“Cum conving copilul sa faca TOT ce il rog?” Un expert in hipnoza dezvaluie cele mai simple tehnici
Tot ceea ce trebuie sa faci pentru a-l determina pe copil sa faca tot ceea ce il rogi este sa schimbi anumite cuvinte pe care le folosesti fara sa-ti dai seama.
Recomandarea vine de la Alicia Eaton, hipnoterapeut si expert in NLP (Programare Neuro-Lingvistica, metoda prin care putem imbunatati comunicarea cu cei din jurul nostru).
Aceasta a primit de-a lungul carierei sale, de la parinti disperati ca nu se pot intelege cu copilul, intrebarea “Cum conving copilul sa faca ce il rog?”
Daca ai un copil care te asculta din prima si nu trebuie sa ii repeti, pentru tine lectura acestui articol se va opri chiar aici.
Insa daca nu esti printre putinii parinti ai caror copii asculta foarte repede, atunci iti propun sa citesti despre aceste 10 tehnici cu ajutorul carora vei comunica mult mai bine. Vei invata ce cuvinte sa eviti si pe care sa le folosesti, cum sa-ti structurezi propozitiile astfel incat mesajul tau sa ajunga exact asa cum trebuie la copil, iar acesta sa asculte.
Pentru ca nici nu ai idee de cate ori ajungem sa comunicam ceva copiilor nostri, iar acestia nici nu inteleg, de fapt, ce vrem de la ei, ori nu ne asculta pentru ca modul in care le-am comunicat a fost deficitar.
Parintii care se intreaba “Cum conving copilul sa faca ce il rog” vor primi, acum, trei tehnici foarte simple, dar extrem de utile. Cand vei citi metodele sa nu cazi in capcana pe care o fac multi alti parinti, sa spui ca este prea simplu. Dupa ce citesti aplica si fii constanta, timp de cateva zile. Dupa ce ai constientizat mecanismele si vei face aceste mici schimbari in modul in care vorbesti, vei vedea rezultatele in doar cateva zile.
Cei mai simpli trei pasi cu care poti incepe sunt: sa renunti la Nu si Nu face. Apoi, spune Multumesc inainte de formula o rugaminte, decat la finalul ei. In cele din urma, structureaza propozitiile astfel incat copilul sa simta ca are doua optiuni din care poate alege. Acestea sunt cele mai usoare trei schimbari ce vor avea rezultate foarte bune, pentru ca micile urechiuse vor reactiona mult mai bine.
Trei tehnici rapide care raspund la intrebarea “Cum conving copilul sa faca ce il rog?”, recomandate de Alicia Eaton in aparitiile sale la BBC sau in The Daily Telegraph:
1. Spune mereu copilului ceea ce VREI sa faca, nu ceea ce NU VREI sa faca
“Foarte multi dintre noi ramanem blocati in ciclul negativitatii, al comunicarii negative. Si fara sa ne dam seama, ajungem sa fim cicalitori”, spune Eaton in cartea ei Words That Work: How To Get Kids To Do Almost Anything.
Credem ca avem rezultate cand spunem: “Nu-ti mai lasa hainele aruncate!”, “Chiar trebuie sa-ti lasi ghetele in mijlicul casei?”, “De cate ori sa-ti spun sa nu iti mai lovesti sora?”
Folosim toate aceste fraze negative si ne intrebam de ce nu au efect cuvintele noastre. Apoi, ne gandim ca avem un copil incapatanat, sfidatator. Cand, de fapt, vine este in modul in care ii comunicam lucrurile.
Vina este in toate aceste cuvinte banale. Chiar daca sunt mici si folosite atat de des, cuvintele acestea sunt atat de puternice incat pot sabota relatia dintre noi si copil.
Copiii nu stiu sa ne citesca gandurile, iar pana la varsta de 5-7 ani nici nu au abilitatea de a descifra mesajul din spatele ironiilor, chiar daca stiu ca le vorbim ironic.
Tocmai de aceea, daca vrem ca si copilul sa faca tot ceea ce noi il rugam, modul in care ii comunicam trebuie sa se schimbe. Iar recomandarea este de a folosi fraze pozitie in locul celor negative :
“Hai sa lasam camera in ordine si sa punem jocul in cutia lui”
“Locul pantofilor este pe covorul de langa usa / pe raftul de pantofi”
“Hai sa vedem cine se incalta primul si daca putem ajunge la scoala mai devreme”
Aceste strategii lingvistice vor face magie pentru urechile copiilor si pot fi adaptate pentru varsta copilului. Cu cat incepi mai devreme, cu atat vei evita foarte multe dintre problemele de care se plang atat de multi parinti.
2. Creaza iluzia alegerii
Te trezesti in fiecare dimineata spunandu-i spui copilului “Grabeste-te si imbraca-te sa plecam la scoala” si de fiecare data intarziati? Intentia ta este buna, insa copilul tau nu reactioneaza la modul in care ii comunici.
Ofera copilului iluzia alegerii, astfel incat sa aiba sentimentul ca decizia finala este a lui. Chiar este de incurajat sa oferi copilului optiuni, astfel incat sa invete sa faca propriile alegeri. Acest exercitiu il va ajuta sa invete sa fie mai independent.
Astfel, in loc sa pui accent pe graba plecarii, pentru a-l determina sa se imbrace mai repede – ceea ce ai observat si tu, deja, ca nu are rezultate, pune accent pe optiuni:
“Vrei bluza verde sau cea roz?”
“Vrei sa imbraci mai intai pantalonii si apoi bluza? Sau invers?”
