Copilul refuza sa manance? Iata o solutie sigura ca sa-l faci sa guste mancarea
Numerosi parinti se confrunta cu problema ca micutii refuza sa manance anumite feluri de mancare sau chiar aproape tot ce le ofera in meniu. Cum reactioneaza parintii in aceasta situatie? Pe de o parte, se simt vinovati considerand ca cei mici nu se alimenteaza corect si nu-si iau nutrientii si elementele necesare dezvoltarii. Pe de alta parte, nu vor sa le permita copiilor sa fie rasfatati, sa manance doar dulciuri sau alte alimente pe care le consuma cu placere si care, mai ales in cantitati mari, sunt nocive organismului.
Inainte de a prezenta solutia, este important sa vedem cum s-a ajuns aici.
Tu unde locuiesti? Copilul tau este predispus la obezitate daca locuiesti in aceste zone. IATA SOLUTIA
Ciocolata la copii: Cand si cat le dam, cum alegem ciocolata de calitate
Un copil ajunge sa refuze sa manance un anumit fel de mancare sau mai multe feluri de mancare atunci cand, pe parcursul timpului, i-au fost impuse, de catre parinti, bunici, bone etc., anumite conditii stricte legate de:
1. Cantitate: „Mananca tot din farfurie!” „Nu lasa in farfurie!”, „Papa tot ca sa cresti mare!” etc.
2. Calitate: „Nu ai voie sa mananci de la fast-food!”
3. Timp: „Nu ai voie sa mananci dulciuri inainte de pranz”, „Fructele se mananca inainte/dupa masa”, „Dupa ora 20, frigiderul se inchide”.
4. Specificitate: „Acum mancam cu totii…, fara discutii!” „Nu face mofturi la masa. Avem salata si toata lumea mananca ce avem”.
Când copilul nu mănâncă. Cele mai frecvente greșeli ale părinților
O solutie noua si neasteptata la problemele de comportament ale copilului. Util si pentru parintii care vor sa previna
Reactia naturala a copilului este sa se revolte impotriva acestor constrangeri si interdictii. Si atunci parintii observa ca cei mici refuza sa mai manance tot mai multe alimente sau feluri de mancare.
Cum ii motivam pe copii sa manance?
Pana la a manca o portie completa dintr-un fel de mancare pe care momentan il refuza, mai e un pas important: sa guste din acea mancare. Fara sa guste, nu exista nicio sansa sa manance din ea.
Cum il facem pe copil sa guste? Daca te confrunti cu o asemenea problema cu copilul tau, s-ar putea sa ai nevoie de multa hotarare si tarie ca sa aplici aceasta solutie. Totusi, odata aplicata cu consecventa, va aduce rezultatele dorite.
Asadar, din acest moment, inceteaza sa mai pui orice fel de presiune legata de mancare pe copil/copii. Ofera-le libertatea sa aleaga ce sa manance, cand sa manance, cum sa manance. Asigura-te ca cei mici simt si ei ca au aceasta libertate. Din momentul in care vor simti acest lucru si se vor obisnui cu starea de a fi liberi sa faca alegeri legate de alimentatia lor, ei vor inceta sa se mai opuna. Si atunci, după ce se linistesc apele si trec tensiunile, intr-un moment de calm si armonie, poti cadea la o intelegere cu copilul, care ar putea suna in felul urmator, fiecare parinte adaptand-o modului specific de comunicare cu copiii sai, pentru a suna cat mai natural cu putinta: „Uite, eu imi fac griji ca nu mananci multe alimente si vreau sa fii sanatos. Desigur, esti liber/a sa alegi absolut tot ce mananci si am incredere ca organismul tau stie ce are nevoie. Dar, ca sa fiu si eu impacat/a, iti propun sa facem o intelegere: cand avem un fel de mancare, tu sa gusti 3 linguri din el. 3 linguri si atat. Daca nu-ti place, nu te obliga nimeni sa mananci restul portiei, iar daca descoperi ca iti place, poti manca exact cat doresti. Ce parere ai?”.
Crizele de plans la copii. Cele mai bune tehnici pentru parintii cu copii incapatanati
Top cele mai sigure scaune auto pentru copii
Mai ales daca este prezentata sub forma unui joc sau sub forma unei intelegeri intre doua persoane libere si responsabile, aceasta interventie are sanse mari sa fie acceptata de copil. Si, astfel, sunt sanse mai mari sa guste si, in functie daca ii place sau nu, sa si manance.
Foarte important este ca, dupa ce incepi sa aplici aceasta metoda, sa nu mai revii la vechile obiceiuri de comunicare si sa nu mai insisti ca cel mic sa manance anumite feluri de mancare, la anumite ore etc., daca acest lucru il deranjeaza.
Somatizarea la copii: Bolile ca raspuns la situatiile de stres
TOP carti de parenting pe care trebuie sa le citesti