Cum am ales scoala pentru fetita mea
Eu am suferit intotdeauna ca nu am mers la scoala/ liceul/ facultatea potrivita, si chiar ca nu am ales sa merg la jobul potrivit. Fetita mea mi-a facut un cadou: m-a impulsionat sa ma cunosc, cu bune, cu rele, m-a impulsionat sa-mi accept defectele si sa doresc sa ma dezvolt, sa-mi urmez visul: sa lucrez cu oamenii. Simteam ca era de datoria mea sa aleg pentru ea scoala perfecta, invatatoarea perfecta, dar, cand ma gandeam la acest lucru, ma simteam neputincioasa, nu stiam ce sa aleg…
Anul trecut, am avut sansa sa merg in cateva scoli foarte bune din Bucuresti, cu serviciul. La acel moment, eram fericita ca voi putea face cea mai buna alegere pentru fetita mea, voi alege in cunostinta de cauza. Ma bucur ca am avut sansa sa vad „si din interior” toate aspectele. Desi sunt foarte bine cotate de catre parinti, desi rezultatele la admitere erau foarte bune, eu am ales sa nu-mi duc copilul in niciuna dintre acele scoli. Eram fericita ca, la momentul acela, puteam sa o mai tin la gradi, inca un an, pe fetita mea, mai ales ca ea asa isi dorea.
3 metode care rezolva lipsa de interes a copilului fata de scoala
7 sfaturi cum sa faci diminetile inainte de scoala sau gradinita mai usoare
Am ajuns la concluzia ca, cel putin in clasele mici, OMUL care sta in fata ca DASCAL conteaza, nu scoala. Degeaba scoala e buna daca invatatorii nu sunt prezenti trup si suflet la ore. Degeaba sunt rezultate la scoala daca cel mic pleaca de acasa cu lacrimi in ochi. Degeaba incerci sa cresti copilul cu empatie, dragoste de tot ce este frumos daca invatatorul de la grupa tipa la copii, ii injura sau daca le repeta ca nu sunt buni de nimic, ca nu vor reusi in viata… Toate acestea creeaza cicatrici profunde in sufletul unui copil.
Dupa experientele avute la acele scoli, primul criteriu pe care l-am avut in vedere era proximitatea fata de casa. Nu mai conta atat de mult prestigiul scolii, cel putin in faza aceasta. Pentru clasa a 5-a, probabil ca aceste criterii se vor schimba.
Dar, sa ramanem la clasa 0, trebuia sa ma concentrez pe nevoile unui copil mic. Nu am exclus nici sistemul alternativ, tip Waldorf, chiar din contra, am considerat scoala respectiva una dintre cele mai bune optiuni pentru fetita mea. Ideea de familie, de invatare prin muzica, prin joaca ma atragea foarte mult.
Al doilea criteriu pe care il aveam in minte era impresia pe care mi-o facea Omul din fata mea. Ma interesa ca doamna invatatoare sa fie blanda, empatica, sa insufle copiilor dragostea de carte, si, in acelasi timp, sa le lase si timp liber sa se joace, sa se bucure de viata, sa aiba timp sa-si descopere hobby-urile.
De asemenea, foarte importante erau curatenia si veselia, spiritul general din scoala.
De ce copilul tau si cainele sunt mai fericiti decat tine. 5 trucuri ca sa fii mai prezenta
Reteta pentru inteligenta sociala a copilului. 8 sfaturi pentru parinti
Deoarece nu vizitasem niciuna dintre scolile care erau mai apropiate de casa, m-am hotarat ca cel mai bine e sa astept Ziua Portilor Deschise. Din cand in cand, mai intrebam fetita cum isi doreste sa arate noua scoala, cum vrea sa fie colegii, cum sa fie doamna… Raspunsul ei m-a uimit: vrea sa studieze la o scoala vesela, aproape de casa, sa aiba timp sa doarma dimineata, sa nu se plictiseasca in masina. Doamna sa fie draguta, sa-i invete prin joc, sa nu le dea foarte multe teme pentru ca trebuie sa se joace, si sa iasa in parc cu ei.
Descria exact si visul meu. Voia ca EA sa-si aleaga Scoala, sa-si aleaga Doamna. Nu credeam ca o fetita de numai 6 ani poate sa aiba o viziune atat de clara, de complexa. Ma asteptam sa zica sa fie in grupa cu prietena ei X, sa vrea la scoala Y fiindca acolo se duc toti colegii ei, ma asteptam sincer la… altceva. Eram sigura ca ma aflam pe drumul cel bun, ca impreuna vom alege Doamna, respectiv Scoala care ne vor calauzi primii pasi in invatatura.