Momentul in care copilul colaboareaza si tranzitia din pijamale in hainele de plecare se face usor este si momentul in care, in subconstient, copilul isi da acordul cu plecarea spre gradinita / scoala. Astfel ca toata rutina de dimineata se desfasoara mult mai calm, cu mai putine tensiuni, pentru ca si conflictele sunt reduse.
Cum conving copilul sa-si faca temele folosind aceasta tehnica?
In primul rand, aici nu va fi vorba despre optiunea a face / a nu face tema. In schimb, poti aplica cu succes tehnica alegerii in momentul in care ii prezinti optiunile:
“Vrei sa faci mai intai tema la matematica si apoi la romana?”
Iar daca are un proiect peste weekend: “Vrei sa lucrezi la proiect astazi sau maine?”
Secretul, pe langa iluzia optiunilor, este legat de exprimare. Din cate ai observat, parintele nu face o afirmatie, ci foloseste intrebarile (foloseste interogarea). O interogare sugereaza deschiderea spre dialog si, in acelasi timp, dimineaza statutul parinte (superior) – copil (inferior).
In acest mod, copilul este mult mai deschis si mai putin reticent la discutiile despre teme si la a face temele concret, pentru ca nu se simte obligat, parintele nu pune presiune si nici nu apeleaza la forta.
6 metode prin care sa-l atragi pe copil sa coopereze
Despre mesaje si valori in relatia parinte-copil. Tehnici rapide de formulare a mesajelor
Descopera programarile mentale care iti saboteaza relatia de cuplu
Cum conving copilul sa manance?
Cand copilul nu vrea sa manance legumele, poti folosi din nou intrebarile : “Vrei sa gusti din morcovi si apoi din broccoli”
Iar daca ai un copil lipit de telefonul mobil, iata cum poti aplica tehnica: “Vrei sa lasi telefonul la tine in camera sau pe hol cand ne asezam la masa?”
3. Vorbeste-i copilului ca si cum este de la sine inteles ca el te va asculta
Te-ai gandit vreodata la puterea cuvantului cand? Sigur ca nu. Nici eu nu am facut-o!
Pana in momentul in care am aflat ce implica folosirea lui cand si, mai ales, cat de bune sunt rezultatele din spatele acestei tehnici atat de simple si de banale.
Iata la ce ma refer: atunci cand folosesti cand in comunicare, ii transmiti copilului mesajul subliminal ca activitatea pe care (nu) trebuie sa o faca este un fapt implinit (este de la sine inteles ca se va face!)
Si exemplele:
“Cand vei termina de strans jucariile la tine in camera te vei aseza la masa”
“Cand vei termina tema la matematica vei putea sa iesi afara”
“Cand te vei imbraca vom putea merge sa mancam micul dejun”
Dupa ce te vei familiariza cu aceasta tehnica vei putea adauga alte doua presupozitii. Este aceeasi tehnica pe care o folosesc cei mai buni dintre agentii de vanzari, in special cei care vand masini, pentru a-si convinge clientii sa cumpere.
“Cand vei face un test drive, la intoarcere putem alege culoarea la interior si optiunile pe care le doresti.” – Dupa cum observi, clientul nu a fost rugat sa faca dest drive-ul, ci a fost ghidat usor spre pasul urmator prevanzarii.
Aceasta tehnica poate fi folosita cu succes si de parinti, fara a se gandi ca este o forma de manipulare, ci de folosire a cuvintelor banale pentru a se asigura ca mesajul este astfel ambalat incat sa fie cel mai eficient de transmis copilului.
Cum conving copilul cu temele?
Iata un exemplu prin care poti folosi tehnica in forma sa avansata, cu presupozitii, atunci cand vine vorba despre temele pentru scoala:
“Cand vei termina teoria vei vedea cat de usor se fac exercitiile”
“Cand vei termina de citit lectia vei vedea cat de usor vei retine …“
Transmite-i copilului, subtil, mesajul ca activitatea pe care tocmai ce trebuie sa o faca este ca si incheiata, doar un pas micut pentru a vedea rezultatele.
Astfel, pentru a vedea rezultate in comunicarea pe care o ai cu copilul tau aplica aceste simple strategii, a caror utilitate a fost deja dovedita si care sunt folosite cu succes in fiecare zi in vanzari, domeniu in care arta comunicarii face diferenta intre a convinge un client sau a rata o vanzare.
Nu vorbim aici despre manipulare, ci despre folosirea inteligenta a unor cuvinte – cheie, precum si evitarea altora. Scopul final este sa invatam sa comunicam eficient, sa reducem tensiunile in familie si sa folosim toate instrumentele pentru a ne asigura de armonia in casa. Iar daca acest lucru implica si aplicarea acestor simple trei strategii, de ce sa nu facem acest mic pas?
Pentru ca astazi am lucrat de acasa, am avut nevoie de cateva ore pentru a termina acest articol. Insa, m-am bucurat de toate intreruperile, pentru ca am avut ocazia de a aplica, la cald, fiecare dintre cele trei strategii de mai sus. Iar la ultima lucrez chiar acum, pentru ca ma provoaca sa fiu mult mai constienta la cuvintele pe care le folosesc si ma provoaca sa fac acest exercitiu lingvistic. Probabil ca si tie o sa ti se para putin ciudat la inceput, sa-si modifici frazele pe care le adresezi copilului, sa inlocuiesti anumite cuvinte, dar, crede-ma, este cel mai simplu si usor lucru pe care-l poti face chiar din acest moment!
Citind tehnicile de mai sus incepe sa capete totul o logica si intrebarea “Cum conving copilul sa faca ce il rog?” pare sa aiba solutie realizabila, nu?
Astept cu mare drag un feedback de la tine, sa-mi spui care dintre strategiile de mai sus au ridicat o provocare pentru tine 🙂
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!