Imagineaza-ti urmatoarea scena: copilul incepe sa scanceasca pentru ca vrea un anumit lucru pe care parintele nu este dispus (din diferite motive) sa i-l ofere. Apoi, incepe sa planga tot mai tare, iar mama sau tatal se simte manipulat de cel mic si, atunci, face ce crede ca este mai potrivit pentru a-l dezvata pe micut de acest comportament. Ii refuza acel lucru si, in cel mai bun caz, ii explica de ce i-l refuza sau ii tine o lectie de educatie si comportament, iar in cel mai rau caz striga la copil sau chiar il loveste, ca sa-l „invete minte” sa nu-si mai manipuleze parintii data viitoare.

Din perspectiva acestor parinti, la varsta de 2-3 ani, copilul are toate instrumentele pentru a-si manipula parintii cu scopul de a obtine ceea ce vrea. Am intalnit parinti convinsi ca pana si bebelusii de 3-4 luni pot si stiu cum sa-si manipuleze parintii.

Cum sa cresti un copil rezistent emotional. 20 de tehnici simple si de efect

„Nu, nu, nu!” 5 trucuri eficiente cum sa convingi un copil mic incapatanat

Daca si tu ai avut macar o data gandul ca fetita sau baietelul tau te manipuleaza, acest articol este pentru tine. Pe masura ce il citesti, vei afla ce se petrece in sufletul si in mintea copilului in timp ce tu simti ca te manipuleaza. Si poate ca vei simti nevoia sa-ti schimbi comportamentul fata de copil.

Oare copiii mici chiar pot manipula?

Gandeste-te la un copil mic, de 2 ani. El nu a facut scoala, facultate, poate ca nici la gradinita inca nu merge. Nu stie sa citeasca, deci nu a citit carti sau articole din ziare, reviste sau de pe internet. Nici nu prea socializeaza cu alti copii de varsta lui si, chiar daca o face, este putin probabil sa impartaseasca, intr-o limba numai de ei inteleasa, idei si strategii care mai de care mai eficiente de manipulare a parintilor.

Poate ca cineva crede ca cei mici manipuleaza din instinct, ca se nasc cu aceasta abilitate de a manipula. Asa o fi? Sau poate ca noi, adultii, suntem cei care proiectam frustrarea noastra ca suntem manipulati asupra copilului?

Cum personalitatea parintilor il formeaza pe copil. 4 modele de educatie si efectele pe termen lung

Principiul celor 5 secunde de tacere. Cum sa spui cuvintele potrivite in situatii delicate

De fapt, cine este copilul si cine suntem noi pentru el? Omul, in special pana la varsta de 4-5 ani, cand devine cat de cat mai independent si mai sociabil, are o nevoie continua si puternica de iubire neconditionata, de intelegere si de acceptare. Acest lucru este valabil in mod special in perioada cat copilul inca nu vorbeste si nu se poate face inteles prin cuvinte. Asadar, varsta de 1-3 ani, cand limbajul inca nu este un instrument suficient de bun de comunicare, dar nevoia de cunoastere a lumii si de explorare este enorma, putem spune ca este printre cele mai dificile.

Din acest punct de vedere, nu este deloc suprinzator ca acuzatiile de manipulare ale parintilor la adresa copiilor apar si sunt cele mai intense exact la aceste varste.

Un parinte atent la nevoile copilului. Ce inseamna attachment parenting

TOP carti de parenting pe care trebuie sa le citesti

Deci, copilul are o nevoie puternica de iubire si acceptare pentru a se dezvolta armonios si pentru a-si construi o personalitate bazata pe incredere in sine. Atunci cand simte ca parintele nu-i acorda acceptare si iubire neconditionata, copilul nu face decat sa le ceara si o face in modul in care stie s-o faca: plange, isi manifesta suferinta, se zbate, in unele cazuri se da cu fundul sau cu capul de pamant sau se tavaleste pe jos.

Aici, exista 2 atitudini diferite ale parintilor:

1. Parintii scandalizati de aceste manifestari fac tot ce stiu pentru a le pune capat imediat: ii explica celui mic, ridica tonul vocii, ii spun cum este corect sa procedeze, isi manifesta autoritatea, il iau de acolo cu forta, il obliga sa taca sau chiar ii dau cateva palme, eventual adaugand: „macar sa stii pentru ce plangi”.

2. Pe de alta parte, parintii care au rabdare si sunt atenti la nevoile copilului se vor aseza la nivelul lui si ii vor acorda toata iubirea si acceptarea lor, nelimitate. O imbratisare, o mangaiere, urmata de oferirea altui lucru in schimb ii vor restabili celui mic confortul emotional si vor vindeca relatia cu parintii. De multe ori, doar cateva minute de atentie exclusiva indreptata catre intelegerea, acceptarea si iubirea copilului fac minuni si cel mic inceteaza sa mai manifeste acel comportament neplacut.

Citeste pe pagina urmatoare solutia concreta, precum si cum sa scapi de frica de a nu fi manipulat/a si mai mult.