Mama stresata de felul meu, nu am rezistat sa-mi pregatesc temeinic si un set de intrebari (Daca copilul este incurajat sa faca sport, sa iasa afara, daca se pune sau nu accent pe competitivitate, daca se doreste sa se faca multe teme, in vederea participarii la olimpiade, daca se folosesc pedepsele, stii, acele intrebari care te ajuta sa vezi cat de cat daca omul din fata are aceleasi valori ca si tine), iar apoi am inceput „sa punem la punct planul de atac”, eu, impreuna cu sotul din dotare. Eram hotarati sa luam fetita cu noi in toate scolile, dar era important sa ne convingem si noi de calitatea OMULUI din fata noastra.
Intamplarea a facut ca fetita sa-si aleaga cea mai apropiata scoala de casa noastra, cea care este si cea mai aproape de parc, si sa-i placa aceeasi Doamna care ne-a placut si noua. Ne-a placut scoala, cu toate aspectele ei: era curata, clasele erau primitoare, pline de creatii ale copiilor, copiii erau veseli in clase, pe culoare. Recunosc ca initial chiar nu credeam ca vom alege aceasta scoala (doream sa ne facem mutatie pentru a apartine de o scoala mult mai renumita), dar, sincer, ma bucur ca s-a intamplat asa. Ne-am dat seama ca ne-am stresat foarte mult pentru a alege scoala perfecta, cand trebuia doar sa avem incredere in copilul nostru, in instinctele ei, in decizia ei. Au fost clase in care a intrat si a zis imediat „hai sa mergem”, nici nu voia sa stea in prezenta doamnelor, a fost clasa doamnei pe care ea a ales-o, unde s-a dus direct la dansa. Se simtea in siguranta. A inceput sa vorbeasca cu ea. Cu toate ca era alegerea clara a fetitei, atat eu, cat si sotul am intrebat-o diverse lucruri, pentru a ne convinge de firea ei blanda.
8 semnale de alarma pentru toti parintii care au copii la scoala
Acomodarea copilului la gradinita si la scoala. 18 + 1 sfaturi foarte bune pentru prima luna
Dupa aceasta clasa fetita nu a vrut sa mai vada nici o alta scoala. Zicea ca ea deja a ales, nu are rost sa mai piarda timp. Parerea mea a fost sa aleaga in cunostinta de cauza, din mai multe optiuni. Am cazut la invoiala. Mergem rapid la ultima scoala si cand ea zice sa mergem, mergem. A fost de acord. Era vorba de o scoala tip Waldorf, la care doream neaparat sa merg, datorita stilului diferit de predare. Doamna directoare i-a dat fetitei niste carioci si o foaie sa deseneze, timp in care discuta cu noi. Am intrebat-o daca vrea sa plece, a zis ca nu, vrea sa-si termine desenul. Ma gandeam ca si-a schimbat decizia in privinta scolii. Exact cand a terminat sa deseneze, am terminat si noi discutia, si am plecat. In drum spre masina am intrebat-o cum i se pare. Mi-a spus foarte senina: „Mami, eu deja mi-am ales o doamna, la scoala de langa casa noastra”. Am vrut sa desenez pentru ca doream sa desenez.
[ad#co-2]Eram fericita de decizia fetitei, mai ales ca atat eu, cat si sotul nu am considerat ca este scoala potrivita pentru ea (nu o puteai cunoaste pe doamna invatatoare, nu ne placea locatia, nu avea sala de sport, nu avea unde sa iasa afara).Daca inca nu ti-ai inscris copilul la scoala, mergi pe decizia lui. Fa-i cunostinta cu Doamna inainte de inceperea anului scolar, sa simti chimia dintre ei. Valorile, dorintele noastre nu sunt intotdeauna identice cu cele ale copilului. Lasa-l sa aleaga, in cunostinta de cauza, explicandu-i lucrurile care nu sunt intelese pe deplin, fara a incerca insa sa-i influentezi decizia.
Te invit pe site-ul meu ( www.oliviastoica.ro ) pentru mai multe articole interesante.
Adevarul despre scoala. Un elev de 11 ani le spune copiilor cum sa supravietuiasca anilor de scoala
Adevarul nespus. De ce este atat de dificila si pentru parinti prima zi de gradinita sau de scoala
Sursa foto: Pixabay
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!