prin frustrare sau prin emotii negative intense.
Cum sa cresti un copil responsabil si rezilient
Cum sa cresti un copil rezistent emotional. 20 de tehnici simple si de efect
In momentul in care o persoana reuseste sa gestioneze cat mai bine si mai eficient momentele dificile reuseste, practica, sa faca tot ceea ce isi propune si sa depaseasca cu bine evenimentele neplacute prevazute sau neprevazute. Tocmai din acest motiv stim ca este important sa ne asiguram ca vom creste copii care vor face fata vietii si care nu se vor da inapoi de a-si urma visele chiar daca acestea sunt dificil de realizat.
Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a creste toleranta la disconfort a copilului tau:
1. Expunerea controlata
Un lucru care functioneaza in cea mai mare parte a timpului este desensibilizarea. Aceasta functioneaza pe principiul expunerii in conditii de siguranta si control, astfel incat ajungi sa fii imun la ceea ce initial e speria, durea sau frustra. Este important de stiut ca desensibilizarea se aplica intr-un mediu controlat si sigur. Pentru a putea expune psihicul la ceva de care se fereste si sa nu existe potentialitatea traumatica este nevoie ca persoana sa se simta in siguranta si sa fie o decizie asumata.
In aceste conditii lucrurile se vor desfasura sanatos. Cate un pas facut la intervale regulate, intr-un mediu sigur si controlat, iar lucrurile ar trebui sa decurga foarte bine.
2. Perspectiva
Este mai sanatos sa mergem prin viata vazand situatiile dificile ca pe niste provocari decat sa le privim ca pe niste amenintari. Acest lucru se educa si nu este atat de complicat de facut daca incepi sa faci asta inca din copilaria mica.
Desi se spune ca oamenii sunt echipati cu resurse, exista o latura a acestei informatii care nu este data. Avem toate resursele, da, insa asta nu inseamna automat ca o sa fii bine daca ti se intampla orice doar pentru ca ai resurse. Este vorba de un antrenament si despre a dezvolta aceste lucruri. De aceea este important sa incepi cat mai devreme educatia in acest sens.
Un copil protejat vesnic de situatii dificile este vulnerabil in fata traumei si a emotiilor negative fix pentru ca el niciodata nu a avut ocazia sa isi dezvolte abilitatile de a face fata, de a gestiona lucrurile. Iar sansele ca el sa nu fie bine si sa nu faca fata in anumite situatii sunt reale si crescute. Este fals sa credem ca doar pentru ca avem resurse inseamna ca si stim cum si cand sa le folosim.
De multe ori cea mai buna reprezentare a acestui lucru este modalitatea prin care muschii sunt antrenati pentru ca un individ sa poata avea o anumita performanta. Doar pentru ca muschii exista in corp si sunt sanatosi nu inseamna ca o sa poata alerga un marathon, iar expunerea la unul se va solda cu leziuni.
Trei tehnici simple pentru a creste inteligenta emotionala la copii
12 tehnici prin care sa pui bazele unei inteligente emotionale solide la copii
3. Asumarea responsabilitatii
Asumarea responsabilitatii inseamna in mare masura sa recunosti care sunt zonele in care ai control in viata ta si mai apoi sa actionezi. De foarte multe ori oamenii uita ca poarta o responsabilitate de a-si aduce singuri fericirea si considera ca cei din jur si alte variabile intra in joc impartind aceasta responsabilitate.
Este o falsa impresie, desigur, si este cheia succesului in a nu avea parte de reusite. Cu cat il inveti mai devreme pe copilul tau ca este responsabil de propria viata si de propria fericire cu atat mai mult acesta va reusi sa duca o viata echilbrata si sa gestioneze in mod eficient si sanatos si momentele neplacute.
[ad#co-2] Tinand cont de aceste lucruri in mod cert poti asigura un atrenament in sensul cresterii tolerantei la disconfort al copilului tau, iar acesta iti va multumi pentru acest lucru ulterior.Marile beneficii ale acestui lucru sunt nu doar ca va trece cu bine peste momentele grele si va reusi sa atinga obiective dificile, dar va fi mult mai ferit de tulburarile emotionale, psihice si comportamentale la care sunt expusi cei vulnerabili in fata disconfortului.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!