Pentru fiecare copil nascut si crescut pana la varsta de cel putin 10 ani o femeie va putea iesi la pensie cu 2 ani mai devreme, prevede un proiect depus recent in Senatul Romaniei de grupurile PSD si ALDE, alaturi de 51 de parlamentari.

Prin aceasta initiativa, alesii tarii doresc sa creasca natalitatea, in conditiile in care, potrivit proiectului, „declinul demografic in care populatia se reduce cu cinci romani in fiecare ora”.

Proiectul prevede modificarea art 55 alin (1) din Legea 263 pe 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, acesta urmand sa aiba urmatorul cuprins: „cu cate doi ani, pentru ficare copil nascut si crescut cel putin pana la varsta de 10 ani”, transmite HotNews.ro.

Conform expunerii de motive, femeile care muncesc si au realizat stagiul complet de cotizare la sistemul de pensii urmeaza sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare in functie de numarul de copii. Astfel, varsta de pensionare ar putea scadea cu cate 2 ani pentru fiecare copil nascut si crescut cel putin pana la varsta de 10 ani.

Cum sa-i vorbesti copilului pentru a nu-l ajuta sa gandeasca. 8 greseli de parenting pe care le-am mostenit

10 metode de parenting din 10 tari. Unele te vor uimi

In spatele acestui demers sta „faptul ca tot mai multe femei care muncesc renunta sau amana aducerea unui copil pe lume pe baza unor considerente economice. Rata totala de fertilitate in Romania a scazut sub pragul critic (de 2,1 sub care are loc scaderea populatiei) ajungand la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic in care populatia se reduce cu cinci romani in fiecare ora”.

„In ultimii 20 de ani s-a inregistrat un dezastru demografic in ceea ce priveste evolutia natalitatii atat la nivel de tara, cat si in zonele care asigurau traditional un spor natural pozitiv. La nivel national, scaderea natalitatii la 195.000 de copii reprezinta un minim istoric al Romaniei moderne si va fi urmata de mari probleme sociale. Daca se mentine acelasi ritm, in 15-20 de ani va fi pusa in dificultate atat piata muncii ce va ramane fara salariati cat si bugetele de sanatate si de pensii care vor avea nevoie de sprijn tot mai mare de la bugetul de stat”, mai scrie in proiect.

O alta cauza este si speranta de viata sub medie a femeilor din Romania fata de media europeana. Impactul schimbarilor va fi in special cresterea natalitatii in familiile in care femeile lucreaza.

Raspunsuri la 3 dintre provocarile parentingului modern [VIDEO]

Greseli de parenting. Cele mai frecvente 27 de erori pe care toti parintii le fac

Sursa foto: Pixabay

carti copii

CARTI DE PARENTING

CARTI copii

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit