Cand copilul nu se dezlipeste de telefon, tableta si calculator. Reguli pentru parinti in lumea digitala

Insa, din pacate, daca s-a ajuns deja ca un copil sa petreaca zile intregi in fata calculatorului, situatia este destul de grava, insa nu este de nerezolvat.
Academia Americana de Pediatrie a publicat, in luna octombrie, noi sugestii pentru parinti in ceea ce priveste utilizarea de catre copii a canalelor digitale, noteaza blogul revistei americane Psychology Today. Pana acum, Academia Americana de Pediatrie recomanda sa se evite ca micutii pana in 2 ani sa aiba acces la ecrane, iar copiilor mai mari de aceasta varsta, inclusiv adolescentilor, le recomanda expunerea la gadgeturi cu ecran cel mult 2 ore pe zi.
O noua generatie de elevi. Ati fi de acord ca cei mici sa nu mai invete sa scrie de mana, ci doar la calculator? VEZI in ce tara se intampla asta
Pian sau fotbal? Cum alegi cele mai potrivite activitati extrascolare pentru copil
Raportul publicat recent recunoaste ca aceste recomandari sunt depasite, avand in vedere faptul ca „timpul petrecut in fata ecranului” a devenit pur si simplu „timp”.
Cat de multi parinti din SUA respecta recomandarile Academiei Americane de Pediatrie? Nu prea multi. In SUA, 30% dintre bebelusi interactioneaza in mod regulat cu dispozitivele digitale, iar 60% dintre copiii mici se uita la televizor sau privesc clipuri video cate o ora-doua pe zi. Situatia SUA nu este cu nimic mai speciala fata de orice alta tara occidentala. De exemplu, intr-un studiu efectuat in Noua Zeelanda peste 6.500 de familii au afirmat ca, la varsta de 2 ani, 79% dintre copii privesc televizorul sau clipuri video in mod regulat. De ce nu reusesc parintii sa respecte aceste reguli simple?
Problema cu recomandarile pediatrilor americani este ca acesta au fost publicate inainte de aparitia in viata noastra a tabletelor, a smartphone-urilor si a retelelor de socializare, lucruri care au complicat si mai mult controlul parental al timpului petrecut in fata ecranelor. Se pare ca aproape fiecare copil mic stie unde sunt smartphone-urile si tabletele parintilor, cum sa le ia si cum sa le foloseasca.
Copilul si calculatorul. Cum sa invete sa-l foloseasca fara sa devina dependent
Riscurile prieteniei dintre parinte si copil. 8 sfaturi cum sa-ti pastrezi autoritatea si sa ai increderea copilului
Iata, asadar, care sunt noile mesaje ale pediatrilor americani pentru parinti. Raportul publicat recent enumera cateva mesaje cheie, rezumate aici, in 7 puncte de baza:
1. Fii parinte pentru copilul tau in lumea digitala asa cum ai face-o in lumea reala. Media poate avea efecte pozitive si negative. Depinde de tine sa stii ce face copilul tau si impreuna cu cine. Monitorizeaza-ti copilul, joaca-te cu el si stabileste limite in ambele medii, real si digital.
2. Ai grija la cat timp petreci tu insuti in fata ecranelor. Esti un model puternic pentru copilul tau. De aceea, pentru el conteaza mai mult ceea ce faci decat ceea ce-i spui. Copilul iti va imita comportamentul. Asadar, stai pe retelele de socializare sau priveste televizorul atata cat ti se pare confortabil sa faca si copilul tau.
[ad#co-3]Citeste, pe pagina 2 a articolului, celelalte 5 recomandari ale Academiei Americane de Pediatrie care te vor ajuta sa fii un parinte bun in lumea digitala.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!