Copilul refuza sa se spele pe maini? 9 solutii care ne-au ajutat sa depasim aceasta problema
Intr-un e-mail pe care l-am primit pe adresa redactiei ([email protected]), o mamica spunea ca un subiect care genereaza constant tensiuni in relatia cu unul dintre cei doi copii ai sai este refuzul copilului, constant si cu incapatanare, de a se spala pe maini.
Ca parinte, stii foarte bine cat de important este spalatul pe maini, mai ales dupa venirea de afara, dupa mersul la toaleta si inainte de fiecare masa. Stii la cate riscuri se supune copilul daca nu se spala pe maini cel putin in situatiile mentionate.
Si, totusi, copilul pare sa-si vrea rau lui insusi refuzand cu obstinatie sa se spele pe maini. Ce e de facut in acest caz?
Acum, iti voi face o marturisire: si eu, personal, am trecut prin aceasta problema cu Emanuel, pe cand avea intre 2 si 3 ani. Momentele in care trebuia sa se spele pe maini erau, de departe, cele mai tensionate din intreaga zi.
Au fost situatii in care, dupa ce veneam de afara, alegea sa stea si cate 30 de minute scancind in hol, doar doar nu va fi nevoie sa se spele pe maini.
Ce m-a ajutat atunci sa nu ma infurii si sa am rabdare a fost certitudinea ca exista solutii la aceasta problema. Si am inceput metodic sa caut si sa aplic solutii. Pana la urma, una, cateva sau toate impreuna au functionat! Cert este ca a trecut destul de mult timp de cand nu am mai avut suparari si lacrimi la spalatul pe maini.
6 reguli de igiena pentru copilul tau
Cele mai murdare locuri la care copilul are acces foarte usor
Iata 9 lucruri pe care poti sa le aplici si de care sa tii cont atunci cand copilul refuza sa se spele pe maini, pentru a elimina aceasta problema:
1. Nu transforma spalatul pe maini intr-o corvoada
Daca insisti constant, daca repeti de mai multe ori si daca te mai si enervezi si tipi la copil, certandu-l ca refuza sa se spele pe maini, vei transforma spalatul pe maini intr-o activitate neplacuta, pe care cel mic va face tot posibilul sa o evite. Pana la varsta de 5-6 ani, cei mai multi dintre copii nu reactioneaza la argumentele logice, ci doar la impulsurile emotionale. Din acest motiv, nevoia de curatenie, de a elimina microbii, un argument atat de logic pentru tine, nu va contrabalansa niciodata, in mintea unui copil de 3-4 ani, tensiunea, emotia de frustrare sau cea de furie pe care o simte atunci cand este chemat la chiuveta pentru a se spala pe maini.
2. Ce sa faci atunci cand deja s-a instalat o anumita tensiune in jurul subiectului spalatului pe maini?
In acest caz, iti recomand sa reduci cat mai mult tensiunea pe aceasta tema, facand tot ce depinde de tine pentru ca atmosfera sa fie cat mai calma o perioada. Te-ai putea intreba ce sa faci in acest timp, caci, totusi, spalatul pe maini este necesar de cateva ori pe zi. Dupa ce decizi sa elimini tensiunile pe tema spalatului pe maini, poti profita de moment ca sa incepi sa aplici urmatoarele sugestii.
3. Alternativa la apa si sapun
Atunci cand suntem plecati pe afara si e nevoie sa avem mainile curate, de regula, pentru o scurta gustare in parc, folosim gel antibacterian si/sau servetele umede antibacteriene. Aceasta solutie „de avarie” poate fi folosita si acasa, ca alternativa atunci cand copilul chiar refuza sa se spele pe maini cu apa si sapun si iti este teama sa nu se imbolnaveasca. Astfel, vei putea reduce rapid tensiunea in jurul subiectului, deoarece nici tu nu vei mai fi atat de stresata.
Regulile de igiena. 9 sugestii pentru a-l ajuta pe copil sa le invete
TOP carti de parenting pe care trebuie sa le citesti
4. Infrastructura potrivita
In cazul nostru, cea mai mare schimbare a venit in urma unei investitii intr-o scarita speciala cu 3 trepte pe care copilul se poate urca pentru a ajunge usor si singur la robinet si la sapun. Am cumparat-o de la Ikea, unde acest produs exista intr-o gama larga de preturi si modele. Noi am cumaprat o scarita solida din lemn, dat fiind ca sta pe gresia din bucatarie.
Ce este important este sa vezi daca cel mic are la dispozitie tot de ce are nevoie pentru a se spala pe maini singur, comod, in ritmul sau. In cazul nostru, aceasta conditie nu era indeplinita si, din aceasta cauza, Emanuel se simtea fortat de fiecare data sa faca ceva cu care nu era de acord. De aici, lacrimi si certuri.
