Am gasit foarte interesant acest subiect, poate pentru ca ni s-a intamplat si noua recent ca si parinti sa il auzim pe cel mic cand isi manifesta preferinta fata de unul dintre noi, in functie de diferite situatii si momente. Pe masura ce cresc, copiii incep sa se ataseze si sa doreasca sa realizeze anumite lucruri, fie cu mama, fie cu tata.

Acest lucru poate sa ne creeze o stare de disconfort, atunci cand observam ca se transforma intr-un obicei, iar copilul prefera anumite activitati cu unul dintre parinti. Ajungem sa ne punem intrebari, sa vedem ce anume am facut sau nu am facut, daca nu suntem prea preocupati cu alte lucruri etc. care sa determine un astfel de comportament.

Specialistii spun ca se intampla in multe familii acest gen de manifestare a copilului si ca este ceva normal si obisnuit.

Depinde foarte mult si de modul de manifestare si de relationare a fiecarui parinte in parte cu copilul, uneori mama este cea care trebuie sa fie mai “dura”, mai categorica in respectarea regulilor etc., iar acest lucru poate duce la favorizarea relatiei cu tatal, copilul dorind sa faca mai multe activitati cu el, stiind ca nu trebuie sa respecte anumite cerinte si reguli, de asemenea, timpul petrecut cu copilul poate sa diferentieze relatia cu parintii, daca unul dintre acestia lucreaza mai mult, nu are timp sa interactioneze cu acesta si se poate produce o distantare etc.

Important este ca, atunci cand observam ca asa ceva se intampla cu regularitate sa acordam atentie, sa identificam adevaratele motive si sa incercam urmatoarele recomandari care ne vor ajuta sa ne apropiem de copil:

1. Sa dam dovada de empatie – chiar daca nu ne simtim confortabil atunci cand copilul nostru incepe sa aiba preferinte este important sa nu ii ignoram sentimentele si dorintele, chiar daca nu mereu ceea ce doreste se poate indeplini, spre exemplu sa fie culcat la pranz de tata, iar acesta este inca la munca, atunci ii putem comunica deschis copilului ca pe durata zilelor de munca acest lucru nu este posibil, dar in weekend tatal va putea sa faca acest lucru. Esential este sa transmitem copilului faptul ca noi suntem acolo pentru si langa el.

De ce copilul asculta mai mult de un parinte si mai putin de altul?

2. Chiar daca avem impulsul important este sa nu reactionam niciodata intr-un mod negativ – fata de o situatie de preferinta a copilului: sa nu ne manifestam verbal sau emotional astfel incat copilul sa perceapa ca noi nu il mai iubim sau ca nu ne mai dorim sa ne petrecem timp cu el.

3. Sa avem grija sa existe un echilibru intre munca si activitatile distractive – parintii trebuie sa isi imparta cumva in mod egal activitatile si responsabilitatile, astfel incat nu doar mama sa se ocupe de reguli, de masa, de spalat etc, iar tatal doar de iesitul in parc, plimbatul cu bicicleta, activitatile de joc etc., deoarece copilul va ajunge sa prefere compania tatalui si prin prisma activitatilor pe care le realizeaza cu acesta etc.

4. De ajutor poate fi si stabilirea de comun acord a unui program – de exemplu, pentru fiecare activitate sa se alterneze care dintre parinti o realizeaza, in ce zi etc., astfel incat copilul va sti ca in anumite zile va face anumite activitati, fie de rutina, fie mai distractive,  o data cu mama, o data cu tata.

5. Pentru ca noi suntem adultii important este sa ii aratam copilului dragostea noastra neconditionata si respect pentru preferintele, sentimentele lui, sa ii aratam acestuia ca si atunci cand el isi doreste mai mult compania unuia dintre parinti noi nu ne suparam, nu ne retragem afectiunea, nu il ignoram mai apoi etc.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit