„Daca voi face asa, data viitoare copilul va proceda la fel”, s-ar putea sa spuna unele voci. Desigur, daca nu vei face nicio schimbare in tine! Si ma intreb daca poti privi plansetul si tipetele copilului ca pe o nevoie a sa de a primi adevarata acceptare si iubire neconditionata din partea ta. „I-am facut toate poftele” sau „I-am cumparat tot ce a vrut” nu inseamna deloc ca a si simtit apropierea si acceptarea ta. Si atunci, cu sufletul gol, care are nevoie sa fie umplut de iubirea ta neconditionata, copilul o cere cu disperare, pentru ca e posibil ca tu sa nu fi observat manisfestarile mai subtile ale nevoii sale pana a ajunge la disperare.

Cand se simte iubit copilul

La polul opus, un copil care are parte de mangaieri, de iubire neconditionata, de incurajari, de intelegere si acceptare din partea parintilor nu va simti nevoia sa faca lucruri iesite din comun pentru a atrage atentia cuiva, pentru ca el le va avea mereu.

Cum sa ai un copil cu simtul umorului

14 sfaturi cum sa cresti un copil fericit

Esential este sa simta ca are atentia si iubirea noastra, iar asta nu se va intampla deloc atata timp cat reactia noastra la comportamentul copilului este judecata, critica, fortarea, obligarea. Oricat de mult si-ar iubi un parinte copilul, daca, atunci cand deschide gura, spune doar critici si judecati de valoare, cel mic nu va simti ca este iubit.

Revin la intrebarea de la inceput: Ce sa faci cand simti ca te manipuleaza copilul?

In primul rand, inainte sa-i ceri celui mic sa-si schimbe comportamentul, schimba-l tu pe al tau. Inarmeaza-te cu rabdare si, timp de 7-10 zile, lasa deoparte ideea ca cel mic te manipuleaza, vei reveni la ea, daca vei mai dori, la finalul acestei perioade. Timp de aproximativ o saptamana propune-ti in relatia cu copilul doar sa-l intelegi, sa-i arati cat mai clar ca il iubesti, ca il apreciezi, ca il respecti si ca ii respecti si nevoile si dorintele, fa-l sa se simta acceptat cu adevarat. Iar cand ii vorbesti, poate ca ai observat deja ca, atunci cand stai asezat/a la nivelul celui mic, fara sa-i vorbesti de sus la propriu, canalul de comunicare dintre voi este deschis pe deplin si el este dispus sa te inteleaga, la randul lui.

De fapt, atunci cand simti ca cel mic te manipuleaza, fii prima persoana care renunta la manipulare si nu incerca sa-l faci sa se simta jenat sau vinovat, nu-l pedepsi – nu de asta are nevoie. Copilul are nevoie de dragoste neconditionata, de a fi acceptat si inteles. Daca esti prezent 100% langa copil, acele momente de presupusa manipulare vor disparea.

De ce trebuie să lași copilul să plângă

Cele mai bune 5 sfaturi pe care să le urmezi ca părinte