Cum alegi cea mai buna gradinita pentru copilul tau. Experienta mea, ce intrebari am pus, la ce am inchis ochii
[ad#co-1]6. Cea mai buna gradinita are si materiale didactice
In gradinita respectiva, directoarea a tinut sa ne arate manualele dupa care se realizeaza programa si predarea. Insa, nu mi s-a parut un detaliu foarte important la acea data. Motiv pentru care am uitat in secunda urmatoare despre ce fel de manuale era vorba. Parca unele de la editura Diana.
Insa, la vizitarea claselor mi-a atras atentia faptul ca erau tare sarace in materiale didactice. Ori erau pe undeva ascunse (cartile, jucariile, materialele pentru activitati), ceea ce iar a fost un aspect cu care nu am fost de acord – ca cei mici sa nu aiba acces deloc la ele, decat atunci cand le erau oferite de educatoare.
Si, inca un detaliu, in momentul in care am vizitat clasele (mica, mijlocie si mare), TOTI copiii se jucau cu cuburi de constructie – chiar daca erau la grupe diferite.
7. Cea mai buna gradinita are cadre didactice ce promoveaza copiilor valori
Despre valorile respective vei afla din dialog, astfel ca trebuie sa fii atenta la ceea ce se comunica, la fraze care incep cu: pentru noi este important ca micutii sa ….
Daca in timpul turului educatoarea sau directoarea iti spune despre componenta clasei, despre numarul de optionale, preturi, program si meniu, despre costurile suplimentare pe care le ai daca intarzii peste ora de preluare, dar nu vorbeste despre valorile institutiei, despre ce formeaza acolo si despre viziunea pe care o are asupra educatiei copilului, atunci nu ar strica sa adresezi chiar tu intrebarea.
Poate ca vei afla ca acele lucruri nu te caracterizeaza pe tine si pe familia ta si nu sunt in concordanta cu valorile voastre, ori ca principiile de educatie sunt atat de diferite incat sigur copilul va fi confuz. Pana la urma, el va petrece acolo 5-8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana.
8. Cea mai buna gradinita nu are probleme cu igiena
Tot la o gradinita particulara am fost surprinsa de mizeria generala. O gradinita care, de altfel, se recomanda ca fiind una foarte buna, cu predare in engleza, te intampina inca de la intrare cu un strat gros de murdarie. La inceput m-am gandit ca era vorba doar despre holul de la intrare, batut in picioare de copii si parinti.
Vizitand si restul gradinitei, nu am putut sa nu observ ca toata mocheta era murdara – nu de pete, ci de un strat gros de praf, scame. In clase, intr-adevar, era mai curat. Insa, atmosfera generala era una care nu te imbia sa iti petreci ziua acolo.
Se dorea o atmosfera de gradinita: cu desene pe pereti, cateva mochete in forma de gargarite, mobilier micut si colorat. Insa, lipsa curateniei mi-a dat de gandit.
9. Cea mai buna gradinita are educatoare care stiu sa vorbeasca limba romana corect
Cum este sa faci un tur al unei gradinte in care copilul tau sa faca primii pasi in educatie, iar educatoarea sa faca in turul de 15 minute dezacorduri, cacofonii si, cel mai enervant, folosirea lui DECAT in loc de DOAR.
Doamnelor educatoare, DECAT il folosim doar in constructii negative. Pentru constructii afirmative il folosim pe „doar”!
Sau, il mai putem folosi la inceputul enuntului, drept inlocuitor pentru IN LOC SA (Decat sa pierd vremea pe telefon, mai bine citesc o carte.)
La ce ma refer? Avem DECAT o clasa pentru grupa mica ….
Recunosc, aici este chiar foarte subiectiv. Insa, eu chiar am o problema cu acest DECAT. Si ma furnica pe spate de fiecare data cand il aud folosit gresit, mai ales in dialogul cu copiii.
Multumesc, la revedere!
