Nu este dificil de “diagnosticat” o criza de isterie la copii: ei dau din picioare, urla pana cand se inrosesc si parca nu mai au aer, arunca cu jucarii, se trantesc pe jos si lovesc cu mainile si picioarele, ii lovesc pe cei din jur, tipa si ai senzatia ca s-a ridicat un zid in jurul lor, prin care nu poate trece un cuvant de linistire din partea ta.

Copilul este agresiv, lovește, mușcă sau trage de păr? Iată ce trebuie să faci!

De obicei, astfel de crize de furie dureaza cateva minute. Dar sunt si parinti ai caror copii au crize de isterie care dureaza jumatate de ora, chiar o ora. Episoadele sunt extrem de solicitante atat pentru copil, cat si pentru tine, ca parinte, si este foarte greu de imaginat in ce stare te poate aduce aceasta furie, mai ales daca nu esti pregatit.

Ceea ce nu trebuie sa uiti este ca cel mic nu face acest episod deliberat, pentru a te supara. Este o reactie a lui fata de refuzul tau. Ca adult, ai invatat sa-ti controlezi emotiile puternice, insa copilul nu are experienta de a gestiona frustrarea sau nemultumirea. Pentru el nu conteaza locul in care se afla, argumentele, explicatiile, nu au valoare. Atunci cand vorbim despre criza de plans la copii trebuie sa retinem ca ne aflam in fata unor sentimente negative sau tensiuni care nu sunt gestionate corect, pentru ca el nu a invatat, inca, cum sa faca acest lucru.

Principiul celor 5 secunde de tacere. Cum sa spui cuvintele potrivite in situatii delicate

10 recomandări utile pentru părinți stresați. Rezoluții pentru părinți în 2015

In acelasi timp, copilul mic nu are notiunea viitorului. Pentru el conteaza aici si acum. Incepanand cu varsta de doi ani, copilul invata ca sunt si limite, ca trebuie sa renunte, sa aleaga intre doua lucruri, sa ia decizii in care sa faca si un compromis.

Cand stii ca se apropie o criza de isterie

O astfel de criza de plans apare, de cele mai multe ori, pe fondul unei irascibilitati existente. De exemplu, daca in ziua respectiva copilul pare mai nervos, mai sensibil sau mai irascibil decat de obicei, iar afectiunea in plus pe care i-o oferi sau joaca nu-i schimba starea, atunci te poti astepta la un astfel de episod.

De ce trebuie să lași copilul să plângă

De asemenea, o criza de isterie se produce de multe ori pe fondul oboselii, a foamei sau a singuratatii – iar in acest caz criza de isterie este un mod de a-ti atrage atentia.

Cum porneste o criza de isterie la copii

Primul semn: incepe sa scanceasca, sa se planga, sa ceara lucruri pe care nu are voie. Argumentele tale, distragerea atentiei si afectiunea suplimentara nu-l linistesc. Apoi, incepe sa planga. Din ce in ce mai tare, de neconsolat. Se inroseste si copilul plange pana i se taie rasuflarea. Din acel moment, lucrurile incep sa creasca in intensitate, iar furia este eliberata. Se tranteste pe jos, tipa, loveste cu mainile si picioarele, arunca cu jucarii.

Unii copii, de 3-4 ani, isi tin si respiratia si ajung sa se invineteasca la fata. Iar in cazuri exceptionale sunt copii care cad din picioare.

Parintele trece si el de la neputinta, la frustrare, suparare si sigur la panica (in cazul unei criza de isterie extrema, cand copilului i se face rau).

Stiai ca majoritatea crizelor de isterie ale copilului au loc doar de fata cu parintii?

Sa nu fii surprins daca la gradinita ai un copil cuminte, ori daca este linistit cu bona, iar cu tine face astfel de crize de plans isteric si de furie.

Incapatanarea la copii are si rolul de a-ti testa limitele, iar acest comportament este mai putin probabil cu un strain sau o persoana mai putin cunoscuta.

Este ironic, dar crizele de isterie sunt un semn ca acel copil are incredere si un puternic atasament fata de adultul cu care se comporta astfel, conform Academiei Americane de Pediatrie. Pentru ca aceste crize de furie sunt o forma de eliberare a energiei care epuizeaza copilul. Si, de multe ori, adoarme repede dupa ce trec. Iar dupa ce se trezeste, copilul este linistit, calm si a uitat, deja, de criza de plans.

Cum sa previi criza de plans la copii

Iata cele mai bune …