Numerosi parinti se confrunta cu problema ca micutii refuza sa manance anumite feluri de mancare sau chiar aproape tot ce le ofera in meniu. Cum reactioneaza parintii in aceasta situatie? Pe de o parte, se simt vinovati considerand ca cei mici nu se alimenteaza corect si nu-si iau nutrientii si elementele necesare dezvoltarii. Pe de alta parte, nu vor sa le permita copiilor sa fie rasfatati, sa manance doar dulciuri sau alte alimente pe care le consuma cu placere si care, mai ales in cantitati mari, sunt nocive organismului.

Inainte de a prezenta solutia, este important sa vedem cum s-a ajuns aici.

Tu unde locuiesti? Copilul tau este predispus la obezitate daca locuiesti in aceste zone. IATA SOLUTIA

Ciocolata la copii: Cand si cat le dam, cum alegem ciocolata de calitate

Un copil ajunge sa refuze sa manance un anumit fel de mancare sau mai multe feluri de mancare atunci cand, pe parcursul timpului, i-au fost impuse, de catre parinti, bunici, bone etc., anumite conditii stricte legate de:

1. Cantitate: „Mananca tot din farfurie!” „Nu lasa in farfurie!”, „Papa tot ca sa cresti mare!” etc.

2. Calitate: „Nu ai voie sa mananci de la fast-food!”

3. Timp: „Nu ai voie sa mananci dulciuri inainte de pranz”, „Fructele se mananca inainte/dupa masa”, „Dupa ora 20, frigiderul se inchide”.

4. Specificitate: „Acum mancam cu totii…, fara discutii!” „Nu face mofturi la masa. Avem salata si toata lumea mananca ce avem”.

Când copilul nu mănâncă. Cele mai frecvente greșeli ale părinților

O solutie noua si neasteptata la problemele de comportament ale copilului. Util si pentru parintii care vor sa previna

Reactia naturala a copilului este sa se revolte impotriva acestor constrangeri si interdictii. Si atunci parintii observa ca cei mici refuza sa mai manance tot mai multe alimente sau feluri de mancare.

Cum ii motivam pe copii sa manance?

Pana la a manca o portie completa dintr-un fel de mancare pe care momentan il refuza, mai e un pas important: sa guste din acea mancare. Fara sa guste, nu exista nicio sansa sa manance din ea.

Cum il facem pe copil sa guste? Daca te confrunti cu o asemenea problema cu copilul tau, s-ar putea sa ai nevoie de multa hotarare si tarie ca sa aplici aceasta solutie. Totusi, odata aplicata cu consecventa, va aduce rezultatele dorite.

Vezi pe pagina urmatoare ce sa-i spui copilului ca sa-l faci sa guste din mancare.