10. O gradinita buna are un medic si o asistenta
V-am spus ca am vizitat multe gradinite. Una dintre ele avea cabinet medical, cica si un contract cu un medic, insa, nici acesta si nici asistenta nu veneau decat o data pe saptamana. Din ceea ce insasi directoarea ne-a spus.
Nu stiam la acel moment (mie mi se parea de bun simt si pentru siguranta copiilor sa fie cel putin in fiecare dimineata), insa, am aflat mai tarziu (de la gradinita unde este Luca) faptul ca prezenta cadrelor medicale este obligatorie: medic sau cel putin o asistenta permanent in gradinita.
Poate vi se pare exagerat, insa, triajul copiilor dimineata, in fiecare dimineata, este foarte important. Intr-adevar, nu mi-a convenit in dimineata in care, cu rosu in gat, Luca a trebuit sa revina acasa. Insa, ca parinte, mi-a convenit de fiecare data cand alti colegi de-ai lui, raciti mai tare sau cu rosu in gat, erau trimisi acasa, iar copilul meu ramanea neatins.
Una dintre cele mai neplacute surprize odata cu intrarea in colectivitate este legata de frecventa ridicata a racelilor. Tocmai de aceea, triajul mi se pare important. Ca sa nu mai vorbesc despre alte lucruri neplacute: paduchi sau alte minuni.
11. O gradinita buna are un protocol de securitate
Usi de acces la strada inchise, ori usa cu interfon, personal care sa ii insoteasca pe copii la baie (mai ales la grupele mici) si sa nu ii lase nesupravegheati in afara clasei, un protocol clar de preluare a copilului (ce persoane il pot lua etc.)
Luca a mers la gradinita imediat dupa tragedia de la Colectiv. Astfel ca am fost atenta la conditiile de evacuare. Una dintre gradinite avea grupa mica la etaj, scara de acces era in forma de spirala (melc), foarte greoi de coborat.
O alta gradinita avea dormitorul pentru toti copiii la un fel de demisol, unde accesul se facea pe o scara in spirala, iar incalzirea se facea cu doua calorifere electrice!!! (noi am fost la vizita in ianuarie, in jurul orei 9.30 dimineata). Camera respectiva era rece, cu toate ca noi eram imbracati. Nici nu am vrut sa ma gandesc la mucegai, umiditate si la pericolul de incendiu, suprasolicitarea prizelor etc. Din nou, tot in mintea mea, dar a fost un element la care nu eram dispusa sa inchid ochii.
18 conditii pe care trebuie sa indeplineasca o gradinita pentru a functiona legal
12. O gradinita buna are oferta variata de activitati extracuriculare, ori parteneriate cu diferite centre
La grupa mica poate ca nu vor conta – aproape sigur ca nu vor conta. Insa, de la grupa mijlocie, sigur vei dori sa il duci pe copil la diferite cluburi: eco, bricolaj, dans, engleza sau o alta limba straina, canto etc. Intereseaza-te si de pret.
13. Cea mai buna gradinita are contact direct cu parintii
Fie prin telefon, pe e-mail, prin raport semestrial si intalniri individuale semestriale, fiecare parinte trebuie sa aiba un contact direct si individual cu educatoarea copilului sau. Astfel, departe de urechile copilului si ale celorlalti parinti, sa afle despre evolutia micutului, despre comportamentul sau acolo, despre reusitele si provocarile pe care le are etc.
Un aspect pe care acum il apreciez la gradinita lui Luca este fisa saptamanala pe care o primesc vinerea si in care sunt notate lucruri pe care copiii le-au facut in saptamana incheiata: ce cantecele (si versurile lor), ce fel de activitati legate de vocabular, matematica, natura, educatie civica, ce jocuri au facut la educatie fizica etc. O pagina A4 cu sumarul activitatilor este foarte utila, pentru ca iti da si tie idei de activitati educative pe care sa le faci cu copilul 🙂
14. Cea mai buna gradinita respecta un meniu echilibrat
Copiii stramba din nas la mancare. Si este greu sa ii multumesti pe toti, sa ai grija ca toti sa manance si sa le placa ce au in farfurie. Iar provocarea celor care intocmesc meniul este mare. Insa, este de recomandat ca din meniu sa nu faca parte semipreparate (la masa de dimineata) si prajelile (la masa de pranz).
