Doar parintii care au trecut prin cel putin o criza de plans isteric a copilului stiu cat de dificil este de gestionat, cat este de solicitanta si ce sentiment de neajutorare se traieste atunci cand nu se poate opri criza de furie a copilului.
Crizele de plans la copii sunt normale si aproape toti copiii le au, mai ales intre 2 si 5 ani, tocmai de aceea este important ca parintii sa le constientizeze si sa fie pregatiti pentru ele.
Pentru copii, trecerea de la o stare linistita la o adevarata drama se face in mai putin de 5 minute. De la un simplu refuz se ajunge la plans, combinat cu tipete, la lovituri, trantit pe jos, aruncat cu jucarii sau alte obiecte pe care le au la indemana.
Un copil cu care ai o relatie armonioasa si calda, un copil vesel si, de obicei, ascultator, se schimba de la o secunda la alta si se tranforma intr-un mic monstrulet. Iar tu te trezesti asemenea unui personaj din desenele animate peste care vine un nor greu si lasa ploaia sa cada doar peste el, in timp ce in jur este liniste si soare.
De ce apar crizele de plans si de isterie la copii?
De la varsta de doi ani copilul devine un explorator curajos al micului univers din jurul sau si incepe sa iti testeze si tie limitele. Ne uimesc si ne incanta rapiditatea cu care invata lucruri noi si acumuleaza informatii. Insa, aceasta etapa este si solicitanta pentru dezvoltarea lor emotionala si psihica. Pe de o parte, copilul se doreste cat mai independent, sa incerce si sa faca de unul singur lucruri. In acelasi timp, isi doreste sa se simta si protejat.
Poate nu ai vazut lucrurile astfel, insa, aceasta este o etapa care genereaza copilului tau multa tensiune. Copilul nu intelege, inca, limitele, nu face diferenta intre dorinta si realitate, nu constientizeaza pericolul. Iar atunci cand incerci sa il feresti si nu il lasi sa faca ceva periculos, tocmai ce ai oferit prilejul unei crize de plans.
Prima oara cand copilul tau are o criza de isterie, pentru ca nu l-ai lasat sa faca ce vrea (ori pentru ca l-ai intrerupt dintr-o activitate), te poti simti nervos, suparat, frustrat, poate chiar rusinat (daca esti in public). Te vei intreba unde ai gresit, ce ai facut rau si ce ai omis in educatia copilului tau de pana atunci.
Trebuie sa stai linistit. Chiar daca copilul are o criza de plans, asta nu inseamna ca este un semn de tulburare emotionala. Ocazional, toti copiii au pusee de incapatanare care degenereaza in crize de plans si accese de furie.
Iar daca sunt gestionate cu succes de catre parinte, se vor diminua in frecventa si intensitate pana pe la varsta de 4-5 ani.
Cum se manifesta crizele de isterie la copii
Nu este dificil de…