5. Produse atractive pentru spalatul pe maini
Am observat, in timp, ca, atunci cand lui Emanuel ii place cum arata un sapun (culoarea, forma) sau cum miroase sau cand alterneaza sapunul solid cu sapunul lichid, dorinta lui de a se spala pe maini este foarte mare. De curand, a redescoperit un sapun lichid cu castravete de la baie si se spala pe maini singur si cu mare placere de fiecare data cand e necesar, dupa care vine la mine si la tatal lui sa mirosim si noi ce frumos ii miros mainile dupa ce s-a spalat cu sapunul lichid de castravete! Iar acum cateva luni, cand aveam un sapun transparent care, in interior, avea un dinozaur mic facut dintr-un alt tip de sapun, cel mic abia astepta sa se spele pe maini, pentru a ajunge cat mai repede la dinozaur.
Poti gasi pe piata sapunuri in forma de animale, cu continuturi diverse, avand diferite culori si arome. Poti cumpara un sapun in forma animalului preferat sau cu o anumita aroma. Il poti lua pe copil cu tine sa aleaga sapunul. Testeaza si vei observa ca acest aspect poate face o mare diferenta.
Trei sferturi dintre bauturile racoritoare fara zahar de pe piata pot provoca ADHD
Un exercitiu puternic care te va face un parinte mai bun in 20 de minute
6. Pregateste-l pe copil pentru ce urmeaza sa se intample
In cazul nostru, ajuta de fiecare data sa-i spun lui Emanuel din timp ce urmeaza sa se intample, fie ca este vorba de o vizita a unei persoane straine, fie de programul pentru ziua in curs, fie de o plecare din oras. La fel de mult il ajuta pe copil sa accepte situatia si sa se adapteze discutia despre ce urmeaza sa se intample. Astfel, in drumul dinspre gradinita spre casa, ii spuneam: „Emanuel, in 5 minute vom ajunge acasa si, dupa ce urcam cu liftul, intram in casa, ne descaltam si ne spalam pe maini”. In acest fel, copilul este deja pregatit cu aceasta fractiune de program si probabilitatea ca va refuza sa se spele pe maini este redusa considerabil.
7. Abordarea prin joc
Intotdeauna, vei face totul mai repede si mai usor cu un copil, daca abordezi acea activitate prin joc. Poti inventa jocuri cu apa la robinet, mai ales ca cei mici adora sa se joace cu apa. Sau il poti indemna sa spele pe maini (pe labute, pe roti) jucaria preferata/anumite jucarii dupa ce ati venit de afara si s-a jucat cu ele prin parc. Si, in contextul jocului, copilul se va spala si pe maini.
8. Poezioare si cantecele
Copiilor le plac foarte mult rimele, poeziile si cantecelele, asa ca lasa-ti imaginatia sa zburde! Pornind de la o poezioara de la gradinita, am compus urmatoarea poezioara pe care i-o spuneam si inca i-o mai spun uneori lui Emanuel:
„Regula de baza
Cand intram in casa
Ne spalam pe maini.
Si ne descaltam.
De haine ne schimbam.” 🙂
9. Ai incredere in copil
Copilul va actiona si va reactiona in modul in care te astepti tu sa o faca. Adica, daca tu crezi despre copil ca nu are nicio responsabilitate si ca, daca nu il obligi sa se spele pe maini, nu o va face sub nicio forma, copilul se va adapta convingerii tale atat de puternice si iti va lasa exclusiv tie aceasta responsabilitate.
In schimb, daca iti schimbi abordarea si alegi sa crezi ca aceasta problema are si solutii (vezi mai sus) si ca, in timp si cu rabdare, veti gasi impreuna cea mai buna modalitate pentru a-l ghida sa inceapa sa-si doreasca sa se spele pe maini. Involuntar si inconstient, vei directiona lucrurile catre indeplinirea acestui obiectiv.
De aceea, inca de pe acum poti avea incredere in copilul tau, ca are toate resursele necesare pentru a reusi si ca, atunci cand refuza sa faca ceva, are anumite motive de care e cazul sa te ocupi.
Se joaca sau pierde timpul? 10 adevaruri despre joc si importanta acestuia pentru copil
Acum, dupa ce ai citit cele scrise mai sus, singurul lucru pe care il mai ai de facut este sa te inarmezi cu rabdare si sa incepi sa aplici metodic, pe rand sau concomitent, solutiile de mai sus.
Si, cel mai important aspect, sa faci asta cu increderea ca veti reusi sa gasiti o solutie astfel incat spalatul pe maini sa se transforme dintr-un moment tensionat in unul de joaca si bucurie!
Sursa foto: Pixabay
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!