Apoi mai poti fi atenta daca gradinita are propria bucatarie sau aduce mancare in sistem catering.
Cel mai realist este sa te pregatesti pentru un meniu care nu va fi la fel de sanatos precum cel de acasa. Sigur va manca lucruri pe care acasa nu i le dai, insa, cauta raul cel mai mic. Meniurile trebuie sa fie avizate de Directia de Sanatate Publica. Astfel, multe gradinite au 4-5 meniuri (pentru fiecare saptamana), pe care le rotesc, pentru mai multa diversitate.
15. Cea mai buna gradinita nu streseaza copilul
Asigura-te ca solicitarile tale sunt respectate. Dar tu trebuie sa fii cea care comunica de la inceput ceea ce nu vei accepta de la cadrele didactice. Daca intr-o gradinita in care tu, ca adult, esti pus la punct, iar nevoia ta nu este ascultata, imagineaza-ti care este atitudinea fata de copii.
Nu accepta ca cel mic sa fie amenintat (daca nu mananci tot, nu mai vine mami sa te ia)
Nu accepta ca cel mic sa fie jignit, ori stima de sine sa-i fie afectata (de exemplu, daca a facut pe el sa nu fie aratat cu degetul, ori certat de educatoare).
Comunica de la inceput ca nu vei accepta pedepsele corporale, tonul ridicat la copil, pusul la colt.
Daca tii la intimitatea copilului, nu accepta ca fotografii cu el sa fie publicate pe site-ul gradinitei, ori pe pagina de Facebook a acesteia.
Comunica faptul ca nu vrei ca cel mic sa fie fortat sa stea pe bancuta daca nu doreste, sa recite poezii la serbare etc.
Cea mai buna gradinita nu iti smulge copilul din brate dimineata, cand acesta plange, nu este pregatit sa ramana fara tine.
In cea mai buna gradinita, educatorul si parintele fac echipa in educarea copilului. Pana la urma, cel mic petrece acolo cel putin 8 ore pe zi.
Descarca ebook-ul de 98 de pagini dedicat adaptarii copilului la gradinita
Atunci cand, in cele din urma, am ales gradinita lui Luca, am facut urmatoarele concesii:
- nu a fost atat de aproape de casa asa cum as fi vrut;
- nu are cel mai sanatos meniu din lume;
- nu avea sistem de supraveghere (abia de acum se va monta, insa, trebuie sa fiti atenti la faptul ca o astfel de retea poate fi sparta cu usurinta. Tocmai de aceea este un protocol cu anumite institutii de stat si anumite cerinte pe care gradinita trebuie sa le asigure, pentru a oferi acces prin camerele de supraveghere la clasele in care se afla copiii).
Cea mai buna gradinita este cea in care copilul se simte bine, este vesel, se ataseaza de educatoare si, cel mai important, este in siguranta (fizica si emotionala). Cea mai buna gradinita este cea care voua, ca familie, vi se potriveste cel mai bine!
Citeste si alte articole utile legate de adaptarea la gradinita, a copilului tau, dar si a ta 🙂
Trucul care m-a salvat cand copilul plangea in fiecare dimineata la gradinita
Cand mami pleaca plangand de la gradinita. 21 de ganduri care sa dea incredere
Pregatiri pentru prima saptamana de gradinita
16 greseli ale parintilor care impiedica adaptarea copilului la gradinita
Te invit sa afli si cele 7 lucruri pe care sa faci cu 30 de minute inainte sa iti iei copilul de la gradinita
[ad#co-2] PS: Cea mai buna gradinita este cea in care iti lasi copilul linistita si stii ca 80 – 90% dintre cerintele tale sunt indeplinite.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!