Crizele de plans la copii. Cele mai bune tehnici pentru parintii cu copii incapatanati
Rabdarea. Este arma ta secreta. Copilul are nevoie de intelegere si de sprijin la orice varsta, insa mai ales la aceasta varsta a isteriilor. Nu te lasa invins, frustrat si in niciun caz nu reactiona ca el – cu furie si emotie negativa.
Nu poti preveni fiecare criza de isterie. Trebuie sa stii ca nu poti iesi victorios de fiecare data. Insa, fiecare dintre aceste episoade de plans te aduce mai aproape de eliminarea lor, daca stii cum sa le gestionezi eficient. In timp, vei vedea ca se reduc in intensitate, in durata si in frecventa.
Evita situatiile care provoaca anxietatea, supra-stimulare si oboseala. Crizele de plans apar pe fondul oboselii, a foamei. Astfel ca daca poti sa reduci aceste situatii, sigur vei reduce si numarul crizelor de isterie.
Un parinte atent la nevoile copilului. Ce inseamna attachment parenting
Prea multe interdicii incurajeaza crizele de isterie. Ai grija sa nu creezi mai multa frustrare copilului decat este necesar. Daca tu il inveti sa faca concesii, sa renunte la unele lucruri, tu de ce sa te incapatanezi sa fii ascultat 100%? Si parintele trebuie sa invete sa lase de la el, sa fie flexibil. Daca mergeti in parc, la joaca, nu-l imbraca in cele mai bune hainute. Astfel, nu va fi o problema daca se murdareste, iar tu nu ii vei limita jocul prin reguli care sa te avantajeze doar pe tine (sa speli, sa cureti etc).
Educatia copilului mic fara cuvantul “NU!”. Modul istet de a-l opri din joc fara sa planga
La ce vârstă înțeleg copiii “NU” și când este momentul să te îngrijorezi
Ai grija la limitele pe care le impui. Este imposibil sa tii copilul departe de bucatarie. Accepta ca se va juca cu oalele tale si va face zgomot. In loc sa-i interzici sa se joace cu orice lucru din bucatarie, acorda-i un spatiu doar al lui. Un sertar doar al lui in care stie ca are voie sa umble: cu oale, linguri de lemn sau caserole din plastic. Acestea nu-l vor rani si este concesia perfecta.
Si ce daca iesiti in parc cu pantofi de culoare diferita? Lasa limitele pentru situatiile in care copilul este in pericol, ori ii fac rau. In rest, accepta neconventionalul, fii flexibil si relaxat.
Lasa-l sa invete de la tine. Te va copia in toate. Iar atunci cand vei face curatenie sigur va dori sa dea cu mopul sau sa-si bage mainile in galeata plina cu apa. Daca vrea sa participe (si sigur va dori), ofera-i logistica pe masura lui:
- un mop cu coada mica (cele cu coada reglabila), iar rolul sau sa fie de a sterge in urma ta.
- o carpa curata cu care sa stearga oglinda sau orice alta suprafata la nivelul sau.
- o sticla mica cu pulverizator, cu putina apa, pentru a pretinde ca sterge oglinda.
- un scaun special pe care sa stea langa tine, atunci cand ai treaba la blatul din bucatarie.
Fii pregatit sa ti se spuna „NU”. Orice copil isi testeaza limitele si va incerca mereu peste ceea ce i s-a impus. In acelasi timp, nu ar fi normal din partea lui sa nu te provoace deloc, sa nu aiba curiozitate, sa nu doreasca sa exploreze, sa fie supus mereu si indiferent. Poate nu va dori sa se schimbe mereu de pijamale inainte de a lua micul dejun. Alternativele pe care i le oferi trebuie sa fie rezonabile si sa nu incurajeze un alt comportament neplacut.
Anunta-ti intentiile. Poate tu stii ca la ora 13.00 trebuie sa plecati din parc, iar la 13.40 sa mancati de pranz, pentru ca la 14.30 sa dormiti deja. Insa, copilul habar nu are de planurile si agenda ta. Astfel, cu 15 minute inainte sa plecati din parc anunta-l ca trebuie sa se pregateasca. Nu-l lua pe nepregatite.
[ad#co-3]
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!